Opiskelun tueksi: Kirjallinen materiaali

3. Differentiaaliyhtälö

Differentiaaliyhtälö (DY) on yhtälö, joka sisältää tuntemattoman funktion, esimerkiksi \( y = y(x) \), ja sen derivaattoja \( y'(x), y''(x), \ldots, y^{(n)}(x). \) Tällaista yhtälöä, jossa tuntematon funktio on yhden muuttujan funktio, sanotaan tavalliseksi differentiaaliyhtälöksi tai vain differentiaaliyhtälöksi. Jos tuntemattomassa funktiossa on useita muuttujia, kyseessä on osittaisdifferentiaaliyhtälö, joita ei käsitellä tällä kurssilla.

Kertaluku

Differentiaaliyhtälön kertaluku on korkeimman yhtälössä esiintyvän derivaatan kertaluku n.

Esimerkiksi differentiaaliyhtälön \( y' + 3y = \sin(x) \) kertaluku on 1. Differentiaaliyhtälön \( y'' + 5y' -6y = e^x \) kertaluku on 2.

Tässä funktion \(y\) muuttujaa ei ole kirjoitettu näkyviin, vaan ajatellaan, että yhtälö määrää \(y\):n implisiittisesti.

Differentiaaliyhtälön ratkaisut

Kertalukua n oleva differentiaaliyhtälö on muotoa 

\( \begin{equation} \label{dydef} F(x, y(x), y'(x),\ldots , y^{(n)}(x)) = 0 \end{equation} \)

DY:n ratkaisu on sellainen n kertaa derivoituva funktio \(y(x)\), joka toteuttaa yllä olevan yhtälön kaikilla \( x \in I, \) missä \(I\) on jokin reaaliakselin avoin väli.

Ratkaisu ei tyypillisesti ole yksikäsitteinen, vaan ratkaisuja on äärettömän paljon. Tarkastellaan yhtälöä \( xy^2 + y' = 0. \) Tämän ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • \( y_0(x) = 0,\enspace x \in \mathbb{R} \)
  • \( y_1(x) = 2/x^2,\enspace x>0 \)
  • \( y_2(x) = 2/x^2,\enspace x<0 \)
  • \( y_3(x) = 2/(x^2 + 3),\enspace x \in \mathbb{R} \)

Tässä \( y_1\), \( y_2\) ja \( y_3 \) ovat yhtälön yksittäisratkaisuja. Yhtälön yleinen ratkaisu on \( y(x) = 2/(x^2 + C),\> C \in \mathbb{R}. \) Yleisestä ratkaisusta saadaan yksittäisratkaisuja antamalla parametrille \(C\) jokin arvo. Sellaisia ratkaisuja, joita ei saada yleisen ratkaisun lausekkeesta, kutsutaan erikoisratkaisuiksi.

Kaikilla differentiaaliyhtälöillä ei ole ratkaisuja. Esimerkiksi ensimmäisen kertaluvun yhtälöllä \( \sin(y' + y) = 2 \) ei ole ratkaisuja. Jos ensimmäisen kertaluvun yhtälö voidaan kirjoittaa normaalimuodossa \( y' = f(x,y) \), missä \(f\) on jatkuva funktio, niin ratkaisu on olemassa.

Alkuehto

Differentiaaliyhtälön yleisessä ratkaisussa esiintyvät vakiot voidaan kiinnittää vaatimalla ratkaisulta lisäominaisuuksia. Voidaan esimerkiksi vaatia että ratkaisu saa arvon \( y_0 \) muuttujan arvolla \( x_0 \) asettamalla ongelmalle alkuehto \( y(x_0) = y_0. \) Ensimmäisen kertaluvun yhtälöissä yksi lisäehto riittää yleensä tekemään ratkaisusta yksikäsitteisen. Toisen kertaluvun yhtälön tapauksessa vakioita on kaksi, jolloin alkuehto voi saada esimerkiksi muodon

\( \left\{ \begin{array} yy(x_0) = y_0 \\ y'(x_0) = y_1 \end{array} \right. \)

Yleisesti n:nnen kertaluvun yhtälölle tarvitaan n lisäehtoa, jotta ratkaisu olisi yksikäsitteinen. Yhdessä differentiaaliyhtälöä ja alkuehtoa kutsutaan alkuarvo-ongelmaksi.

Esimerkki 1.

Edellä todettiin, että differentiaaliyhtälön \( xy^2 + y' = 0 \) yleinen ratkaisu on  \( y(x) = 2/(x^2 + C).\) Tällöin alkuarvo-ongelman

\( \left\{\begin{align} xy^2 + y' = 0 \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

ratkaisu on \( y(x) = 2/(x^2 + 2).\)

Alla olevassa kuvassa on joitakin yhtälön \( xy^2 + y' = 0 \) ratkaisuja. Kokeile, miten alkuarvo vaikuttaa ratkaisuun. Voit muuttaa alkuarvoja liikuttamalla pisteitä. Onko mahdollista saada ratkaisukäyrät leikkaamaan?

Suuntakenttä

Differentiaaliyhtälölle \( y' = f(x,y) \) on olemassa geometrinen tulkinta: jos ratkaisukäyrä kulkee pisteen \( (x_0, y_0) \) kautta, niin tällöin pätee \( y'(x_0) = f(x_0, y_0) \), eli ratkaisukäyrän tangentin kulmakertoimia voidaan laskea, vaikkei itse ratkaisua tunnettaisi. Suuntakenttä on vektorikenttä \( \vec{i} + f(x_k, y_k)\vec{j} \) piirrettynä pisteisiin \( (x_k, y_k) \). Suuntakenttä antaa jo melko hyvän käsityksen ratkaisukäyrien muodostamasta parvesta.

Esimerkki 2.

Hahmotellaan yhtälöä \( y' = x^2 - y^2 \) vastaava suuntakenttä.