Topic outline

  • Kurssi on mahdollista suorittaa ns. henkilökohtaisella suoritustavalla, yksin tai ryhmässä. Saatte hyvin pitkälti itse suunnitella työskentelynne sisällön, kunhan kurssin Oodissa mainitut oppimistavoitteet täyttyvät. Opiskeluun voi käyttää erilaisia materiaaleja: kirjoja, verkko-oppaita ja harjoittelualueita. Suuri osa opettelusta voi olla yhden yksittäisen projektin tekemistä ja sitä varten tapahtuvaa tiedonhankintaa, tai opettelu voi koostua pienistä paloista ja yksittäisistä harjoituksista. Ryhmässä työtä voi jakaa niinkin, että kukin tutustuu vuorollaan tiettyyn aiheeseen ja esittelee sitä muille, tai sitten voitte tehdä kaiken yhdessä.


    Itsenäisessä suorittamisessa täytyy oppia jotain uutta. Jos olet jo Matlab-guru, voit vanhojen taitojen esittelemisen lisäksi opetella vaikkapa jonkin toisen ohjelman tai edistyneempiä ominaisuuksia Matlabissa. 


    Kaikille ryhmille pakollisia osuuksia on oppimissuunnitelma, vähintään yksi välipalautus ja suullinen loppuesittely. Työskentely myös raportoidaan kattavasti. Ryhmä tekee vapaamuotoisen raportin, jossa kerrotaan, mitä tehtiin ja mitä opittiin. Liitteeksi voi laittaa tehtyjen harjoituksien koodeja ja tulosteita. Lisäksi jokainen suorittaja pitää kurssin kuluessa oppimispäiväkirjaa, jossa kertoo omasta oppimisestaan, tuntemuksistaan ja myös havainnoistaan ryhmässä työskentelystä. Oppimispäiväkirjaa tulee täyttää vähintään kerran viikossa.

     

    Oppimissuunnitelman tulee sisältää ainakin seuraavat asiat:

    • Miten aiotte saavuttaa kurssin eri oppimistavoitteet, vai hallitsetteko jo osan niistä
    1. kopioi kurssin oppimistavoitteet Oodista ja kerro suunnitelmistasi erikseen kunkin tavoitteen osalta
    • Miten opettelette asioita
    • Miten aavistatte erilaisten oppimistapojen sopivan ryhmän eri jäsenille, ja miten se näkyy menetelmissä joita olette valinneet
    • Kuinka testaatte ja osoitatte osaamistanne: valmiita harjoituksia, pariesitelmiä jne.
    • Suoritatteko kurssia ryhmässä, keiden kanssa ja kuinka toteutatte ryhmätyöskentelyn
    • Mitä osaat(te) ennestään, ja mitä uutta aiotte oppia
    • Suorituksen aikataulu (kurssin laajuus 2 op vastaa 54 tuntia työtä)
    • Aikatauluun on merkittävä ainakin yksi välipalautus, jossa palautetaan siihen mennessä tehty raportti


    Ryhmälle riittää yksi oppimissuunnitelma. Opettelun ja suorittamisen suunnittelu voi olla melko vaativaakin, joten siihen kannattaa varata jonkin verran aikaa. Käytännössä se myös vaatii, että tutustuu jo ylimalkaisesti ainakin Matlabin keskeisiin ominaisuuksiin ja mitä ne tarkoittavat. Suunnittelu on kurssiin kuuluvaa työtä, eli laskekaa se mukaan työmääriä arvioitaessa.

    Kurssin suorittamisen henkilökohtaisella suoritustavalla voi aloittaa vapaasti milloin vain.


    Vinkkejä:

    • Google löytää hakusanalla Matlab valtavan määrän hyvää aineistoa verkosta
    • Kirjastoissa on lukuisia Matlab-aiheisia kirjoja
    • Mathworksin (Matlabin tekijä) sivuilla on paljon sopivaa aineistoa ja mahdollisuuksia, mm. Cody-alue jossa voi tehdä valmiita tehtäviä tai vaikka tehdä itse uusia
    • Olet myös tervetullut hyödyntämään mitä tahansa tavallisen suoritustavan materiaaleja, suorituksia tai tilaisuuksia
    • On myös valmiita verkkokursseja, joita voit käyttää osana opetteluasi
    • Ryhmätyö ja ideoiden jakaminen usein edistää oppimista

    Suullinen loppupalautus

    Opiskelun lopuksi esitellään omaa työskentelyä, siihen liittyviä havaintoja ja kertynyttä materiaalia ja loppuraportti. Esittely tapahtuu vastuuopettajalle tai pääassistentille. Suoritusmerkintä ehtii normaalisuorittajien kanssa samaan listaan, jos esittely pidetään viimeistään samalla viikolla kuin normaalisuorittajien tentti on.

    Yhteistyö ryhmien kesken

     

    Ryhmien kesken on jopa suositeltavaa tehdä yhteistyötä, kuten neuvontaa, palautetta, ideoiden vaihtoa ym. Älkää kuitenkaan kopioiko suoraan yksittäisiä rivejä laajempaa ohjelmakoodia tai tekstiä, vaan tehkää omanne. Voitte sisällyttää ryhmien välisen yhteistyön etukäteissuunnitelmaan, tai sitä voi tehdä tarpeen mukaan työn edetessä. Kerro loppuraportissa kaikesta yhteistyöstä muiden ryhmien kanssa, niin pysymme kärryillä yhteisöllisen oppimisen käytöstä.


    Ilmoittautuminen


    Toistaiseksi henkilökohtaiseen suoritustapaan ilmoittaudutaan sähköpostilla vastuuopettajalle tai pääassistentille. Voit samalla palauttaa oppimissuunnitelman. Ilmoittaudu lisäksi Oodissa kurssille, jos ilmoittautuminen on auki kun aloitat työskentelyn.