Topic outline

 • Opiskelupäiväkirjan ehtii hyvin palauttaa vaikka 31.5.

  Loppunäytös tiistaina 21.5. klo 13.30 - 17 (huomaa muuttunut ajankohta) Dipolin Lumituuli-auditoriossa.

  Uusi käyttöohje Silicon Labsin Bluetooth-piirille, jota suositellaan projektitöihin.

  No Finnish language skills are needed to take the course. This is what you want - come and see! For information in English, please, contact kimmo.silvonen@aalto.fi

  Tälle sivulle tulee mm. tärkeitä tiedotuksia ja ohjeita. Luennot-välilehdelle tulee uutta kirjaa lukuunottamatta kaikki opetusmateriaali ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusohjelmasta. Nämä päivitetään tammikuussa.

  Assistenttien alustava lukujärjestys (v. 18.1., may be updated later).

  Opiskelupäiväkirjan ohje on kohdassa Materiaalit.

  Osien hankinta projektityöhön: kaikki tilaukset tehdään Kimmon kautta. Emme valitettavasti voi lunastaa kuitteja. Tästä enemmän luennolla. Suunnitelkaa yhdessä assistenttien ja Kimmon kanssa, mitä osia tilataan. Ostopaikat.

  ELEC-A4010 ja ELEC-A4910 Molemmat kurssit käsitellään yhdessä; sivuaineopiskelijat voivat suorittaa 8 tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin myös Aallon kaikkien muiden köulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö räätälöidään opiskelijan taustan mukaan.

  Kurssi alkaa luennolla ma 7.1.2018 klo 10.15-11.45 salissa TU2, TUAS-talon 2. kerroksessa, ja jatkuu toukokuuhun asti. Harjoitukset alkavat heti samalla viikolla: ma klo 12-14, ke klo 12-14, to 12-14 ja klo 14-16 sekä pe klo 10-12. Tämän lisäksi Pajalle tulee useita muita aikoja, jolloin harjoituksia ja projektityötä voi tehdä assistenttien avustuksella. Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjaimen ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Sähköpajan resursseihin. Sinänsä Sähköpaja on aina auki, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina. Siivoa jälkesi Pajalla!

  Kurssi sisältää luennon kerran viikossa ja harjoituksia mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita!

  Uusi kirja: Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s., ilmestyi 1.9.2018. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Arvostelu.

  Kurssin suorittaminen:

  1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot-välilehdelle, osa harjoituksista on pakollisia, mutta luennot eivät. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

  2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelusta kurssilla sekä projektityöskentelystä (vapaamuotoinen, mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on maaliskuun alussa ja lopullinen palautuspäivä toukokuussa (erillinen ohje on Materiaalit-välilehdellä).

  3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Projektin esittely loppunäytöksessä (max. 5 min.) tai Kimmolle (mieluiten molemmat). Projektiesittely on ryhmäkohtainen, joten kaikkien jäsenten ei ole pakko olla mukana.

  Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

  Jos otat yhteyttä sähköpostilla, kannattaa käyttää oikeata sähköpostia - MyCo estää teknisesti vastaamisen sen kautta lähetettyihin viesteihin ja, mikä hulluinta, piilottaa lähettäjän sähköpostiosoitteen. Vastaan mielelläni kysymyksiin.

  kimmo.silvonen@aalto.fi

  Pajan sijainti

  Sähköpaja sijaitsee TUAS-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet TIKin puolelta TUAS-talolle sisään, kävele oikealla olevan vahtimestarin tiskin ohi hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään (kuvan lasiovet)! Paja on nyt 10 metrin päässä suoraan edessäsi, mutta et pääse sinne seinien ja huoneiden läpi. Kierrä siis vasemalta tai oikealta Pajan ohi kulkevalle käytävälle. Muista numero 1558, muuten et löydä Pajaa näilläkään ohjeilla, koska tila on eräänlaisessa käytävän syvennyksessä! Huomaa, että väliovet saattavat olla virka-ajan ulkopuolella lukittuina!

  Kulku Pajalle

  Pajan aukiolo: Paja on koko ajan auki, mutta käytävien ovet ovat illalla lukossa klo 18 jälkeen, kesällä jo klo 15.30.

  Harjoitusajat (lihavoituna, harjoitustehtäviä voi tehdä muulloinkin) ja assistenttien päivystysajat periodilla III (päivitetään):

  Ma  klo 12-14 H,

  Ti

  Ke klo 12-14 H,

  To klo  12-14 H, 14-16 H,

  Pe klo  10-12 H,

  Lukujärjestyksen mukaiset harjoitusajat on merkitty H:lla; joka harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot-välilehdelle. Pajaa voi käyttää muulloinkin, jos väliovien lukitus ei estä kulkua. Sivun alussa on linkki assistenttien lukujärjestykseen.

  Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Vuonna 2018 Sähköpaja-projektille myönnettiin Aalto Excellence Recognition -tunnustus. Sähköpaja on saanut lahjoituksena suomalaisen Bluegigan (Silicon Labs) bluetooth-moduleja antenneineen projektitöissä käytettäväksi. Olemme hiljattain hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle mm. kuudennen 3D-tulostimen, laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin sekä stereomikroskoopin! Viimeisin hankinta on huippuluokan lämpökamera.

  Teille, jotka vasta syksyllä aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen kevät! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!


  Esimerkkejä kurssin projektitöistä

  Sähköpajan aivot Heurekan näyttelyssä, kuvassa X, assistentti Juha Biström ja tekijöistä Sami Keskinen.

  Sähköpajalla kehitetyt aivot Heurekan näyttelyssä, oikealla Sami Keskinen; Paavo Reinikka puuttuu kuvasta.

  Video keväältä 2017:

  (Jaakob Lidauer, Kalle Petäjäaho, Vili Ojala, Joakim Lyyski).

  Video syksyltä 2014:

  Video 2015-2016:

  Video, QuadCopter Final Cut 2014:

  Kuvia syksyn 2014 töistä: http://users.aalto.fi/~ksilvone/S2014/

  Kuvia kevään 2016 töistä: https://users.aalto.fi/~ksilvone/K2016/

  Aalto Festival 2017 (Sähköpaja mukana):