Topic outline

  • Yleistä

    Virtausmekaniikan perusteet on johdatteleva kurssi virtausmekaniikan mystiseen maailmaan. Kurssilla on paljon asiaa, mutta käsiteltävät asiat tukeutuvat muutamaan virtausmekaniikan perusperiaatteeseen, joiden oppiminen ja soveltaminen yksinkertaisissa virtausteknisissä ongelmissa on kurssin keskiössä. Kurssin keskeisenä osaamistavoitteena on opiskelijan virtausmekaanisen yleissivistyksen kehittäminen. Paino on keskeisten käsitteiden, terminologian, keskeisten virtausilmiöiden ja yksinkertaisten perusvirtausongelmien ratkaisutekniikoiden oppimisessa. Kurssin suorittanut opiskelija osaa käyttää virtausmekaniikan termistöä ja osaa selittää, mitä virtausmekaniikan keskeiset käsitteet tarkoittavat, mihin periaatteisiin virtausmekaniikan perusyhtälöt perustuvat ja miten yhtälöitä voidaan yksinkertaistaa. Opiskelija osaa selittää dimensioanalyysin perusajatuksen ja soveltaa sitä virtausmekaniikassa esimerkiksi koetulosten skaalaamiseksi. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia virtausteknisiä ongelmia, kuten määrittää putkiston tilavuusvirran, painehäviön tai pumpun nostokorkeuden ja määrittää kappaleisiin vaikuttavia voimia, momentteja tai pyörivien virtauskoneiden ominaisuuksia virtausnopeuksien perusteella.

    Kontaktiopetus

    Kurssin kontaktiopetus koostuu viikoittaisista luennoista ja laskutuvista. Luennot ovat tiistaisin ja torstaisin klo 10:10-11:45 salissa K213 (Otakaari 4). "Luennot" kohdasta löytyy tarkempi luentoaikataulu sekä kuhunkin luentoon liittyvä materiaali. "Laskutuvat" osiossa on vastaavasti lisätietoa laskutupien aikataulusta.

    Oppikirja

    Kurssin oppikirjana käytetään kirjan Young, Munson, Okiishi, Huebsch (2011) "Introduction to Fluid Mechanics" viidettä painosta SI-yksiköillä.

    Introduction To Fluid Mechanics

    Kirjan vanhemmat painokset käyvät myös kurssikirjoiksi. Huomaa, että vastaava kirja on tarjolla myös nimellä A Brief Introduction to Fluid Mechanics. Nämä ovat kaikki oleellisesti samoja kirjoja. Kurssikirjaksi käy myös edellä mainitun kirjan laajennettu versio "Fundamentals of Fluid Mechanics". Oppikirjan hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kirjan yksiköihin. Kirjasta on versioita sekä SI- että brittiyksilöillä. Osa opiskelijoista on kokenut jälkimmäisen vaihtoehdon hankalaksi, osaa brittiyksiköt eivät ole haitanneet. Huomatkaa myös, että kirjasta on tarjolla e-kirjaversio suoraan Wileyn sivuilta. Tämän etuna on se, että kirja on käytettävissä heti oston jälkeen.

    Kurssin suorittaminen

    Kurssiin kuuluu pakollisina suorituksina laskuharjoitukset ja kaksi välikoetta tai tentti. Viikkoharjoituksista ja niihin liittyvistä suoritusvaatimuksista on lisätietoa kohdassa "Viikkoharjoitukset". Tenttejä pyritään järjestämään neljä kertaa vuodessa (toukokuu, elo/syyskuu, lokakuu, joulukuu). Välikokeista ei järjestetä uusintoja. Hyväksytty laskuharjoitussuoritus on voimassa siihen asti, kunnes kurssi järjestetään vastaavana toteutuksena seuraavan kerran. Käytännössä viimeinen suoritusmahdollisuus kevään laskuharjoitussuorituksella on joulukuun tentti, minkä jälkeen laskuharjoitukset tulee suorittaa uudelleen kurssin normaalin opetuksen yhteydessä.

    Kurssiarvosana lasketaan painotettuna keskiarvona laskuharjoitus- ja välikoe/tenttiarvosanoista siten, että harjoitusten paino on 1/3 ja välikokeiden tai tentin 2/3. Keskiarvon laskennassa käytetään molemmissa tapauksissa pyöristämättömiä arvosanoja. Kurssin läpäistäkseen opiskelijan tulee saada harjoituksista vähintään puolet pisteistä (45/90) ja tämän lisäksi tentistä vähintään 11/30 pistettä tai välikokeista yhteensä vähintään 17/48 pistettä. Läpipääsyraja vastaa sekä harjoituksissa että kokeissa arvosanaa 0,5 ja täydet pisteet arvosanaa 5,7. Asteikko on näiden välillä lineaarinen.

    Opiskelijalla on oikeus osallistua kahteen tenttiin (molempiin välikokeisiin osallistuminen lasketaan yhdessä yhdeksi yritykseksi). Mikäli opiskelija ei tästä huolimatta pääse kurssista läpi, arvioidaan mahdollisuus kolmanteen yritykseen kehityskeskustelussa vastuuopettajan kanssa. Mikäli opiskelija ei pääse kurssista läpi kolmannella yrityksellä, tulee opiskelijan osallistua kurssin opetukseen uudelleen ja suorittaa laskuharjoitukset kurssin normaalin opetuksen yhteydessä.