MEC-E9998 Politiska motståndets och terrorismens teknik, vetenskap och media
Kursbeskrivning & schema här. För ett smakprov på kursens innehåll kan lektionen (ca 90 min) om Kampen om infrasystemen onsdag 4 januari beses här.
Våren 2017 behandlar kursen vilken roll vetenskap, teknik och media spelade i den politiska autonomikampen under de finska ofärdsåren 1898-1905. Inledningsvis diskuteras hur teknopolitik, politisk motståndskamp, terrorism och transnationell teknologiöverföring kan förstås och definieras såväl som den finska industrins och teknologins ställning vid 1890-talets slut vilket följs av diskussionsseminarier och föreläsningar fokuserade på diverse aspekter av finsk vetenskaps-, teknik- och mediahistoria som den påverkar finsk motståndskamp och terrorism fram till 1905; betydelsen av vetenskapsmän, ingenjörer och läkare i motståndsrörelsen; vardagens materialiteter och publika manifestationer av passivt motstånd som den finska paviljongen på Parisutställningen 1900; underjordisk litteratur, press och tryckerier; vapen- och sprängämnesteknologier användning i det aktiva motståndet av ryska och finska revolutionärer och terrorister som Eugen Schauman; vapensmuggling och den finska revolutionen 1905; såväl som motståndskampens teknikpolitiska arv för den finska frihetskampen.
MÅLSÄTTNING: Efter kursen kommer studenten att ha kunskap om ett särskilt ämnesområde inom den finska teknikens och industrialiseringens historia och vara i stånd att kritiskt beskriva och värdera historiska exempel på teknisk och industriell förändring och dess beroende av och kopplingar till samhälleliga förändringar. Målsättningen är att ge en djupare historisk, samtida och framtida förståelse av teknisk och industriell förändrings påverkan på politisk och kulturell utveckling.
UNDERVISNINGSMETOD: En 90 min seminarie/föreläsningslektion 2 ggr i veckan samt inlämnande av skriftliga uppgifter och muntliga presentationer