Översikt

 • Ilmoituksia ja kurssin keskustelufoorumi

  • Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande
   icon for activity Yleinen keskustelu Forum
 • Zoom-huoneeseen eli luennolle

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  Alla olevan linkin kautta pääset zoom-huoneeseen milloin vain. Siellä pidetään live-luennot ja harjoitustunnit.

 • Kurssin sisältö ja tenttivaatimukset

  KURSSIN TAVOITEENA ON
  Kurssi tarjoaa johdatuksen taloustieteelliseen ajatteluun ja auttaa muodostamaan kokonaiskuvan talouden toiminnasta. Kurssilla analysoimme yksittäisen ihmisen valintoja, strategista kanssakäymistä, yritysten ja markkinoiden toimintaa, talouspolitiikan vaihtoehtoja ja vaikutuksia sekä suhdannevaihteluiden, inflaation ja taloudellisen kasvun syitä ja seurauksia.

  OPPIMATERIAALI

  Pääasiallisena materiaalina käytetään Core-tiimin tuottamaa netistä ilmaiseksi luettavaa The Economy -kirjaa, jonka mukaan luennot rakentuvat.  Kirja on äskettäin käännetty myös suomeksi nimellä Talous.  Huomaa kuitenkin, että kirjaan suomennetut termit poikkeavat osin kurssimateriaaleissa ja nauhoituksissa käyttämistäni.

  Coren sivuilla on myös täydentävää materiaalia, jota voit hyödyntää materiaalin opiskelussa. Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja on myös hyödyllistä luettavaa.

  TENTTIVAATIMUKSET

  Tenttiin vaaditaan luennoilla ja harjoituksissa käsitelty materiaali, sekä vastaavat osiot The Economy/Core - kirjasta.

  Oheiseen pdf-dokumenttiin on koottu luentokavojen osiot ja niitä vastaavat Coren luvut.

  Kirjasta ei tarvitse osata kaikkea vaan ensisijaisesti ne asiat, jotka auttavat ymmärtämään luennoilla käsiteltyjä asioita.  Luennolla käsiteltyä ei varmastikaan ole mahdollista hahmottaa ja ymmärtää ilman vastaavien mallien lisäopiskelua myös kirjan avulla.

  HARJOITUKSET
  Harjoitukset vastaavat joko 15% arvosanasta (5 harjoitussettiä).  Katso tästä tarkemmat ohjeet.

  • Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande
   icon for activity Kurssin alustava sisältö Fil
 • Ajat, "paikat" ja yhteystiedot

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  Kaikki opetus ja harjoitukset järjestetään etäopetuksena. Live-luennot pidetään zoomin kautta, ja lisäksi osa kurssista tulee valmiina äänitteinä, jotka sijoittuvat sisällöllisesti live-luentojen väliin. Myös zoom-luennot pyritään äänittämään.

  ZOOM-LUENNOT (12 kpl, n. 1.5 - 2 tuntia, klo 17-19)

  Luennoitsija:  Anne Mikkola (PhD), anne.mikkola@aalto.fi

  Ti: 14.9, 21.9, 19.10, 26.10, 2.11, 9.11.

  To: 16.9, 23.9, 30.9, 7.10, 14.10, 18.11.

  Zoom-luentojen jälkeen on äänitettyjä opetusjaksoja, jotka opiskelijat kuuntelevat ennen seuraavaa zoom-sessiota. Kokonaisuudessaan ne vastaavat noin puolta kurssin opetusmateriaaleista.  

  HARJOITUKSET (n. 1.5 tuntia, klo 17-18:30) - huomaa, että harjoituksia ei äänitetä, vaan niissä on tarkoitus käydä tehtäviä yhdessä läpi.

  Ti: 28.9, 12.10, 16.11.

  To: 21.10, 25.11.


  KURSSITENTTI

  – Viikon pituisten EXAM-tenttikausien alkamisajat
  – Tentti 1: to 2.12.2021
  – Tentti 2: to 13.1.2022
  – Tentti 3: to 17.2.2022

  Tentteihin tulee varata aika ja tenttimiskone EXAM-huoneesta Otaniemestä.

