Schedule: 26.02.2019 - 15.03.2019
Contact information for the course (applies in this implementation):
Details on the course content (applies in this implementation):
Media art or new media art is a field of art where pieces are made with or out of digital technologies, computer graphics, animation and sound, Internet, interactive technologies, robotics, and biotechnology. Within the development of digital technologies, we have seen some new forms of culture where people are essentially living with and in media. During the course, we will become familiar with a number of key projects, artists, designers, and inventors in the field of media art and culture.
The objective of the course is to introduce some of the central ideas that form both media art practice and media culture discourse. Several topics related to contemporary media art and culture are discussed to provide new media art and design practitioners with a historical, social and cultural understanding of the field.
The course will cover parts of the book New Media: A Critical Introduction by Martin Lister (ed.) with a number of examples from both media art and media culture studies.
Each course session will be supplemented with lectures, web resources, readings and documentary movies that students are expected to explore independently and prepare to participate in the classroom discussions on them.
There is a one group assignment, video essay, students must complete during the course and present it for others in the end of the course.
Elaboration of the evaluation criteria and methods, and acquainting students with the evaluation (applies in this implementation):
The evaluation is based on:
50% Attendance and participation in classroom activities
(Attendance to 80% of the sessions is required, 2 days absence is OK)
50% Assignment: the video essay
Details on calculating the workload (applies in this implementation):
The course is 3 ECT = 3 x 27 hours of work = 81 hours of study work
3 hours x 4 days x 3 weeks = 36 hours
Preparing for the classroom sessions
1,5 hours x 4 days x 3 weeks = 18 hours
Working on the group assignment
- Teacher: Teemu Leinonen