Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
2. Usean muuttujan funktiot
2.2. Tangenttitaso ja normaalisuora
Pinnan tangentti ja normaali
Yhden muuttujan tapauksessa derivaatan avulla voidaan löytää lauseke derivoituvan funktion tangentille annetussa pisteessä. Normaali on kohtisuorassa tangenttia vastaan. Pinnalle z=f(x,y) saadaan puolestaan kaksi tangenttivektoria pisteessä (a,b,f(a,b)) käyrien t↦(t,b,f(t,b)) ja t↦(a,t,f(a,t)) tangentteina: T1=i+fx(a,b)k ja T2=j+fy(a,b)k.
Pinnan (ylä)normaalivektori N=N(a,b) on kohtisuorassa näitä molempia tangenttivektoreita vastaan. Siksi se saadaan ristitulona N=T1×T2=|ijk10fx(a,b)01fy(a,b)|=−fx(a,b)i−fy(a,b)j+k. Pinnan yksikkönormaali n saadaan normaalista N skaalaamalla sen pituudella: n=N‖N‖, sillä yllä olevan kaavan perusteella N ei voi olla nollavektori.
Tangenttitaso
Olkoon D⊂R2, f:D→R ja (a,b)∈D. Pinnan z=f(x,y) tangenttitaso pisteessä (a,b,f(a,b)) on aina kohtisuorassa normaalia N=N(a,b) vastaan ja se kulkee pisteen P=(a,b,f(a,b)) kautta. Merkitään pisteen P paikkavektoria r0. Tällaisen tason vektorit r=(x,y,z)∈R3 toteuttavat yhtälön N⋅(r−r0)=0, sillä tason suuntaiset vektorin ovat kohtisuorassa normaalia vastaan. Tangenttitasolle saadaan siis yhtälö −fx(a,b)(x−a)−fy(a,b)(y−b)+1⋅(z−f(a,b))=0⇔z=f(a,b)+fx(a,b)(x−a)+fy(a,b)(y−b).
Normaalisuoran yhtälöt
Normaalisuora pinnalle z=f(x,y) pisteessä P=(a,b,f(a,b)) on normaalivektorin N(a,b)=−fx(a,b)i−fy(a,b)j+k suuntainen.
Merkitään taas pisteen P paikkavektoria r0. Tällöin normaalisuoran pisteet ovat pistejoukko {r0+tN(a,b):t∈R}. Jos sekä fx(a,b)≠0 ja fy(a,b)≠0, niin voidaan eliminoida parametri t ja saadaan yhtälöt x−afx(a,b)=y−bfy(a,b)=z−f(a,b)−1.
Esimerkki
Etsitään tangentti ja normaali pinnalle z=sin(xy), kun x=π/3 ja y=−1. Tangentti ja normaali kulkevat pisteen (π/3,−1,−√3/2) kautta.
Lasketaan osittaisderivaatat: ∂z∂x=ycos(xy) ja ∂z∂y=xcos(xy). Pisteessä (π/3,−1) saadaan ∂z∂x=−12 ja ∂z∂y=π6. Siten kyseisellä pinnalla on normaalivektori N=12i−π6j+k. Tangenttitaso on z=−√32−12(x−π3)+π6(y+1). Ja normaalisuoran yhtälöiksi saadaan 6x−2π−3=6y+6π=6z+3√3−6.