Opiskelun tueksi: Kirjallinen materiaali

Site: MyCourses
Course: MS-A0108 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 1, 26.02.2019-09.04.2019
Book: Opiskelun tueksi: Kirjallinen materiaali
Printed by: Guest user
Date: Sunday, 30 June 2024, 7:58 AM

Description

Tämä testikäytössä oleva materiaali perustuu luentokalvoihin, joita on täydennetty todistuksilla ja lisätekstillä. Materiaali ei sisällä kaikkia kurssin asioita, mutta siitä voi olla hyötyä asioiden kertaamisessa ja varsinkin itseopiskeluun se soveltunee pelkkiä luentokalvoja paremmin. Sisältö ei ole vielä lopullisessa muodossaan, osa todistuksista vaatii pientä korjailua ja muitakin pikkuvirheitä löytyy. Pahimmista epäselvyyksistä voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen pekka.alestalo@aalto.fi (tai olli.kiljunen@aalto.fi).

1. Derivaatta

Seuraavaksi siirrymme käsittelemään funktioiden derivaattaa. Lähdemme liikkelle esimerkistä, jolla hahmotellaan derivaatan määritelmän taustalla olevaa ideaa.

Esimerkki 0.

Alla oleva kuvaaja esittää polkupyöräilijän kulkemaa matkaa ajan funktiona. Etäisyyden yksikkönä on kilometri ja ajan yksikkönä tunti.

a) Katsotaan ensin punaista suoraa. Kuvaajan perusteella näemme, että kolmen tunnin ajanjakson aikana pyöräilijä kulki \(20\) km pituisen matkan. Pyöräilijän keskinopeus kyseisen matkan aikana oli siis \(6.6\) km/h.
b) Katsotaan seuraavaksi vihreää suoraa. Kuvaajasta voimme lukea, että kolmannen tunnin aikana pyöräilijä pääsi \(10\) km kauemmaksi. Pyöräilijän keskinopeus tällä aikavälillä oli siis \(10\) km/h.
Huomaa, että punaisen suoran kulmakerroin on \(20/3 \approx 6.6\) ja sinisen suoran kulmakerroin on \(10\). Suorien kulmakertoimien arvot vastaavat siis laskettuja keskinopeuksia.
c) Katsotaan vielä sinistä suoraa. Se on käyrän pisteeseen \(x=2\) h piirretty tangentti. Vastaavalla päättelyllä kuin edellä keskinopeuksien kohdalla, voimme päätellä, että kaksi tuntia liikkeellelähdön jälkeen pyöräilijän keskinopeus oli \(30/2\) km/h \(= 15\) km/h.

Nyt voimme siirtyä derivaatan varsinaiseen määritelmään.

Määritelmä: Derivaatta

Olkoon \((a,b)\subset \mathbb{R}\) avoin väli. Funktion \(f\colon (a,b)\to \mathbb{R}\) derivaatta pisteessä \(x_0\in (a,b)\) on \[f'(x_0):=\lim_{h\to 0} \frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h}.\] Jos \(f'(x_0)\) on olemassa, niin sanotaan, että funktio \(f\) on derivoituva pisteessä \(x_0\).

Huom. Koska \(x = x_0+h\) eli \(h=x-x_0\), voidaan derivaatan määritelmä esittää yhtäpitävästi myös muodossa\[f'(x_0):=\lim_{x\to x_0} \frac{f(x)-f(x_0)}{x-x_0}.\]

Derivaatalle on käytössä monia vaihtoehtoisia merkintöjä: \[ f'(x_0)=Df(x_0) =\left. \frac{df}{dx}\right|_{x=x_0}, \ \ f'=Df =\frac{df}{dx}. \]

Tulkinta. Tarkastellaan funktion \(y = f(x)\) määräämää käyrää. Jos piirrämme suoran pisteiden \((x_0,f(x_0))\) ja \((x_0+h, f(x_0+h))\) kautta, huomaamme, että suoran kulmakertoimeksi saadaan \[\frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{x_0+h-x_0} = \frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h}.\] Kun \(h \to 0\), suoran ja käyrän \(y = f(x)\) ainoa leikkauspiste on \((x_0, f(x_0))\). Kyseinen suora on käyrän \(y=f(x)\) tangentti pisteessä \((x_0,f(x_0))\) ja sen kulmakerroin on \[\lim_{h\to 0} \frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h},\] joka on funktion \(f\) derivaatta. Yhtälö \[y=f(x_0)+f'(x_0)(x-x_0).\] määrää siis käyrän tangentin.

