Topic outline

  • Johtaminen ja johtajuus –kurssi on syventävä opintojakso johtajuuden (leadership) teemoista. Kurssin lähestymistapa on ensisijaisesti teoreettinen, johtajuusilmiöitä ymmärtävä. Normatiivisia ohjeita siitä ”kuinka tulisi johtaa” ei juurikaan tarjota. Sen sijaan kurssi ohjaa osallistujia pohtimaan omia johtajuuskäsityksiään ja reflektoimaan omia vakiintuneita toimintatapojaan johtajuudeksi ymmärrettävissä sosiaalisissa tilanteissa. 

    Kurssi lähestyy aihetta valikoitujen johtajuustutkimuksen suuntausten kautta, eikä ole kattava esitys johtajuustutkimuksen kehityksestä. Kurssilla tarkastellaan sekä ns. sankarillista että jälkisankarillista johtajuusteoriaa ja painotetaan johtajuuden kulttuurista tulkintaa. Kurssimateriaali sisältää johtajuustutkijoiden kirjoittamia tieteellisiä artikkeleita ja kirjalukuja sekä populaarimpaa materiaalia, kuten talouslehtien johtaja-artikkeleita, sekä elokuvan ja television fiktionaalisia esimerkkejä. 

    Opintojakso on Avoimen yliopiston tarjoaman Organisaatiot, tietotyö ja johtajuus –opintokokonaisuuden pakollinen kurssi. Sen voi myös liittää Aalto-yliopiston Leadership and Knowledge Management pää- tai sivuaineen vaihtoehtoisiin kursseihin.  Koska kurssi on maisteriopintotasoinen kurssi, on osallistujilla oltava riittävät perustiedot organisaatiokäyttäytymisen ja/tai johtamisen kandidaattiopinnoista. 

    Kurssi haluaa välttää tyypillisimpiä johtajuuteen liittyvien stereotypioiden ja mantrojen toistamista. Sen sijaan se pyrkii analyyttisemman ja kriittisemmän näkökulman ottamiseen suhteessa tarkasteltavaan ilmiöön.   Perustiedot organisaatio- ja johtajuustutkimuksesta auttavat opiskelijaa ymmärtämään kurssin painotuksia ja asemoimaan kurssin yleisempään johtajuuskeskustelun kenttään.

    Kurssin sisältö on suunniteltu sekä perustutkinto-opiskelijoita että avoimen opintolinjan opiskelijoita ajatellen. Luennoilla ja harjoituksissa keskustellaan ja analysoidaan mm. talouslehdistä ja populaarikulttuurista poimittavista esimerkeistä. Tarkasteltavia ilmiöitä elävöitetään mm. luennoilla katsottavien video-otteiden avulla. Kurssin lähtökohtana on, että meillä kaikilla on johtajuuskokemusta ja annettavaa johtajuuteen liittyvien teemojen tarkasteluun, vaikka emme olisi työskennelleet esimiestehtävissä.

    Kurssi koostuu luennoista, kurssimateriaalista, henkilökohtaisista kirjallisista tehtävistä sekä pienryhmässä tehtävästä haastatteluharjoituksesta. Kurssin arvosana määräytyy harjoitustehtävien arvostelun perusteella.