Vertaisarviointi
Kurssilla käytetään vertaisarviointia ryhmän jäsenten keskinäisen työpanoksen laadun ja määrän arviointiin. Kukin ryhmän jäsen arvioi sekä oman panoksensa, että ryhmän muiden jäsenten panoksen ryhmän työhön. Arvioinnilla on vaikutusta yksilölliseen arvosanaan, joko ryhmän arvosanaan verrattuna arvosanaa nostavasti tai laskevasti. Arviointi tehdään kurssin aikana kolme kertaa: 24.2., 13.4. ja 19.5.. Arviointi tapahtuu anonyymisti, eli vastaajien nimet tulevat vain opettajat ja kurssiassistenttien tietoon.
Vertaisarvioinnin tarkoituksena on:
- kannustaa opiskelijoita osallistumaan ryhmätyöskentelyyn ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan
- antaa opiskelijoille mahdollisuus oppia työelämässä tarvittavia työssä suoriutumisen arviointitaitoja
- palkita merkittävästi suuremmasta ryhmän eteen tehdystä työstä niissä tapauksissa, joissa ryhmän työmäärä on jakautunut hyvin epätasaisesti eri jäsenten kesken (reiluus)
Arviointien tuloksista keskustellaan ryhmissä, ja keskustelujen perusteella tehdään tarvittavia parannuksia ryhmän toimintatapoihin, ryhmän jokaisen jäsenen parhaan mahdollisen kontribuution mukaansaamiseksi projektiin.
Vertaisarvioinnin tulokset
Vertaisarviointien tuloksena julkaistaan ryhmän jäsenen muilta saama keskimääräinen sanallinen arvio, sekä vastaava koko ryhmän keskimääräinen arvio. Jos saamasi arvio poikkeaa ryhmän keskiarvosta, tarkoittaa se sitä, että ryhmäsi muut jäsenet ovat keskimäärin arvioineet panoksesi enemmän tai vähemmän muita suuremmaksi tai pienemmäksi. Kannustamme keskustelemaan tuloksista ryhmissä ryhmän vetäjän johdolla, ja tarvittaessa pohtimaan työnjakoa ja tehtäviä, jotta projektissa saataisiin mukaan ryhmän kaikkien jäsenten paras mahdollinen tasapuolinen kontribuutio.
1. arviointikierros
Suuria hajontoja arvioiduissa työpanoksissa ei ryhmissä kaikenkaikkiaan ollut, minkä tulkitsemme tarkoittavan sitä, että ryhmät ovat pääsääntöisesti onnistuneet jakamaan projektin töitä tasaisesti ja kukin on tehnyt oman osuutensa hyvin tai jopa loistavasti. Tämä on mainio juttu!
Arvioinnin vaikutuksesta yksi tarkennus. Periaate on se, että jos opiskelijan muilta saama vertaisarvio vastaa ryhmän keskiarvoa, ei vertaisarvioinnin tuloksella ole vaikutusta kurssiarvosanaan, riippumatta siitä, kuinka suureksi ryhmä on oman panoksensa keskimäärin arvioinut. Ainoastaan poikkeamat keskiarvosta noteerataan. Oletus on, että keskimääräisellä panoksellaan ryhmä on saanut aikaan ne varsinaiset tulokset, jotka on arvioitu erikseen. Toisin sanoen, ryhmä, jossa sovitaan, että kaikki antavat kaikille loistavat arvosanat, voisi yhtä hyvin sopia tasaiseksi arviokseen minkä tahansa heikonkin panoksen, ja vaikutus olisi sama, eli ei mitään vaikutusta. Emme kannusta tällaisiin sopimuksiin, vaan antamaan ryhmän jäsenille mahdollisuus vertaisarvioinnin käyttöön.
2. arviointikierrosToisella kierroksella näkyy ryhmissä suhteessa 1. kierrokseen kahdenlaista kehitystä: Osassa ryhmistä ryhmän sisäinen työpanos on jakautunut edelleen tasaisesti, kun taas toisissa työtehtävät tai niihin panostaminen on enemmän tai vähemmän selvemmin jakautunut eri henkilöille. Tähän voi olla monia syitä, joita tämä arviointi ei suoraan paljasta. Jos tunnet, että saamasi vertaisarvio on omasta mielestäsi heikompi kuin mitä odotit (suhteessa ryhmän arvioon keskimäärin), on hyvä kysyä ryhmäsi muilta jäseniltä (esim. vetäjältä), miten voisit osallistua ryhmän työhön kurssin loppuosalla enemmän. Tässä kannattaa olla aloitteellinen, sillä tehtävät eivät välttämättä jakaudu tasaisesti automaattisesti. Muistakaamme kuitenkin, että pieni hajonta on myös ihan normaalia ja ryhmätyöprojekteille tyypillistä.
3. arviointikierros
Kolmannen ja viimeisen kierroksen tulokset ovat pääasiassa 2. kierroksen kaltaisia.