Sovelma. Vaihtele muuttujan \(x\) arvoa ja tarkastele, miten se vaikuttaa käyrän tangenttiin.

Tulkinta.

Esimerkki 1.

Olkoon \(f\colon \mathbb{R} \to \mathbb{R}\) funktio \(f(x) = x^3 + 1\). Funktion \(f\) derivaatta pisteessä \(x_0 = 1\) on: \[\begin{aligned}f'(x) &=\lim_{h \to 0} \frac{f(1+h)-f(1)}{h} \\ &=\lim_{h \to 0} \frac{(1+h)^3 + 1 - 1^3 - 1}{h} \\ &=\lim_{h \to 0} \frac{1+3h+3h^2+h^3-1}{h} \\ &=\lim_{h \to 0} \frac{h(3+3h+h^2)}{h} \\ &=\lim_{h \to 0} 3+3h+h^2 \\ &= 3\end{aligned}\]

Funktion \( x^3 + 1\) kuvaaja ja sen tangentti pisteessä \(1\).

Esimerkki 2.

Olkoon \(f\colon \mathbb{R} \to \mathbb{R}\) funktio \(f(x)=ax+b\). Määritetään funktion \(f(x)\) derivaatta.

Suoraan määritelmästä saadaan \[\begin{aligned}f'(x) &=\lim_{h\to 0} \frac{f(x+h)-f(x)}{h} \\ &=\lim_{h\to 0} \frac{[a(x+h)+b]-[ax+b]}{h} \\ &=\lim_{h\to 0} a \\ &=a.\end{aligned}\]

Tässä \(a\) on tangenttisuoran kulmakerroin. Huomaa, että derivaatan arvo kohdassa \(x\) ei riipu muuttujan \(x\) arvosta, koska \(y=ax+b\) on suoraa esittävä yhtälö.

Huom. Kun \(a=0\), niin \(f(x) = b\) ja \(f'(x) = 0\). Vakiofunktion derivaatta on nolla.

Esimerkki 3.

Olkoon \(g\colon \mathbb{R} \to \mathbb{R}\) funktio \(g(x)=|x|\). Onko funktiolla \(g\) derivaattaa pisteessä \(0\)?

Nyt \[g'(x_0)= \begin{cases}+1 & \text{kun $x_{0}>0$} \\ -1 & \text{kun $x_{0}<0$}\end{cases}\]

Kuvaajalla \(y=g(x)\) ei ole tangenttia pisteessä \(x_0=0\): \[\frac{g(0+h)-g(0)}{h}= \frac{|0+h|-|0|}{h}=\frac{|h|}{h}=\begin{cases}+1 & \text{kun $h>0$}, \\ -1 & \text{kun $h<0$}.\end{cases}\] Näin ollen derivaattaa \(g'(0)\) ei ole olemassa.

Johtopäätös. Funktio \(g\) ei ole derivoituva pisteessä \(0\).

Huomautus. Olkoon \(f\colon (a,b)\to \mathbb{R}\). Jos \(f'(x)\) on olemassa kaikilla \(x\in (a,b)\), saadaan derivaattafunktio \(f'\colon (a,b)\to \mathbb{R}\). Voimme siis luontevasti kirjoittaa:

(1) \(f(x)\) = \(f^{(0)}(x)\),
(2) \(f'(x)\) =  \(f^{(1)}(x)\) =  \(\frac{d}{dx}f(x)\),
(3) \(f''(x)\) =  \(f^{(2)}(x)\) =  \(\frac{d^2}{dx^2}f(x)\),
(4) \(f'''(x)\) =  \(f^{(3)}(x)\) =  \(\frac{d^3}{dx^3}f(x)\),
...

Funktiota \(f''(x)\) kutsutaan funktion \(f\) toiseksi derivaataksi pisteessä \(x\), funktiota \(f^{(3)}\) kolmanneksi derivaataksi jne.

Otamme myös käyttöön merkinnän \begin{eqnarray} C^n\bigl( (a,b)\bigr) =\{ f\colon (a,b) \to \mathbb{R} & \mid & f \text{ on } n \text{ kertaa derivoituva välillä } (a,b) \nonumber \\ & & \text{ ja } f^{(n)} \text{ on jatkuva}\}. \nonumber \end{eqnarray} Funktioita, jotka täyttävät nämä ehdot, kutsutaan n kertaa jatkuvasti derivoituviksi.

