Topic outline

 • Kurssijärjestelyt

  Tervetuloa opiskelemaan modernia fysiikkaa!


  Kurssin henkilökunta

  Kurssin vastuuopettaja on Matti Raasakka. Kurssiassistentteina toimivat Elvira Martikainen, Venla Mikkola, Tuomas Pajunpää ja Tomi Valkonen.

  Yhteydenotot kurssihenkilökuntaan pääasiallisesti MyCourses-sivun keskustelualueen (alla) tai Telegram-ryhmän kautta. Henkilökohtaisemmissa asioissa voit lähettää sähköpostia kurssin opettajalle.


  Kurssin viikkoaikataulu

  Kurssilla on viikoittain

  • muutama opetusvideo, linkit Materiaalit-välilehdellä
  • yksi Zoom-luento, torstaisin klo 12:30-14:00
  • neljä Zoom-laskuharjoitusryhmää: ma klo 12-14 (Tomi), ti klo 14-16 (Elvira), to klo 16-18 (Venla), pe klo 12-14 (Tuomas).

  Linkit luennoille ja laskuharjoitusryhmiin löytyvät Luennot ja laskarit-välilehdeltä. Laskuharjoitusryhmiin osallistumiselle ei ole mitään rajoituksia, vaan voit osallistua niin moneen kuin haluat.

  Seuraavan viikon luentokalvot ja laskuharjoitustehtävät ilmestyvät perjantaisin. Edellisviikon laskuharjoitustehtävien malliratkaisut ilmestyvät maanantaisin.

  Laskuharjoitustehtävien ratkaisut on palautettava perjantaisin klo 20:00 mennessä.


  Oppimateriaali

  Kurssikirja: Randy Harris, Modern Physics (2nd edition), Pearson. Kvanttilaskentaosuudessa käytetään myös kirjaa Nielsen, Chuang, Quantum Computation and Quantum Information, Cambridge University Press. Muutkin kvanttimekaniikan perusteokset voivat olla hyödyksi, mutta näiden kirjojen ja luentokalvojen avulla pitäisi pärjätä. Luentokalvot eivät yksistään riitä aiheen syvälliseen opiskeluun, joten kurssikirja kannattaa hankkia. Luentokalvot ja laskuharjoitustehtävien malliratkaisut julkaistaan viikoittain.


  Kurssin arviointi

  Kurssi suoritetaan laskuharjoituksin (10 kpl) ja välikokein (2 kpl). Kurssin arvosana perustuu seuraaviin suorituksiin:

  • laskuharjoituspisteet: max. 2p/tehtävä, 4 tehtävää/laskari, 10 laskuharjoitusta => yhteensä max. 80p
  • välikoepisteet: max. 18p/välikoe, 2 välikoetta => yhteensä max. 36p

  Lisäksi kummastakin välikokeesta täytyy saada vähintään 4p. Välikoeuusinnassa voi uusia yhden välikokeen. Kurssipalautteen antamisesta kurssin päätteeksi saa 2 lisäpistettä.

  Kurssipisteitä voi saada yhteensä max. 116p. Kurssin arvosana määräytyy pisteiden perusteella seuraavan taulukon mukaisesti:

  pisteraja 58p (50%)
  70p (60%) 82p (70%)
  93p (80%)
  105 (90%)
  arvosana 1 2 3 4 5

  Voit seurata pistekertymääsi MyCoursesin kautta. Jos huomaat pisteiden laskussa virheitä, niin ota välittömästi yhteyttä kurssin opettajaan. Aiemmilta kurssin toteuttamiskerroilta olevia suorituksia tai pisteitä ei huomioida arvioinnissa.


  Välikokeet ja uusinta

  Kurssilla on kaksi välikoetta.

  • Välikoe 1 järjestetään ma 12.4. klo 14:30-17:30
  • Välikoe 2 järjestetään ke 26.5. klo 13:00-16:00
  • Välikoeuusinta järjestetään ke 2.6. klo 12:30-15:30

  Välikokeet ja uusinta järjestetään etänä MyCoursesissa. Kaikki materiaalit ja apuvälineet ovat sallittuja kokeissa. Välikokeissa on molemmissa kolme pakollista tehtävää. Välikokeen hyväksyttyyn suoritukseen täytyy kokeesta saada vähintään 4 pistettä.

  Välikokeisiin ja uusintaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua --- riittää, että olet ilmoittautunut kurssille.


  Poissaolot ja korvaamiset

  Periaate: poissaolot työn, levon tai matkailun vuoksi ovat omalla vastuullasi. Kurssin suuren koon vuoksi esim. välikokeita ei pystytä siirtämään. Erikoisjärjestelyistä voidaan rajoitetusti neuvotella, jos sinulla on sairauslomatodistus tai OOP:in myöntämä todistus tai jos kyseessä on kertausharjoitus. Ota yhteys mahdollisuuksien mukaan etukäteen ja ajoissa!