Översikt

  • MS-A0509 v19-III: Allmänt

    • MS-A0509 Grundkurs i sannolikhetskalkyl och statistik (5 sp) (period III-19) Metsalo/Blomqvist

      FÖRELÄSNINGAR: må 10-12 i sal U5, fr 10-12 i sal M1.
      KURSLITTERATUR: Lasse Leskelä: Stokastiikka ja tilastollinen ajattelu, Aalto-yliopisto,
      Sheldon M. Ross: Introduction to Probability and Statistics for Engineers and Scientists, Academic Press. Denna bok finns på licens i elektronisk form i institutionens bibliotek.
      Ilkka Mellin: Probability and Statistics: Formulae. Unigrafia.
      Bredvidläsning: Gustaf Gripenberg: MS-A0509 Grundkurs i sannolikhetskalkyl och statistik. Sammanfattning, del I och del II.
      J.S.Milton, Jesse C. Arnold: Introduction to Probability and Statistics. Principles and applications for engineering and the computing sciences. McGraw-Hill.
      ÖVNINGAR: on 8-10 och fr 12-14 i sal Y405
      LÄRARE: Georg Metsalo, Y333. E-post: georg.metsalo@aalto.fi
      Mottagning: må 12-13 i Y333, ti 13:00-13:30 på TF I Stavans samt enligt överenskommelse.
      HUVUDASSISTENT: Ferdinand Blomqvist, Y249a. E-post: ferdinand.blomqvist@aalto.fi
      HEMSIDA: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=22036

      HUR ÄR KURSEN UPPLAGD? Kursen består av föreläsningar och räkneövningar. Uppgifterna till räkneövningarna delas ut senast under måndagens föreläsning och anslås också på kursens hemsida. Det förekommer 3 typer av uppgifter:
      1) Övningsuppgifter, som löses under räkneövningen.
      2) Hemtal, som räknas under räkneövningen och hemma och som bedöms av kamraterna under nästa räkneövning enligt skalan 0,1,2: 0 för ingen vettig början, 1 för en vettig början, som skulle ha lett till lösningen men som fastnat på vägen och 2 för ett i stort sett löst problem (utan avdrag för smärre räknefel, som inte påverkar själva problemet).
      3) Stack-uppgifter, som attackeras via datorn. Dessa sätts upp må 12:00 på kursens hemsida och kan attackeras till sö 24:00 ifrågavarande vecka.
      Räknestugan är ett utmärkt ställe att få hjälp på, om man kör fast vid lösningen av uppgifterna.

      VAD INGÅR I KURSEN? Kursen behandlar två olika, men nära besläktade områden, nämligen sannolikhetskalkyl och statistik. Ungefär första halvan av kursen ägnas åt sannolikhetskalkyl, som sedan används i kursens andra del, som behandlar statistik.

      ATT FÅ GODKÄNT PÅ KURSEN:
      KURSEN KRÄVER ARBETE PÅ EGEN HAND! Det räcker inte att enbart sitta på föreläsningarna och övningarna. Inte heller kan man läsa matematikböcker som man läser en roman; matematikböcker läser man med papper och penna till hands!
      Det finns två sätt att bli godkänd på kursen. Den rekommenderade metoden är att göra övningsuppgifter, hemtal och Stack-uppgifter och att skriva kursens kurstentamen. Till kurstentamenspoängen läggs extra poäng, som beräknas på basen av övningsuppgifter, hemtal och Stack-uppgifter. Cirka 60% av vitsordet ges på basis av resultaten från kurstentamen och 40% på basis av uppgifterna. Alternativa metoden att få godkänt är att gå på sluttentamen. På sluttentamen räknas uppgiftspoängen inte längre tillgodo.

      TENTAMINA:
      Kurstentamen: on 20.2. kl.9-12.
      Sluttentamina: ti 9.4. kl. 13-16, må 27.5. kl. 9-12.
      Man måste förhandsanmäla sig till sluttentamina! Förhandsanmälan sker via dator.

      Sannolikhetskalkylen och statistiken omfattar många formler, som kan vara besvärliga att komma ihåg. Därför är det tillåtet att vid sidan av skrivdon ta med en minneslapp (handskriven på bara ena sidan av ett A4 papper, försedd med studienummer, namn samt namnteckning) och en av Studentexamensnämnden godkänd räknare till tentamina. Eventuella nödvändiga tabeller kommer att finnas tillgängliga.