  Ohjeita:

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/EXAM

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/Opiskelijan+Exam+ohjeet 

 • Luentomateriaalit

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  Luennot ovat noin puoliksi live-luentoja zoomissa, jotka äänitetään ja äänitteet tulevat yleensä seuraavaan päivään mennessä tähän alle. Live-luentojen välissä on valmiiksi äänitettyjä nauhoitteita, jotka ovat myös alla. Yleensä kannattaa edetä siinä järjestyksessä kuin asia etenee, sillä asiat valmiissa nauhoitteissakin rakentuvat edellä esitetyn päälle.

 • Harjoitukset

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  Harjoitustehtävät - 5 settiä (yhteensä 15% arvosanasta)

  Harjoitustehtävät julkaistaan tässä viikkoa ennen niille varattua käsittelypäivää (joita siis viisi kappaletta). Harjoitukset toimivat samalla formaatilla, jolla tentti myöhemmin tullaan suorittamaan. Kannattaa ratkaista tehtävät ensin toisaalla, ja sitten kirjata lopulliset vastaukset tähän koneeseen, niin että saan arvosteltavakseni vain yhden vastauksen.

  Vastausmahdollisuus sulkeutuu varttia ennen zoom-harjoitustunnin alkua.  Eli teillä on kokonainen viikko aikaa tehdä kulloinenkin harjoitus. Harjoitustunnilla käydään läpi oikeat vastaukset, minkä vuoksi minkäänlainen ajan ylitys edes vähän ei ole mahdollista.  Harjoitustunnin powerpointit tulevat kurssisivulle, joten saat oikeat vastaukset, vaikka et pääsisikään paikalle livenä. Harjoitustunteja ei äänitetä, koska tarkoituksena on käydä niitä yhdessä läpi ja käsitellä kysymyksiä, joita on kenties jäänyt avoimiksi. 

  Pisteytys: Harjoitussetistä saa yhteensä maksimissaan 20 pistettä/setti. Joissain seteissä myöhemmin on tarjolla bonuspisteitä, joten menetettyjä pisteitä voi kompensoida myöhemmillä tehtävillä jossain määrin.  Viisi harjoitussettiä tuottaa yhteensä max 100 pistettä.  (Skaalaan myöhemmin pisteet niin, että ne vastaavat 15% arvosanasta).

  Mistään tehtävästä ei voi kokonaisuudessaan saada miinuspisteitä, vaikka yksittäisestä väärästä valinnasta meneekin miinuspisteitä silloin kun tehtävässä on mahdollisesti monta oikeaa valintaa.  Vääristä valinnoista menee silloin pisteitä siten, että jos esimerkiksi vaihtoehtoja on neljä ja valitset yhden väärän vaihtoehdon, siitä tulee miinuspisteitä 25% kokonaispisteistä.  Eli jos tällaisessa 4 vaihtoehdon tehtävässä valitset vaikkapa kaksi väärää ja kaikki oikeat, pisteesi on 50% maksimipisteistä. Jos tehtävässä pyydetään valitsemaan vain yksi vaihtoehto, silloin väärästä valinnasta ei tule miinuspisteitä, eli aina kannattaa vastata.

  Korjaan/käyn läpi harjoitusten suorituksia sitä mukaa kuin ehdin eli tulokset eivät välttämättä tule ihan heti. Teillä on kuitenkin oikeat vastaukset käytössä heti harjoitustunnin jälkeen.


 • Tenttiohjeita

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  KURSSITENTTI

  – Viikon pituisten EXAM-tenttikausien alkamisajat
  – Tentti 1: to 2.12.2021
  – Tentti 2: to 13.1.2022
  – Tentti 3: to 17.2.2022
  Tentteihin on varattu suoritusaikaa 1t 55 min.

  Tentteihin tulee varata aika ja tenttikone EXAM-huoneesta Otaniemestä.  Huomaa, että opiskelijan omalla vastuulla on tarkistaa, että rakennus, josta tenttikoneen varaat, on kyseisenä ajankohtana auki!

  Avaan EXAM-tentin järjestelmään hyvissä ajoin, jotta voitte varata itsellenne koneen.  Jos systeemin kanssa joku menee pieleen, ottakaa minuun yhteyttä. Aina voin luoda teille korvaavan uuden tentin tarvittaessa. Ei siis paniikkia, jos paikan päällä sattuisi jotain yllättävää.

  Ohjeita, joihin kannattaa perehtyä huolellisesti.

