Topic outline

  • SISÄLTÖ

    Opintojaksolla käydään läpi perusteet tekstiilien pintasuunnittelu- ja värimenetelmistä: raportin, painoraportin ja väritysten suunnittelu analogisilla ja digitaalisilla menetelmillä, tekstiiliraaka-aineet suhteessa tekstiiliväreihin, sekä tärkeimmät väriryhmät, värjäys- ja painomenetelmät. Opintojaksoon sisältyy valotetun painokaavion valmistus ja työturvallisuus painotyöpajassa työskentelyyn. Opintojaksolla tehdään harjoitustyönä painokangastyöpajassa toteutettava suunnittelutehtävä, joka sisältää myös tuotekorttien työstön ja teknisten tietojen järjestelmällisen dokumentoinnin näytteistä.


    SUUNNITTELUTEHTÄVÄ

    Kurssilla toteutetaan opittuihin tekniikoihin perustuva 5-6 kankaan näytemallisto, tietokortit jokaisesta näytteestä sekä värikartta ja line-up tai muu esityskuva.


    RESEARCH JA VÄRIKARTTA

    Kerää research-kirja / moodboard / inspiraatiokuvien kokonaisuus, joka pohjautuu Vaatetus- ja tekstiilisuunnittelu II -kurssilla aloitettavaan researchiin, mutta joka on editoitu erityisesti Pintasuunnittelu ja värimenetelmät - kurssilla tehtävälle mallistolle. Muokkaa värikartta research - materiaalin pohjalta. Esittele siinä tavoittelemasi sävyt, vaikka et värjäyksessä tms. olisi juuri samoja sävyjä tavoittanutkaan.

    Vaikka Vaatetus- ja tekstiilisuunnittelu II - kurssin research tehtäisiin ryhmissä, tekee tällä kurssilla jokainen opiskelija kuitenkin oman, itsenäisen työnsä. Kurssin painokankaita voi käyttää myöhemmin vaatemallistossa, mutta tämä ei ole kurssin kannalta mitenkään välttämätöntä.


    MALLISTO KOOSTUU SEURAAVISTA KANKAISTA

    • 1 tulostettu kangas Mimaki-tulostimella, koko 70 x 70 cm, materiaali: puuvillasatiini. Mallin tulee olla suunniteltu raporttiin, ja jatkuvuuden tulee näkyä näytteestä. (tai jos perustellusta syystä raportti on niin iso ettei mahdu toistumaan näytteessä, tulee raportti esittää erikseen A3-paperille tulostettuna)
    • 1 tulostettu kangas Epson-tulostimella, koko M, materiaali: valitse annetuista kankaista. Malli voi olla raportissa tai placement eli yksittäispainatus
    • 3-4 kangasta työstettynä käsin painokangaspajalla, koko 70 x 70 cm, materiaali: valitse annetuista kankaista. Yhden käsinpainetuista malleista tulee olla painettu raporttiin ja jatkuvuuden tulee näkyä näytteestä. Toisten tulee olla niinikään pintamaisia (ei pelkkiä yksittäiskuvioita) mutta niiden ei täydy olla varsinaisesti raportissa. Yksi malleista voi olla myös yksivärinen.


    OHJEITA MALLISTOSUUNNITTELUUN

    Hyvä mallisto on yhdenmukainen, mutta monipuolinen:

    • sen eri(laiset) osat yhdessä muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
    • se sisältää variaatiota (esim. sommittelu, suuta, tyhjä/täysi tila, positiivi/negatiivi, värilliset taustat/valkoiset taustat, erilaisia pohjamateriaaleja…)
    • se sisältää niin näyttävämpiä ”higlight”- malleja, kuin niitä tukevia ”basic/coordinate”- malleja.

    Mallistossa on usein hyvä olla myös täysin yksivärisiä näytteitä


    TIETOKORTIT

    Jokaisesta malliston näytteestä palautetaan tietokortti, joka sisältää valokuvan näytteestä, tiedon pohjamateriaalista, kaikki käytetyt reseptit sekä työprosessin kuvauksen. Mikäli mallissa on käytetty valotettua kuviokaaviota, tietokorttiin sisältyy myös kuva valotetusta tiedostosta, ja tulostetuissa malleissa niihin sisältyy kuva tulostetusta tiedostosta.


    LINE-UP 

    Tee line-up tai muu esityskuva, jossa näkyy malliston 5 kuosia käyttötarkoituksessaan. Kuvan voi tehdä esimerkiksi Photoshopilla tai käsin. Olennaista siinä on kertoa, millaisessa käytössä näet kankaasi.


    VÄLIKATSELMUS

    Välikritiikissä esitellään:

    • Maalattuja tms. luonnoksia (luonnostelupäivältä ja itsenäisesti jatkettuina) sekä tulosteita tietokonetunneilla tehdyistä harjoituksista - mieti erityisesti, mitkä näistä voisivat toimia ideoina tulostettaviksi malleiksi 
      • vapaavalintainen määrä

    • Painoraportti tulostettuna oikeassa koossa

    • Painotyöpajassa toteutettuja harjoitusmalleja, jotka toimivat myös luonnoksina ja ideoina käsin painotyöpajassa toteutettaviksi malleiksi: 
      • 6-8 kpl 20 x 20 cm kokoisia harjoitusmalleja, joissa on käytetty kurssilla opiskeltuja tekniikoita
      • Harjoitustietokortit 2-3 mallista, joissa on käytetty keskenään eri tekniikoita (harjoitustietokortit palautetaan vain MyCourseen)