Topic outline

  • Laajuus5   op
    Opetusperiodi

    III - IV

    Työmäärä toteutustavoittain

    Luennot 12 tuntia, valmistautuminen luennoille 12 tuntia. Harjoitukset 24 tuntia, valmistautuminen harjoituksiin 48 tuntia. Itsenäinen opiskelu ja valmistautuminen tenttiin 40 tuntia. Tentti 3 tuntia.

    Osaamistavoitteet

    Kurssin käytyään opiskelija osaa analysoida ja visualisoida tietoaineistoa erilaisilla ohjelmistoilla. Opiskelija tuntee tietoteknisen sovelluksen hankintaprosessin. Opiskelija ymmärtää algoritmien kompleksisuutta ja omaa näkemystä laskennan rajoitteista.

    Sisältö

    Kurssilla tutustutaan käytännön harjoitustöiden kautta tutkimusdatan käsittelyyn ja visualisointiin erilaisilla ohjelmistoilla. Tämän lisäksi kurssilla käydään läpi IT-palveluiden hankintaprosessia ja hankinnan perusteita. Lopuksi tarkastellaan algoritmista ajattelua ja suurten datamäärien käsittelyn laskennallisia rajoitteita.

    Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet

    Tentti, luennot ja pakollisia harjoituksia.

    Harjoitukset (H) arvioidaan asteikolla 0 - 5 ja Tentti (T) asteikolla 0 - 1 (hylätty/hyväksytty). Kurssin kokonaisarvosana, kas, saadaan kaavasta kas = H x T.

    Oppimateriaali

    Suomenkielinen tutoriaali ja verkossa tehtävät harjoitustehtävät.

    Korvaavuudet

    Korvaa kurssin  CSE-A1130.

    Esitiedot

    CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

    Arvosteluasteikko

    0 - 5

    IlmoittautuminenWebOodi
    OpetuskieliFI. Suomi pääosin.
    Kurssin henkilökunta ja yhteystiedot

    Luennot: Ari Korhonen 

    Sähköposti: cs-a1130 ät aalto piste fi

    VastaanottoajatSovi aika sähköpostilla lähettämällä postia osoitteeseen cs-a1130 ät aalto piste fi.
    Lisätietoja
    Kurssi alkaa jo viikolla 1


    Tarkemmat esitiedot, sisältö, osaamistavoitteet ja ajankäyttö 

    Kurssin esitietovaatimuksena on CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1. Seuraavassa on lueteltu eräitä käsitteellisiä asioita, jotka ainakin on syytä hallita hyvin ennen kurssille tuloa. Voit käydä verestämässä muistiasi hyödyntämällä esitietokurssin luentomateriaalia ja harjoituksia. Mikäli aihepiiri ei ole tuttu, suositellaan se kerrattavaksi.

    Esitiedot

    • Ohjelmointi, muuttujat, lausekkeet
    • totuusarvot, valinta, 
    • funktiot
    • koodin laatu, refaktorointi, vakiot, näkyvyys
    • alkeistyypit, viittaustyypit
    • silmukat, käyttöalue
    • merkkijonot
    • hakemistot
    • ohjelman ajonaikainen toiminta
    • listat
    • syöte- ja tulostevirrat, poikkeukset, tiedostot.

    Sisältö ja osaamistavoitteet
    Kurssilla tutustutaan erilaisiin numeeriseen laskentaan soveltuviin ohjelmistoihin ja täsmäkieliin (domain specific languages), kuten Python, SQL, MATLAB, Simulink, jne. Tavoitteena on saada perusymmärrys miten näillä ohjelmistoilla analysoidaan ja visualisoidaan tietoaineistoja. Osa ohjelmistoista on kaupallisia ja osa avointa lähdekoodia  (open source). Niinpä lisäksi tavoitteena on tutustua tietoteknisten sovellusten hankintaprosessiin, jossa mahdollisesti joudutaan yhdistelemään erilaisilla lisensseillä julkaistuja ohjelmistoja. Ohjelmistoja käytetään laajasti yhdessä mm. automatisoimaan laskennallisia prosesseja, jolloin on tarpeen myös ymmärtää perusteet algoritmien tehokkuudesta ja eräistä keskeisistä laskennan rajoitteista.

    Ajankäyttö

    Varaa kurssin suorittamiseen riittävästi aikaa koko kevään ajalle. Tasaisen ajankäytön perusteella, jos 5 op = 132 tuntia jaetaan 13 viikolle, niin kurssiin tulisi käyttää reilut 10 tuntia viikossa. Todellisuudessa viikkotuntimäärä saattaa vaihdella mm. siksi, että välissä saatat käyttää aikaa enemmän muihin kursseihin. Vastaavasti voit tehdä tämän kurssin harjoituksia etupainotteisesti esimerkiksi aina kaksi viikkoa kerrallaan. Suositus kuitenkin on, että varaat kalenterista säännöllisesti aikaa kurssille useampana päivänä viikossa. Huomaa lisäksi, että kurssi lähtee liikkeelle jo heti ensimmäisellä viikolla ja luennon lisäksi on itsenäisesti tehtäviä harjoituksia, joihin löydät linkin kurssin etusivulta.