Keramiikan käsikirja
Keramiikan työvälineet
Käsinrakentamisen työvälineet
Käsinrakentamiseen voi käyttää melkein mitä vain työkaluja. Saven työstämiseen tarvitaan yleensä puulevy, kaulin, erilaisia muovaustikkuja ja sorvausrautoja, savileikkuri, erilaisia sieniä, metallinen sikli, erilaisia veitsiä, metallinen seena. Työvälineitä voi helposti valmistaa myös itse eri materiaaleista.
Vakuumipuristin
Kone, jota käytetään saven sekoittamiseen ja kierrätykseen. Kammioon, jossa on pyörivä sekoituspää, lisätään materiaali, joka sitten puristetaan ja pursotetaan toisesta päästä savipötköiksi. Kone on erittäin tehokas saven, niin kuivuneen kuin kosteankin, kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.
Suulakepuristin
Työkalu, joka kuljettaa saven putken läpi muodostaen siitä pötkön. Siihen käytetään eri muotoisia suulakkeita savipötköjen puristamiseksi. Se rakentuu seinään kiinnitetystä metalliputkesta, johon savi asetetaan. Halutun suulakeprofiilin tulee vastata metalliputken pohjassa olevaa liitoskappaletta. Metallivarsi on kiinnitetty metallimäntään, joka sopii putkeen ja työntää savea vivun avulla muotin läpi. Tuloksena on puristettu tuote, joka voi olla joko kiinteä tai ontto.
Savimankeli
Pöytä, jossa on vaakasylinteri, jonka korkeus on säädettävissä. Se on kiinnitetty suureen pyörään, jolla liikutetaan sylinteriä pöydälle asetetun saven päältä. Savimankeli painaa ja puristaa savea kahden kangasarkin väliin muodostaen tasaisen savilevyn. Usein eri kangaspaloja käytetään eri värisiin saviin. Mankeli on tehokkaampi ja tarkempi versio kaulimesta. Se muistuttaa perinteistä mankelia tai painoprässiä.
Dreija
Dreija on vaakasuorassa pyörivä pyöreä (metalli)levy, joka on kiinnitetty akselille, jota ohjataan ja pyöritetään joko sähköllä tai manuaalisesti. Sähködreijat pyörivät yleensä myötä- ja vastapäivään ja nopeutta ohjataan polkimella. Useimmissa dreijoissa on roiskesäiliö, joka kerää ylimääräistä vettä ja savea dreijatessa. On myös potkudreijoja, joissa on toinen suuri pyörä pääakseliin kiinnitettynä moottorin sijasta, jota potkitaan vauhdin pyörimisliikkeen synnyttämiseksi. Eri kulttuureissa on kehittynyt erilaisia dreijaustapoja ja -malleja. Esimerkiksi Aasiassa perinteistä dreijaa pyöritetään kepillä ja sen ääressä istutaan lattialla tai matalalla istuimella.
Valuasema
Valuasema on säiliö, jossa pora sekoittaa valusavea. Monimutkaisuus vaihtelee, jotkut sisältävät: letkun, jossa on suutin ja pumppu valusaven valuttamiseksi, ja ajastimen sekoittamista varten. Nämä hieman monimutkaisemmat valuasemat ovat yleisimpiä massatuotannon studioissa tai tehtaissa.
Muovauskone
Kone, jolla muovataan saviesine painamalla vipuun kiinnitetty muovausterä pyörivän kipsimuotin sisään tai päälle. Kovera tai kupera kipsimuotti, jossa on saviaihio, asetetaan paikalleen ja pyöritetään akselinsa ympäri pyörällä. Sitten vipumainen varsi, johon on kiinnitetty esineen sisä- tai ulkomuodon profiilia määrittävä muotti, lasketaan saviaihion päälle ylhäältäpäin. Kun vipua ja profiilimuottia painetaan tarpeeksi alas, se leikkaa ja muotoilee saviaihion haluttuun muotoon. Muovaustekniikkaa käytetään keinona pyörähdyskappaleiden tuottamiseen suurina määrinä.
Kuva
Kinnunen, Anne. Käsinrakentamisen työvälineitä.
Lautenbacher, Nathalie. Dreija.
Lautenbacher, Nathalie. Muovauskone.