Topic outline

 • Tänne tulevat laskuharjoitustehtävät ja Stack-harjoitukset viikoittain. Harjoituksia on viiden viikon ajan ja ensimmäiset harjoitukset ovat viikon 2 loppuviikolla. Harjoituksia pidetään Zoom-kokouksina ja Zulip-keskustelujen kautta.

  • URL icon
   Zulip-keskustelualue URL
   Not available unless: You are a(n) Student

   Laskuharjoitusten keskustelualue. Täällä voi kysyä tehtävistä assitenteista sekä lukea vinkkejä tehtäviin. Keskustelualue on auki aina mutta assistentit ovat paikalla vain harjoitusten aikaan.

  • Tästä voi lukea ohjeen ja harjoitella vastausten antamista STACK-järjestelmässä.

  • Tässä sarjassa on neljä tehtävää, joissa käsitellään sähkömagnetismissa tarvittavia matemaattisia työkaluja. Sarja on auki koko kurssin ajan. Sitä ei käsitellä erikseen harjoituksissa mutta sen tehtävistä voi kysyä assistenteilta. Kunkin tehtävän arvo on yksi piste mutta niitä ei tarvitse tehdä saavuttaakseen maksimiharjoituspisteet. Toisaalta, jos jokin tehtävä on jäänyt tekemättä, voi sarjan tehtävillä paikata tilanteen.

  • Ensimmäisessä harjoituksessa käsitellään sähkökenttää, Coulombin voimaa sekä Gaussin lakia. Oppikirjan kappaleissa 21 ja 22 on paljon harjoitustehtäviä tehtäviä vastaavia esimerkkejä, joten sähköistä kirjaa kannattaa hyödyntää.

  • Toisen viikon harjoituksissa käsitellään magneettikenttää, magneettista voimaa ja magneettikentän syntyä. Oppikirjassa näitä käsitellään kappaleissa 27 ja 28.

  • Kolmannen harjoituksen teemana on sähkömagneettinen induktio. Tehtävässä 4 käytetään Maxwellin parantelemaa Ampèren lakia, jossa sähkökentän vuon muutos synnyttää magneettikentän.

   Ensimmäinen tehtävä on niin sanottu tilallinen Stack-tehtävä. Tehtävä ei ole staattinen vaan asiaa käydään läpi tehtävää useamman eri näkymän avulla. Eri opiskelijoille voi aueta eri näkymiä riippuen annetuista vastauksista. Tehtävä on hieman tavanomaista Stack-tehtävää pidempi ja niinpä sen arvo onkin kolme pistettä. Tehtävä on myös asemoitu omalle sivulleen.

   Tilallinen tehtävä on samanlainen kuin syksyn Termodynamiikan Diesel-sykli tehtävä. Sitä on kuitenkin kehitetty palautteen perusteella. Nyt vasta kolmas virheellinen vastaus käynnistää tehtävän apunäkymät, joten pienet laskuvirheet eivät johda turhiin lisänäkymiin.

  • File icon
   Tehtävän 1 (induktiolämmitin) vastaus File
   Not available unless: You belong to any group
  • Neljännessä harjoituksessa käsitellään sähkömagneettista säteilyä ja kapasitanssia / kondensaattoria.

  • Viidensissä harjoituksissa käsitellään ajasta riippuvia piirejä, erityisesti vaihtovirtapiirejä.