Topic outline

  • Seuraava fysiikan kandidaattiseminaarimahdollisuus on torstaina 5.5 kello 13:00, jos ilmoittautuneita on tarpeeksi. Tilaisuus järjestetään etänä, koska osallistujien määrä on kokemuksen mukaan ollut näin suurempi. https://aalto.zoom.us/j/66104689673

    Ohjelmat: tuoreimpana 5.5.2022

    Aikatoiveita seuraavista seminaareista voi esittää.

    Teknillisen fysiikan kandidaattiseminaarissa opiskelijat totuttautuvat esittelemään tieteellisen tutkimuksen tuloksia kandidaatintyönsä pohjalta. Muiden esitysten seuraaminen on osa seminaaria ja voit suorittaa tämän seurantatehtävän esimerkiksi missä tahansa seminaarissa ennen omaa esitystäsi.

    Huomaa, että omantyön ei tarvitse olla joka pilkultaan valmis, kunhan itse tulokset ovat esittelykunnossa. Seminaari suorittavien opiskelijoiden tulee ensin löytää kandidaatintyön aihe, ja sopia sen tekemisestä annettujen ohjeiden mukaan ohjaajan ja vastaavan professorin kanssa (jos nämä eivät ole sama henkilö). Aiheita voi tarvittaessa tiedustella opettajatuutoriltaan, joka auttaa sopivan ohjaajan hakemisessa, erikoistyökoordinaattorilta, ja koulutusohjelman laitosten professoreilta. Kandidaattiseminaaria ja kandidaatintyötä koskevat samat yleiset ohjeet löydät pääaineen verkkosivulta.Työn aihetta varten lomake löytyy Materiaalit-sivulta . 

    Lukuvuonna 2020-2021 kandidaattiseminaari järjestetään 3-4 kertaa riippuen kiinnostuksesta. Seuraava seminaari torstaina 5.5 kello 13:00, jos ilmoittautuneita on tarpeeksi . Seuraava aika sovitaan myöhemmin ja toiveita siitä saa esittää.  Opiskelijan tulee ilmoittautua  kokoontumiskerralle  viimeistään viikkoa ennen (mukaanlukien torstai). Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse kurssin vastaavalle opettajalle, ja mukaan viestiin tarvitaan seminaaritiivistelmä (pdf). Yhteystiedot ja ohjeet tiivistelmän muotoilusta löytyvät alta. Osanotto vaatii kandidaatintyön aiheen hakemista (aihetta voi jälkeenpäin muuttaa), ja tarvittaessa valintaperusteena on aiheen hakupäivämäärä. Mainitse ilmoittautuessasi aiheen hausta ja sen ajankohdasta. Kokoontumiskerralle otetaan mukaan max. noin 8 puhujaa ja vähintään 2. Ilmoittautumisen sulkeutumisen jälkeen ilmoittautuneille lähetetään viesti, jossa kerrotaan mukaanpääsystä. Kandiseminaariin osallistuvien tulee tutustua yksityiskohtaisesti alta löytyviin ohjeisiin. Sivun lopussa on vielä yhteenveto vaiheista ja määräajoista.

    Kandidaattiseminaarissa opiskelijat esittelevät kandidaatintyönsä pääkohtia ja -tuloksia 15 minuuttia kestävillä esitelmillä. Kullekin esitelmälle määrätään kaksi opponenttia: näistä ensimmäinen julkaistaan ohjelmassa, ja kunkin osallistujan tulee lähettää tälle opponentille kandidaatintyötään koskevaa materiaalia (seminaaritiivistelmä, esitelmäkalvot, mahdollisesti myös itse kandidaatintyö, kaikki pdf-formaatissa), ja opponentin tulee esittää vähintään kaksi kysymystä työn aiheesta esitelmän jälkeen keskustelun yhteydessä. Jälkimmäinen opponentti määrätään seminaaritilaisuudessa kunkin esitelmän päättyessä, ja hänen tulee myös esittää vähintään kaksi kysymystä esitelmän aiheesta. Myös muita osallistujia kannustetaan osallistumaan keskusteluihin. Mm. tästä syystä läsnäolo seminaaritilaisuudessa on pakollista kaikille osallistuville opiskelijoille koko seminaarin ajan.

