Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
6. Ääriarvojen luokittelu
Kertausta: ääriarvot yhden muuttujan tapauksessa
Funktiolla on lokaali (paikallinen) maksimi pisteessä , jos kaikilla :n arvoilla jossakin :n ympäristössä (eli riittävän lähellä pistettä ). Vastaavasti lokaali minimi tarkoittaa sitä, että jossakin :n ympäristössä. Maksimi tai minimi on globaali, jos kyseinen epäyhtälö on voimassa kaikilla .Ääriarvoja voi esiintyä:
Seuraavaksi yleistetään vastaavat ehdot funktion tapaukseen.
Ääriarvot ja usean muuttujan funktiot
Funktiolla on pisteessä lokaali maksimi, jos jossakin pisteen ympäristössä pätee kaikilla . Vastaavasti on pisteessä lokaali minimi, jos löytyy sellainen pisteen ympäristö , että kaikilla . Ääriarvo on globaali eli absoluuttinen, jos kyseinen epäyhtälö on voimassa kaikilla .Ääriarvoja voi esiintyä:
Esimerkki
Funktiolla on globaali maksimi pisteessä . Tämä piste on funktion kriittinen piste, koska
Esimerkki
Esimerkki
Esimerkki
Esimerkki
Ääriarvojen luokittelu: johdanto
Ääriarvojen luokittelu perustuu suureen tarkasteluun kriittisessä pisteessä . Jos saa vain positiivisia arvoja (kun on pieni), on piste minimi ja negatiivisessa tapauksessa maksimi. Jos vaihtaa merkkiä, niin piste ei ole minimi eikä maksimi. Tämä johtaa funktion toisen derivaatan tarkasteluun kriittisessä pisteessä.Yhden muuttujan tapauksessa:
Hessen matriisi
Olkoon funktio, jolla on jatkuvat toisen kertaluvun osittaisderivaatat. Funktion luonnollinen derivaattakäsite on gradientti, joka itsessään on vektoriarvoinen funktio . Siten funktion toinen derivaatta on matriisi, jota nimitetään Hessen matriisiksi Koska on kaksi kertaa jatkuvasti derivoituva, derivoinnin järjestystä voidaan vaihtaa, ja kyseinen matriisi on symmetrinen.Miksi Hessen matriisi kiinnostaa meitä? Kun gradientin avulla voidaan kirjoittaa lineaarinen (ensimmäisen asteen) approksimaatio funktiolle , niin Hessen matriisilla saadaan kvadraattinen tarkennus: jossa (vaaka)vektori on pieni.
Tämä kaava on itse asiassa ainoastaan uusi tapa kirjoittaa toisen kertaluvun Taylorin approksimaatio :n muuttujan funktiolle. Muotoa oleva lauseke on -neliömatriisille niin kutsuttu neliömuoto, jossa on -pystyvektori.
Kirjoita kaava auki tapauksessa !
Pisteessä, jossa , on voimassa approksimaatio Tätä voidaan käyttää hyväksi mahdollisen ääriarvon luokittelussa pisteessä ajattelemalla, että .
Matriisin (ja neliömuodon) definiittisyys
Symmetristä -matriisia sanotaan positiividefiniitiksi, jos sen kaikki ominaisarvot ovat positiivisia ja negatiividefiniitiksi, jos on positiividefiniitti. Matriisin sanotaan olevan indefiniitti, jos sen kaikki ominaisarvot ovat nollasta poikkeavia ja sillä on vähintään yksi positiivinen sekä yksi negatiivinen ominaisarvo. Positiivi/negatiividefiniiteillä matriiseilla on monia samoja ominaisuuksia kuin positiivisilla/negatiivisilla reaaliluvuilla.
Symmetrisen matriisin definiittiys tai indefiniittiys periytyy sitä vastaavalle neliömuodolle.
on positiividefiniitti kaikilla nollasta poikkeavilla pystyvektoreilla .
on negatiividefiniitti kaikilla nollasta poikkeavilla pystyvektoreilla .
on indefiniitti saavuttaa sekä negatiivisia että positiivisia arvoja pystyvektorin vaihdellessa.
Toisen derivaatan testi monen muuttajan tapauksessa
Lause. Olkoon funktio, jolla on jatkuvat toisen kertaluvun osittaisderivaatat kriittisen pisteen ympäristössä. Tällöin:Lause seuraa approksimaatiosta kun . Väite täytyy nimittäin ainoastaan tarkastaa Hessen matriisin määräämälle neliömuodolle.
Esimerkki
Etsitään ja luokitellaan funktion kriittiset pisteet.
Yhtälöt kriittisille pisteille ovat \begin{align*} 0 &= f_{x}(x,y,z)=2xy-2,\\ 0 &= f_{y}(x,y,z)=x^2+2yz,\\ 0 &= f_{z}(x,y,z)=y^2+2z.\\ \end{align*} Nämä yhtälöt ratkaisemalla nähdään, että funktion ainoa kriittinen piste on .
Lasketaan Hessen matriisi ja lasketaan matriisin ominaisarvot vaikkapa MATLABilla
>> a = [2 2 0 ; 2 -1 2 ; 0 2 2] a = 2 2 0 2 -1 2 0 2 2 >> eig(a) ans = -2.7016 2.0000 3.7016