Topic outline

  • Taustatietoa päätöksenteosta ja ongelmanratkaisusta

    Mitä päätösanalyysi on ?

    Monet päätökset yhteiskunnassa ja yrityselämässä ovat vaikeita. On tehtävä valintoja keskenään ristiriitaisten tavoitteiden välillä ja vaihtoehtojen hyvyys voi riippua erilaisista epävarmuuksista. Edelleen päätökset saattavat koskettaa eri sidosryhmiä, joiden intressit on pyrittävä ottamaan huomioon.

    Päätösanalyysi on systemaattinen lähestymistapa, jonka avulla päätöstilanteesta rakennetaan ongelman olennaiset piirteet tavoittava matemaattinen malli. Keskeisenä periaatteena päätösanalyysissä on ongelman jäsentäminen - eli strukturoiminen - siten, että päätöksen tavoitteet, päätöksentekijän preferenssit, vaihtoehdot sekä mahdolliset epävarmuudet tulevat selkeästi täsmennettyä. Näin rakennettua mallia voidaan käyttää päätöksenteon tukena: malli kertoo siitä, miten päätöksentekijän kannattaisi edetä, mikäli hän on valmis hyväksymään päätösanalyyttisten menetelmien taustalla olevat rationalisuusoletukset.

    Decision Analysis Societyn sivuilla on lyhyt johdatus päätösanalyysin käsitteisiin.

    Millaisia menetelmiä päätöksenteon tukemiseksi sovelletaan?

    Erilaisia päätösanalyyttisiä menetelmiä on lukuisia. Menetelmät eroavat toisistaan muun muassa sen suhteen, 1) tuetaanko mallilla yhden henkilön vai useamman henkilön päätöksentekoa, 2) montako tavoitetta päätökseen liittyy, ja 3) millä tavoin epävarmuus huomioidaan analyysin kuluessa.

    Menetelmistä tärkeimpiä ovat:

    • arvopuuanalyysi, joka tukee monitavoitteista päätöksentekoa varmuuden vallitessa,
    • analyyttinen hierarkiaprosessi, jossa vaihtoehtojen keskinäistä paremmuutta arvioidaan pareittaisten vertailujen avulla,
    • päätöspuut ja vaikutuskaaviot, joissa epävarmuudet mallitetaan todennäköisyyksinä.

    Mihin päätösanalyysiä sovelletaan ?

    Päätösanalyyttisen lähestymistavan edut korostuvat sellaisissa ongelmissa, jotka ovat monitahoisia ja kauskantoisia tai joihin liittyy merkittäviä epävarmuuksia. Tällaisia ongelmia liittyy muun muassa energiapolitiikan linjauksiin, infrastruktuurihankkeiden suunnitteluun (esim. tehtaan sijoituspäätökset), ympäristövaikutusten arviointiin sekä tutkimus- ja kehityspanosten mitoittamiseen ja kohdentamiseen. Monissa tilanteissa analyysillä ei tähdätä niinkään yksittäisen päätösehdotuksen työstämiseen vaan ongelman parempaan hahmottamiseen, eri näkökantojen ymmärtämiseen sekä uusien vaihtoehtojen tunnistamiseen ja luomiseen.

    Millaisia ohjelmistoja päätösanalyysissä käytetään apuna?

    Tällä hetkellä päätösanalyyttisiä ohjelmistoja on markkinoilla lähes kolmekymmentä. OR/MS-lehti on tehnyt tuoreen vertailun eri ohjelmistoista.

    Systeemianalyysin laboratoriossa on kehitetty useita päätösanalyyttisiä ohjelmistoja, joita ovat muun muassa HIPRE 3+, WINPRE sekä internetissä toimiva Web-HIPRE. Näitä ohjelmistoja on Suomessa sovellettu muun muassa energiapolittiisen päätöksenteon tukemiseen, ympäristövaikutusten arviointiin ja tuotteiden elinkaarianalyysiin.

    Mitä hyvän päätösanalyysin tekeminen edellyttää?

    Päätösanalyysissä on aina kysymys päätöksenteon tukemisesta, ei päätöksentekijän korvaamisesta. Analyysin tekeminen edellyttää täten hyvää yhteistyökykyä, jotta päätöksentekijän tavoitteista, mieltymyksistä, vaihtoehdoista sekä päätösongelmaan liittyvistä mahdollisista epävarmuuksista onnistutaan rakentamaan malli, joka kuvastaa päätöksentekijän näkemyksiä. Samalla analyysin tekeminen vaatii hyvää menetelmäosaamista, jotta analyysin tulokset ovat luotettavalla pohjalla. Päätösanalyyttiset ohjelmat ovat menetelmien soveltamisessa usein hyödyksi.  

    Seuroja

    Päätösanalyyttisen tutkimuksen parissa toimii aktiivisia tieteellisiä yhdistyksiä. Näistä Decision Analysis Society on aktiivinen etenkin hyötyteoriaan perustuvan päätösanalyysin kentällä, kun taas International Society on Multiple Criteria Decision Making (MCDM) -yhdistyksen mielenkiinnon kohteena on myös monia muita menetelmiä.