    Seminaaritiivistelmän ja esitelmän  laatimiseksi ohjeet sisällöstä antaa kandidaatintyön ohjaaja tai valvoja; teknisiin ongelmiin apua voi pyytää myös kandidaattiseminaarin assistentilta (yhteystiedot alla). Ohjeita näiden laatimiseksi löytyy myös alta.  Esitelmä on toimitettava vastaavalle opettajalle (ja omalle opponentille) ennen seminaaria tiistaihin mennessä.

    Seminaaritiivistelmä tehdään joko LaTeX-pohjaa ja siihen kuuluvaa tyylitiedostoa tai vastaavaa doc-versiota noudattaen englanniksi. Suomen- tai ruotsinkieliset tai itse kandidaatintyön lomakepohjaan tehdyt tiivistelmät eivät siis kelpaa. Pohjissa mahdollisesti kysyttävää PACS-koodia ei tarvita ja vastaavan kohdan voi jättää tyhjäksi. (Jos ylläolevat linkit on unohdettu päivittää, materiaali löytyy "Materials"-osiosta.)

    Esitelmäkalvot voi laatia haluamallaan siihen soveltuvalla ohjelmalla, esimerkiksi Powerpointilla. Toinen suositeltava ohjelmisto on esimerkiksi LaTeXin Beamer-paketti. Se on asennettu mm. yleisille Linux-koneille, ja sillä saa useimmiten jo oletusasetuksilla aikaan varsin kelvollista jälkeä. (Myös esim. Sozi toimii.) Esitelmän ja kalvojen kielen saa valita vapaasti kotimaisten kielten ja alalla usein käytetyn englannin välillä. Kannattanee kuitenkin huomata, että englanninkielisten esitelmien pitämisen harjoitteleminen on hyvä ajatus ennen kaikkea, jos se tuntuu vieraalta.

    Myös Aallon omassa Materiaalipankissa on kalvopohjia Microsoft Office -ohjelmistojen kanssa käytettäväksi. (Myös posteripohjia löytyy heille, jotka sellaista tarvitsevat.)

    Esimerkkejä kelvollisista esitelmistä voi katsella Materiaalit-osion kohdasta "Esimerkkejä kelvollisista kalvoista (ja postereista)".  Postereita ei enää vaadita kandidaatin seminaarissa, mutta pidämme materiaalin jatkossakin esillä niille, jotka sitä tarvitsevat,

    Yhteenveto kandiseminaariin osallistumisen vaiheista:

    1. Huolehdi, että kandidaatintyön aihehakemus on jätetty. Seminaaritilaisuuden täyttyessä valintakriteerinä on aihehakemuksen päivämäärä.
    2. Seuraa ensin vähintään kahden toisen kandidaatin seminaaria ja täytä tilaisuuksista oheinen opetuksenseurantalomake. Palauta lomakkeet vastuuopettajalle ja esityksen pitäneelle opiskelijalle. (Koska tämä on uutta, sitä ei ole vielä voinut tehdä seuraavassa kanditilaisuudessa. Tämän voi tässä tilanteessa korvata seuraamalla esimerkiksi jonkun toisen seminaaria tai colloquium-esitystä.)
    3. Ilmoittaudu seminaariin sähköpostitse assistentille määräaikaan mennessä ja liitä viestiin pdf-muotoinen tiivistelmä (huomioi, että käytät oikeaa pohjaa ja kieltä) sekä tieto aihehakemuksesi päivämäärästä. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi ilmoittautumisajan päätyttyä. Tällöin sitoudut osallistumaan seminaariin ja toimimaan ohjeiden mukaisesti aikataulussa.
    4. Valmistaudu reilusti etukäteen siihen, että kaksi päivää ennen seminaaria lähetät assistentille ja ensisijaiselle opponentillesi pdf-formaatissa tiivistelmän, seminaarikalvot (kieli näille ja esitelmälle on itsesi valittavissa) sekä halutessasi jonkun version kandityöstäsi.
    5. Valmistaudu seminaaritilaisuuteen ja tutustu etukäteen siihen esitelmään, jonka opponenttina toimit. Osallistuminen on pakollista koko seminaaritilaisuuden ajan. Pyri pysymään aikataulussa. Itse puheelle on varattu esitelmää kohden n. 15 min ja kysymyksille 5 min.

    Seminariet kan genomföras också på svenska, men då är det mögligt att diskussionen med opponenten är på engelska eller finska. The seminar is also in practice doable in English, please contact the person(s) below.

    Yhteystietoja

    Vastaava opettaja: vanhempi yliopistonlehtori Jani-Petri Martikainen