Aallon psykologeilleko vaiko muualle hakemaan apua?

Site: MyCourses
Course: Tervetuloa Aallon psykologipalveluihin
Book: Aallon psykologeilleko vaiko muualle hakemaan apua?
Printed by: Guest user
Date: Sunday, 24 November 2024, 10:05 PM

Description

Mihin kannattaa olla yhteyksissä, jos asia koskee esim. Kriisi- tai häirintätilanteita, mielenterveyden arviointia ja hoitoa, opintoneuvontaa, neuropsykiatrisia tutkimuksia, jne.?

1. Minne mennä? Yleisohje

Opintopsykologeihin saa aina olla yhteydessä. Joissain tapauksissa voi kuitenkin olla, että paras/nopein/suorin apu tulee muualta.

Voit katsoa oikealta sisällysluettelosta "Table of contents", löydätkö omaan tilanteesi sopivan kohdan.

Jos olet epävarma, aina on parempi ottaa yhteyttä kuin jättää ottamatta!




2. Kriisitilanteet

Tilanteet, joissa nopeasti saatava keskusteluapu on todennäköisesti tarpeen:
  • menetykset, kuolemantapaukset
  • parisuhteen äkillinen päättyminen
  • järkyttävän tiedon saaminen
  • läheltä piti - tilanteet
  • onnettomuudet
  • rikoksen uhriksi joutuminen, ks. Rikosuhripäivystys

Tällaisissa tilanteissa kriisipalvelut voivat olla apu, joka on nopeimmin saatavilla. Katso alta tarkemmat tiedot ja ota yhteyttä.

  • Akuuteissa tilanteissa kaupunkien omat kriisipäivystykset ovat usein paras vaihtoehto. Ne ovat avoinna vuorokauden ympäri. Pääkaupunkiseudulla: Helsinki  Espoo  Vantaa 
  • Aalto-papit ovat tukenasi Otaniemen kampuksella uskonnosta tai elämänkatsomuksesta riippumatta

Lisäksi:

Apua on saatavilla - et ole yksin! Voit aina tarvittaessa kääntyä myös opintopsykologien puoleen.


3. Häirintä- ja kiusaamistilanteet


Aalto-yliopisto edellyttää työntekijöiltään ja opiskelijoiltaan sekä muilta yhteisön jäseniltä vastuullista ja yhteisömme muita jäseniä kunnioittavaa käytöstä. Minkäänlaista häirintää, epäasiallista kohtelua tai kiusaamista ei suvaita. Jokainen yhteisön jäsen on omalta osaltaan vastuussa työpaikkansa ja opiskeluyhteisönsä ilmapiiristä sekä hyvinvoinnista.

Jos olet kohdannut häirintää tai epäasiallista kohtelua, toimi seuraavasti:

  1. Kerro mahdollisuuksien mukaan heti asianomaiselle henkilölle, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja edellytä sen lopettamista. Kyse saattaa olla siitä, että hän itse ei ymmärrä toimivansa loukkaavasti.
  2. Kirjaa tapahtumat ylös ja säilytä esim. sähköpostit.

  3. Mikäli häirintä tai epäasiallinen kohtelu ei lopu, vie asiaa eteenpäin: voit viedä asian eteenpäin silloinkin kun  et ole pystynyt puhumaan asiasta suoraan epäasiallisesti käyttäytyneelle.

  4. Ota yhteys yhteyttä johonkin seuraavista: Koulusi oppimispalveluiden päällikköön, ylioppilaskunnan (AYY) häirintäyhdyshenkilöön. Keskustelutukea voit saada myös opintopsykologeilta.

  5. Asian käsittely: keskustelut ja asian käsittely asianosaisten kanssa Aallon prosessin mukaisesti, tarvittavat toimenpiteet tilanteesta riippuen esim. sovittelu sekä seuranta


Tukea AYY:ltä:



4. Mielenterveyden pulmat


Mielenterveyden haasteisiin voi olla iso kynnys hakea apua. Toimivia hoitomuotoja ja apua on kuitenkin saatavilla, ja niitä kannattaa käyttää! 

Opintopsykologit eivät edusta terveydenhuoltoa. Jos epäilet, että tarvitset pidempiaikaista keskusteluapua tai lääkehoitoa tai haluat päästä mihin tahansa tutkimuksiin, sinun on hyvä ottaa yhteys suoraan terveydenhuoltoon.

  • Opiskelijoiden ensisijainen palvelu terveyden- ja sairaudenhoitoon on YTHS
  • Kunnalliset palvelut, Espoossa ja Vantaalla ilman ajanvarausta: Espoo Vantaa
  • Helsingissä varaa aika terveyskeskukseen lääkärille/hoitajalla: Helsinki

Paljon tietoa mielenterveydenongelmista, auttavista hoitotahoista ja omahoidosta: Mielenterveystalo

Opintopsykologeilta voit saada tukea myös avunhakemiseen. Terveydenhuollon palveluiiden käyttäminen ei myöskään estä sinua tulemasta juttelemaan jo hoidon aikana opintopsykologin kanssa siitä, miten tilanteesi vaikuttaa opiskeluihisi ja opiskelijaelämääsi.

5. Neuropsykologiset tutkimukset


Epäiletkö, että sinulla saattaisi olla ADHD tai jokin oppimisvaikeus? Jos toivot pääseväsi tutkimuksiin, sinun kannattaa olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä terveydenhuoltoon. Opintopsykologit Aallossa eivät tee neuropsykologisia tutkimuksia, emmekä edusta terveydenhuoltoa.

Lisätietoa erilaisista oppimisvaikeuksista löydät Intosta.

Jos et tiedä kuinka toimia, tai haluat tulla alustavasti keskustelemaan asiasta, voit olla yhteydessä opintopsykologeihin. Opintopsykologit ovat myös hyvä taho sen miettimiseen, millä keinoin omaa opiskelukykyä voisi parantaa - oli sitten diagnooseja taikka ei.

Jos olet saanut diagnoosin jostain, saatat olla oikeutettu perusteltuihin henkilökohtaisiin järjestelyihin opinnoissasi. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

6. Opintojen suorittaminen


Me Aallon psykologit emme ole asiantuntijoita vaikkapa siinä, mitä kursseja HOPS:iin pitää valita, emmekä yleensä tunne yksittäisten kurssien tai ohjelmien sisältöä. Me emme siis anna varsinaista opintoneuvontaa. Jos sinulla on kysymyksiä opintojen sisältöön tai suorittamiseen liittyen, otathan yhteyden oman koulusi opintokoordinaattoriin.

Lue lisää opintojen ohjauksesta Intosta.