Valinnaiset tehtävät
Valinnaisia tehtäviä suoritetaan kaksi (2), tarjolla on viisi (5) vaihtoehtoa:
- Akateemiset opiskelutaidot
- Johdatus kulttuurienväliseen viestintään
- Uratavoitteet ja -suunnitelmat
- Voimavaroja opiskeluun
- Lukutehtävä: Mestariopiskelija
Tehtävät koostuvat yleensä orientoivasta ennakkopalautuksesta, varsinaisesta tehtävästä, johon voi kuulua lähiopetusta ja/tai itsenäistä työskentelyä sekä reflektiopalautuksesta. Hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien tehtävän palautusten ja tehtävien tekemistä sekä osallistumista lähiopetukseen, jos sitä tehtävään kuuluu. Kaikissa tehtävissä ei välttämättä ole kaikkia osia.
Tutustu tehtävien kuvauksiin tällä sivulla ja valitse sen jälkeen kaksi sinua kiinnostavaa teemaa. Kun olet tallentanut valintasi, valitsemiesi tehtävien kohdalle tulee näkyviin tehtävään liittyvä tarkempi aikataulu. Materiaali ja palaukset kuhunkin tehtävään liittyen julkaistaan tällä sivulla kunkin tehtävän alla tehtävän käynnistyessä. Saat aalto-sähköpostiisi tehtävään liittyvät tarkemmat ohjeet, kun tehtävä käynnistyy.
Valitse kaksi teemaa, joiden parissa haluat työskennellä tämän lukuvuoden aikana.
1. Akateemiset opiskelutaidot
"Erittäin harvoilla meistä opiskelijoista on hyvä käsitys siitä, miten tehokkaita omat opiskelutapamme ovat, milloin opittava asia on itse asiassa opittu, miksi toiset asiat ovat helpompia ja toiset vaikeampia oppia, ja ennen kaikkea millä keinoilla omia metodeja voisi parantaa. Kyse on kuitenkin vain siitä, ettemme ole jaksaneet etsiä tarpeeksi syvältä." (Valkonen, 2016)
Tämä tehtävä antaa sinulle mahdollisuuden oppia lisää oppimisesta ja konkreettisia keinoja omien opiskelutapojesi ja -tekniikoidesi tehostamiseen. Tehtävä kannattaa valita, jos haluat saada yliopisto-opetuksesta enemmän irti ja olet valmis haastamaan omia käsityksiäsi oppimisesta. Tehtävään kuuluu myös käytännön kokeilu, jonka teet omista lähtökohdistasi itseäsi varten.
Tehtävän eteneminen
- ajoitus: I periodi
- ennakkotehtävä 16.9. klo 12 mennessä
- luento 17.9. klo 12-14 AS2-salissa
- käytännön kokeilu ja sen reflektio 11.10. klo 18 mennessä
2. Introduction to Intercultural Communication
Intercultural communication means principally communication with other people and it is a crucial part of studies and working life. To learn to work with different kind of people in different kind of communication situations and environments, we must understand what kind effect culture has on us as communicators. How am I used to communicate with others? How can I work and communicate in efficient and meaningful way in diverse contexts?
After this workshop, you will understand better your cultural background, and the effect that it has working in a diverse group or organization. In the pre-task, you will focus on your cultural background and communication style, and in the final reflection, you practice changing your point of view.
Työpajan kieli on englanti, mutta opiskelijat voivat käyttää suomea niin työpajan aikana kuin myös tehtäviä kirjoittaessaan.
Tehtävän eteneminen
- ajoitus: I periodi
- ennakkotehtävä 24.9. klo 18 mennessä
- luento 1.10. klo 12-14 U135a-salissa
- reflektio 24.10. klo 18 mennessä
- Huom. Rajattu osallistujamäärä: 30 opiskelijaa
3. Uratavoitteet ja -suunnitelmat
Opintojen alkuvaiheessa urasuunnittelu voi aiheena tuntua kaukaiselta ja haastavalta. Kuitenkin opintojen ja uran alkuvaiheita luonnehtivat jo erilaiset valinnat ja päätökset, sillä valinnanvaraa ja mahdollisuuksia on lukuisia. Mahdollisuudet tuovat vapautta, mutta lisäksi myös kysymyksen siitä, minne valitsemani suunta minua vie – ja onko valitsemani suunta oikea?
Näihin kysymyksiin vastaaminen sekä omaan elämään ja uraan liittyvien valintojen ja päätösten tekeminen helpottuu omaan itseensä tutustumisella. Mikä motivoi minua sekä on mielekästä ja merkityksellistä minulle? Mitkä ovat vahvuuteni?
Urasuunnittelutehtävän avulla voit aloittaa itseä motivoivien tekijöiden, omia elämänvalintoja ohjaavien arvojen sekä omien vahvuuksien pohtimisen ja tunnistamisen. Tehtävä kannattaa valita, jos olet vasta aloittamassa näiden aiheiden pohdintaa tai etsit työkaluja, joiden avulla voit tutustua itseesi tai hahmotella tulevaa uraa. Tehtävä koostuu urapsykologien tekemistä osatehtävistä ja tehtävän tekeminen perustuu itsenäiseen työskentelyyn MyCoursessa.Tehtävän eteneminen
- ajoitus: III periodi
- tehtävät tehty 31.1. klo 18 mennessä
- Huom! Tähän tehtävään ei liity erillistä ennakkopalautusta eikä lähiopetusta.
4. Voimavaroja opiskeluun
Voimavaroja opiskeluun -työpajassa keskitytään omaan hyvinvointiin. Tarkoitus on vahvistaa itsetuntemusta, pysähtyä kuuntelemaan itseä ja tukea sitä kautta opiskelukykyä ja jaksamista. Työpajaan kuuluu ennakkotehtävä, jonka perusteella työpajaa muokataan osallistujille sopivaksi.
Työtapoina ovat yhdessä tekeminen, keskustelu ja harjoitustehtävät. Työpajassa työskentelykieli on suomi ja vetäjänä toimii Aallon opintopsykologi Paula Sjöblom.
Tehtävän eteneminen- ajoitus: IV periodi
- ennakkotehtävä 26.2. klo 18 mennessä
- työpaja 5.3. klo 12-14 TU5-salissa
- reflektiotehtävä 13.3. klo 18 mennessä
- Huom. Rajattu osallistujamäärä: 30 opiskelijaa
5. Lukutehtävä: Mestariopiskelija
Tämä tehtävä on itsenäisesti, mutta ohjatusti suoritettava. Tehtävän aikana luetaan Tommi Valkosen "Mestariopiskelija" (Valkonen, 2016), joka pureutuu oppimiseen niin teoreettisena ilmiönä kuin käytännön toimintanakin. Tehtävän tavoitteena on sekä oppia tehokkaan lukemisen taitoa, että oppia lisää kirjan aiheesta -oppimisesta. Tehtävä on luontevaa jatkoa akateemisten opiskelutaitojen tehtävälle, mutta sen voi valita vaikkei olisi po. tehtävää valinnutkaan.
Tehtävän eteneminen
- ajoitus: III - IV periodi
- ennakkotehtävä 3.2. mennessä
- lukeminen ja käytännön kokeilu sekä reflektio 13.3. klo 18 mennessä
- Huom. Tähän tehtävään ei liity kontaktiopetusta.