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/EXAM

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/Opiskelijan+Exam+ohjeet 

  Tenttikoneissa on käytössä Paint, notepad, yksinkertainen laskin ja excel.  Suttupaperia ei ole, joten on hyvä jos harjoittelette ennen tenttiä, miten jotain noista välineistä voi käyttää tehtävien graafisten ratkaisujen apuna tai yksinkertaisten laskujen laskemiseen.

  EXAM-tenttijärjestelmässä on käytännössä ensimmäisen kysymyksen sijaan vain linkki Mycoursen systeemiin, jonka kautta harjoituksetkin olette tottuneet palauttamaan, joten näkymä on teille entuudestaan tuttu.  Siellä näette tämän ohjetekstin tentin aluksi:

  Maksimipistemäärä tästä tentistä on 85. Huomaa, että silloin kun monivalintaan on vain yksi oikea valinta, vääristä vastauksista ei mene miinuspisteitä, eli kannattaa aina vastata jotain. Silloin kun oikeita vastauksia voi olla useita, väärästä valinnasta menee pisteitä. Jos esimerkiksi valittavia vaihtoehtoja on 4, väärästä valinnasta menee aina 1/4 pisteistä. Miinuspisteille  tehtävä kokonaisuudessaan ei kuitenkaan voi mennä. Käytä hyväksesi mahdollisuutta selailla tehtäviä ja niistä saatavia pisteitä, että osaat jakaa aikasi viisaasti. 
 • Vapaaehtoista lisämateriaalia

  Begränsad Tillgänglig om: You are a(n) Studerande

  Valtion taloudesta

  Valtion taloudenpitoa, menoja ja tuloja, voit tutkia havainnollisen  www.tutkibudjettia.fi -sivuston avulla.

  Valtion konkurssista ja velkaantumisen riskeistä

  Martti Hetemäki: Julkisen velkaantumisen riskeistä. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2/202

  Konkurssivaltio, Ulkolinja, 22.7.2014

  Finanssi- ja pankkikriisistä Suomessa:

  Pankkikriisin pitkä varjo - Jaakko Kianderin haastattelu, 2008.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/05/07/pankkikriisin-pitka-varjo

  Pankkiryöstö - tosi asiaa pankkikriisistä. Dokumentti vuodelta 1992.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/pankkiryosto-tosi-asiaa-pankkikriisista

  Erkki Liikanen 4.4.2017 Jaakko Honko yleisöluento: Rahoitusmarkkinat ja niiden sääntely kriisien jälkeen (finanssikriisistä ja sitä seuranneesta sääntelystä, alkaen min. 22.)

  Korona-kriisiin liittyen
  Helsingin yliopisto järjesti kaikille avoimen luentosarjan talouskriiseistä koronakriisin innoittamana maaliskuussa 2020.
  Voit katsoa sen luentoja tämän linkin kautta.

  Kurssilla vaadittavan matematiikan kertaukseen netistä löytyy esimerkiksi seuraavia, joista saattaa olla apua

  https://www.matikkamatskut.com

  https://opetus.tv

  https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/workspace/mab2-lausekkeet-ja-yhtalot/materials#p-91003

  Eli kurssilla vaaditaan, että osaa

  - laskujärjestykset (plus-, miinus, kerto-, jako- ja sulut)
  - operoida koordinaatiston kanssa, piirtää sinne suoran ja sen yhtälön esimerkiksi
  - laskea suorakulmion ja kolmion pinta-alan
  - yksinkertaisen prosenttilaskun
  - osaa ratkaista yksinkertaisen yhtälöryhmän.

  Näitä en ryhdy kurssilla varsinaisesti opettamaan. Harjoituksissa tulee toki myös kerrattua.

  Derivoinnin hallinnasta ei ole haittaa, mutta sitä ei vaadita. 

  Jos tarvitset kertausta prosenttilaskusta, korkoa korolle laskusta tai diskonttauksesta, voit katsoa esimerkiksi OpetusTV:stä lukion talousmatematiikan kurssin osiot 1, 8, 9 ja 10:  https://opetus.tv/lukio-ops2016/matematiikka/mab6/ Siinä käydään mielestäni hyvin ja intuitiivisesti läpi mistä näissä asioissa on kyse. Kannattaa katsoa nuo muutaman kymmenen minuutin videot, jossain vaiheessa.

  Suoran piirtämisestä

  Yhtälöparin ratkaisusta