Topic outline

  • Kurssin kuluessa opiskelijat kirjoittavat kolme lyhyttä henkilökohtaista esseetä sekä yhden laajemman esseen. Lisäksi pienryhmissä (1-3 henkeä) toteutetaan johtajuushaastattelu ja siitä kirjoitetaan analyysiraportti. 

    Lyhyet esseet ovat analyysitehtäviä, jotka tehdään kurssilla jaettavan materiaalin tai luentosisällön pohjalta. Analyysin tukena ovat luentomateriaali sekä luentoa tukeva kirjallisuus. 

    Essee 1 käsittelee johtajuusretoriikkaa. Siinä analysoidaan Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin helmikuussa 2011 henkilöstölle lähettämää ’Burning Platform’ –muistiota. Esseen tehtävänanto esitellään luennolla 3 ja essee on palautettava 22.5. mennessä.

    Essee 2:n tehtävänä on tehdä analyysi johtajuudesta elokuvassa Rashomon. Tehtäväanto esitellään luennolla 5 ja essee on palautettava 5.6. mennessä.

    Essee 3 käsittelee johtajuuden negatiivisia vaikutuksia yhteisössä ja yksilöissä. Hyödynnämme esseessä suomalaisen uskonnollisen yhteisön johtajuutta tarkastelevaa lehtiartikkelia. Tehtävä esitellään luennolla 7 ja se pitää palauttaa 19.6. mennessä. 

    Kurssin haastatteluharjoituksessa opiskelijat haastattelevat pienryhmissä itse valitsemaansa johtamiskokemusta omaavaa henkilöä. Haastatteluraportti on palautettava 7.7.2019 mennessä. Haastatteluraportin laatimisen tueksi annetaan yksityiskohtaiset ohjeet. Nämä ohjeet julkistetaan kurssin kotisivulla erillisenä tiedostona.

    Kurssin loppuessee on kurssin sisällöt ja teemat yhteen liittävä kokonaisuus. Loppuesseen lähdemateriaalina on kurssin kokonaisuus: luennot sekä luentoihin liittyvä kirjallinen materiaali (artikkelit, kirjat, luentomateriaalit ja muistiinpanot) sekä luennoilla ja harjoituksissa käytävä keskustelu ja kommentointi.  Loppuessee muodostuu kahdesta osiosta, teoreettisesta katsauksesta ja refleksiivisestä tarkastelusta. Teoriakatsauksessa essee käy läpi kurssin opetussisällöt ja muodostaa niistä johtajuuden tarkastelun, vastaten tutkimuskysymykseen: mitä kurssikirjallisuus ja –opetus osoittaa johtajuuden luonteesta ja piirteistä? Reflektio-osiossa kurssin oppisisältöjä verrataan omiin henkilökohtaisiin johtajuuskäsityksiin ja –kokemuksiin ja esimerkkeihin. Reflektiossa opiskelija käy läpi oman johtajuuskäsityksensä sisältöä, peilaa sitä kurssin teoriaan ja pohtii mahdollisia muutoksia omissa ajatuksissaan. Reflektio-osion kirjoittamista tukeva tutkimuskysymys voidaan asettaa muodossa: mitä kurssi on minulle johtajuudesta opettanut?  Kurssin loppuesseelle annetaan yksityiskohtainen ohje kurssin alussa. Kurssin loppuessee on palautettava 31.7.2019 mennessä.