Keramiikan käsikirja

Chun-lasitteet


Vaalean vihreät Celadon-lasitteet saavuttivat kukoistuksensa Song-dynastian kaudella. Eri puolilla Kiinaa kehittyi vihreistä celadoneista harmaan ja sinertävän vihreitä lasitteita, joita kutsuttiin valmistuspaikan mukaan nimellä Lung-Chüan.

Chun-lasitteen raaka-aineena käytetään erilaisia kasvi- ja puutuhkia, jotka ovat arvokkaita sulattajia. Tuhka muuttaa paksun lasitekerroksen maitomaiseksi (opaaliksi), jossa on erilaisia vaalean sinertävän sävyjä. Lasitteiden pinnassa syntyy lasin sulamisen aikana liikettä ja valumajälkiä, jotka kuvioituvat tuhkan sisältämän rautaoksidin ja fosfaatin yhteisvaikutuksesta sinivioletiksi.

Tuhkat sisältävät kalsiumia ja alkaleja sekä vähän rautaa, jonka määrä vaihtelee kasvin mukaan. Tämä määrä on merkityksellistä poltetun lasitteen värisävyn kehitykselle. Mitä korkeampaan lämpötilaan (1280–1300°C) lasite poltetaan, sitä enemmän lasitteessa syntyy sulaa lasiainetta, jossa alumiinioksidin ja piidioksidin suhteella (Al2O3:SiO2) on vaikutusta väreihin. Jos uuni jäähdytetään nopeasti värit säilyvät heleinä ja kirkkaina. Tuhkan sisältämä alkali- ja kalsiumoksidit yhdessä rautaoksidin kanssa muuntavat lasitteen värisävyä vaalean sinertävästä siniviolettiin ja kuparioksidin lisäyksestä punaiseksi.

Lasitteiden raaka-aineena on käytetty puu- tai kasvituhkaa sulattajana, ja se muuttaa paksun lasitekerroksen maitomaiseksi (opaaliksi), erilaisiksi vaalean sinertävän sävyiksi. Lasitteiden pinnassa syntyy lasin sulamisen aikana liikettä ja valumajälkiä, jotka kuvioituvat tuhkan sisältämän rautaoksidin ja fosfaatin yhteisvaikutuksesta sinivioletiksi. Lasitteita on värjätty kuparia sisältävillä mineraaleilla sinipunertaviksi ja punaisiksi.


Lisätietoa chun-lasitteista löytyy Lisämateriaalit-kansiosta dokumentista Kiinalainen Chun ja häränverilasite.

Kuvat
Hortling, Airi. Chun-lasitekoepaloja