Topic outline

    • File icon
      Mekanismin piirtäminen 1 File
      Available until end of 30 May 2019

      Orgaanisen kemian reaktion yksityiskohtaista kulkua, eli reaktiossa tapahtuvien sidosten muutosten etenemistä, kuvataan reaktiomekanismilla. Koska sidosten muutokset ovat valenssien muutoksia, reaktiomekanismilla pyritään kuvaamaan elektroniparien liikettä. Elektroniparien liikettä kuvataan käyrillä nuolilla, jotka lähtevät aina elektroniparista (vapaa elektronipari, negatiivinen varaus tai kaksoissidoksen π-sidos) ja päätyvät elektroniparin uuteen kohteeseen (nuolen kärki osoittaa uutta vapaata elektroniparia, anionia tai kaksoissidosta). Video liittyy luentoon 5 Orgaaniset reaktiot.

    • File icon
      Allyylinen kationi ja anioni File
      Available until end of 30 May 2019

      Video selittää yksityiskohtaisesti, miten laadit allyylisen kationin ja anionin molekyyliorbitaalikaavion. Asia käsiteltiin luennolla 7, Delokalisaatio ja konjugaatio. Tätä tarvitset, kun käsitellään resonanssia.

    • File icon
      Resonanssi File
      Available until end of 30 May 2019

      Tässä videossa laajennetaan allyylisen systeemin käsittelyä muihin konjugoituihin kolmiatomisiin systeemeihin. Näet, miksi resonanssi stabiloi rakennetta. Liittyy luentoon 7.

    • File icon
      Pyranoni File
      Available until end of 30 May 2019

      Pyranoni on heterosyklinen yhdioste, jossa on kuusi atomia reankaassa, yksi niistä on happiatomi, muut hiiliä. Renkaassa on myös kaksi kaksoissidosta ja renkaan hapen viereisessä hiilessä karbonyyliryhmä. Tässä videossa katsotaan, miten elektronien pyöriminen sidosverkossa, eli resonanssi, aiheuttaa merkittävän stabiloinnin rakenteelle. Liittyy luentoon 7.

    • Lyhyt video stereoisomeriasta eli optisesta isomeriasta