Osion kuvaus

  • Kirjoitustehtävien ohjeistukset ja palatuskansiot tulevat tähän. Tehtävät tulee olla palautettu maanantaiaamuun klo 9 mennessä. 

    Luentojen kirjoitustehtävät ovat ½-1 siuva, tekstireferaatit ovat toiset ½-1 sivua.

    • Kirjoita ½-1 sivun pohdinta siitä, mistä tieteessä ja tieteellisessä maailmankuvassa on kyse. Voit kirjoittaa yleisemmällä tasolla tai käyttää kahdella ensimmäisellä luennolla esitettyjä sisältöjä. Voit myös esimerkiksi pohtia tieteen ja tieteellisen maailmankuvn suhdetta muihin uskomusjärjestelemiin tai esimerkiksi moraalisiin tai elämänkatsomuksellisiin kysymyksiin, tai pohtia tieteen merkitystä yhteiskunnalle. Voit puhua näistä asioista yleisesti tai reflektoida omaa suhdettasi tieteeseen.

      Huom! von Wrightin tekstiä ei tarvitse huomioida tai referoida vielä tässä tehtävässä, vaan vasta ensi viikolla. Sitä saa toki hyödyntää halutessaan.

    • Kirjoita kaksi ½-1 sivun mittaista pohtivaa referaattia:

      1) Tieteellisen ajattelun kehityshistoria. Käytä tässä lähteenä sekä von Wrightin tekstiä että maanantain luentoa samasta aiheesta. Tarkempi sisältö on vapaa ja voit keskittyä esim. yhteen aikakauteen tai antaa laajemman katsauksen, mutta voit miettiä esimerkiksi näitä kysymyksiä: Mitkä ovat tieteellisen ajattelun synnyn keskeiset elementit? Missä historiallisessa vaiheessa olisit valmis puhumaan varsinaisesti tieteestä ja miksi?

      2) Havaintojen riittämättömyys. Jälleen sisältö ja sen rajauksen laajuus ovat vapaita, mutta nämä kysymykset ovat keskeisiä: Miksi kokeellinen menetelmä on parempi kuin pelkkä havaintojen tekeminen? Mistä havaintojen teoriapitoisuudessa on kyse ja mitä siitä seuraa?

    • Kirjoita kaksi ½-1 sivun mittaista pohtivaa referaattia: 1) Tieteen kehitysdynamiikka. Käytä tähän sekä luentoa aiheesta että Kiikeri & Ylikosken lukua 3. Mahdollisia kysymyksiä: Millaisia muutoksia tieteen kehitykseen liittyy, mikä kaikki muuttuu? Mikä on paradigma? Onko Kuhnin pessimismi perusteltua? Voit miettiä esim. Kuhnin esimerkkiä, tähtitieteen kopernikaanista kumousta esimerkkitapauksena. 2) Miten ihmistieteet poikkeavat luonnontieteistä? Pohdi sekä niiden tekemisen tapaa että kohteiden eroa. Voit perustaa tämän sekä luennoille että aiempiin käsityksiisi. Voit erityisesti pohita, mihin käsityksesi perustuvat ja kuinka perusteltuja ne ovat.
    • Kirjoita kaksi n. ½-1 sivun mittaista pohtivaa referaattia:

      1) Monitieteisyys. Mahdollisia kysymyksiä pohdittavaksi: Mistä tieteidenvälisyydessä on kyse? Miksi pitäisi tehdä monitieteistä tutkimusta? Millaisia ongelmia siihen voi liittyä? Miten erilaiset valitut päämäärät voivat vaikuttaa tieteidenvälisyyden onnistumiseen?

      2) Tieteelliset kiistat ja rajaveto -- Kiikeri ja Ylikoski, luku 4. Voit kirjoittaa joko kiistoista, rajanvedosta tai molemmista. Kannattaa myös miettiä, miten aiheet liittyvä kurssin aikana käytyihin asioihin. Mahdollisia kysymyksiä: Mistä tieteellisissä kiistoissa on kyse? Miten tieteen rationaalisuus näyttäytyy kiistoissa? Miten tiede erotetaan muusta kuin tieteestä?