Keramiikan käsikirja

Kidelasite


Kidelasitteet ovat yleensä läpinäkyviä ja kiiltäviä lasitteita, joissa on eri muotoisia jopa useiden senttimetrin kokoisia kiteistä. Kiteet voivat sijaita joko lasitteen sisällä tai sen pinnalla ja se ei ole aina tasainen. Kiteet kasvavat lasituspoltossa jäähtymisen aikana ja jäähdytys onkin olennainen osa kidepolttoa. Mitä pienempi lämpötilan lasku valitussa lämpötilassa on, sitä suurempia ja yhtenäisempiä kiteitä syntyy. Varsinkin suuret kiteet tarvitsevat erityisesti haudutusaikaa kiteen muodostusta varten. Haudutusaika ja lämpötilat tulee valita aina lasitepohja mukaan. Lasitepohja tulee valita niin, että sen pehmeneminen alkaa mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Tämä edistää kiteiden muodostumista.

Kidelasitteet jaetaan pienten ja suurten kiteiden muodostamiin lasitteisiin. Kiteet muodostuvat säteittäin kiteen ”sydämen” ympärille ja niiden muoto vaihtelee käytettyjen oksidien mukaan. Sinkkioksidi edistää kiteiden muodostumista.

Värit ovat tärkeitä kidelasitteissa. Lasitepohja ja siihen muodostuvat kiteet voivat olla toisistaan täysin eri väriset. Kidelasitteet värjätään metallioksideilla, jotka lisäävät lasitteen sulamista. Kidelasitteet ovat voimakkaasti sulavia eli niillä on korkea viskositeetti. Kiteet muodostuvat helposti pyöreän muodon päälle mutta lasite valuu pystysuorassa pinnassa. Tasaisilla pinnoilla kidelasitteet ovat rosoisia, jolloin useita kiteiden säleitä kehittyy päällekkäin. Tavallisesti kidelasitteita käytetään ns. taidelasitteina.

Kidelasitteita


Kuva
Timperi, Henri. Kidelasitteita.