Funktio \(|x|\).

Esimerkki 4.

Olkoon \(s(t)\) funktio, joka kuvaa pyöräilijän (tai auton) kulkemaa matkaa. Tällöin nopeus hetkellä \(t\) on \(s'(t)\) ja kiihtyvyys on \(s''(t)\).

Linearisointi ja differentiaali
Derivaattaa voidaan käyttää myös funktioiden approksimointiin. Derivaatan määritelmästä saadaan \[ f'(x_0)\approx \frac{f(x)-f(x_0)}{x-x_0} \Leftrightarrow f(x)\approx f(x_0)+f'(x_0)(x-x_0), \] missä oikeanpuoleinen lauseke on funktion \(f\) linearisointi tai differentiaali pisteessä \(x_0\). Differentiaalille käytetään merkintää \(df\). Linearisoinnin kuvaaja \[ y=f(x_0)+f'(x_0)(x-x_0) \] on funktion \(f\) kuvaajalle pisteeseen \((x_0,f(x_0))\) piirretty tangentti. Myöhemmin useamman muuttujan differentiaali- ja integraalilaskennassa differentiaalin todellinen merkitys tulee esille. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole tarvetta vaivata itseämme moisilla yksityiskohdilla.

1.1. Derivaatan ominaisuuksia

Seuraavaksi käymme läpi joitain derivaatan hyödyllisiä ominaisuuksia. Niiden avulla voimme määrittää polynomi- ja rationaalifunktioiden sekä muiden tuttujen funktiotyyppien derivaattoja.

Jatkuvuus ja derivaatta

Jos funktio \(f\) on derivoituva pisteessä \(x_0\), niin \(f\) on jatkuva pisteessä \(x_0\): \[f(x_0+h) = f(x_0)+h\frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h}\] Miksi? Jos \(f\) on derivoituva, niin tällöin \[f(x_0)+h\frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h} \rightarrow f(x_0)+0\cdot f'(x_0)=f(x_0),\] kun \(h \to 0\).

Huom. Vaikka funktio olisi jatkuva pisteessä \(x_0\), sen ei kuitenkaan tarvitse olla derivoituva kyseisessä pisteessä. Esimerkiksi funktio \(g(x) = |x|\) on jatkuva, mutta se ei ole derivoituva pisteessä \(0\).

Derivointisääntöjä

Seuraavaksi käsittelemme keskeisimpiä derivointiin liittyviä sääntöjä, joita funktioiden derivaattojen määrittämiseksi usein tarvitaan.

Oletetaan, että funktiot \(f\) ja \(g\) ovat derivoituvia pisteessä \(x\).

Kerroinfunktion derivointisääntö

\[(cf)'(x) = cf'(x),\ c \in \mathbb{R}\]

Todistus.

Yhteenlaskusääntö

\[(f+g)'(x) = f'(x) + g'(x)\]

Todistus.

Tulosääntö

\[(fg)'(x) = f'(x)g(x) + f(x)g'(x)\]

Todistus.

Potenssifunktion derivointisääntö

\[\frac{d}{dx} x^n = nx^{n-1} \text{, } n \in \mathbb{Z}\]

Todistus.

Resiprositeettisääntö

\[\Big(\frac{1}{f}\Big)'(x) = - \frac{f'(x)}{f(x)^2} \text{, } f(x) \neq 0\]

Todistus.

Osamäärän derivointisääntö

\[(f/g)'(x) = \frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g(x)^2},\ g(x) \neq 0\]

Todistus.

Sovelma. Vaihtele muuttujan \(x\) ja vakiokertoimen arvoja ja havainnoi, miten vakiokertoimen muuttaminen vaikuttaa funktion käyttäytymiseen.

Esimerkki 1.

\[\frac{d}{dx}(x^{2006}+5x^3+42)=\frac{d}{dx}x^{2006}+5\frac{d}{dx}x^3+42\frac{d}{dx}1=2006x^{2005}+5\cdot 3x^2.\]

Esimerkki 2.

\[\begin{aligned}\frac{d}{dx} [(x^4-2)(2x+1)] &= \frac{d}{dx}(x^4-2) \cdot (2x+1) + (x^4-2) \cdot \frac{d}{dx}(2x + 1) \\ &= 4x^3(2x+1) + 2(x^4-2) \\ &= 8x^4+4x^3+2x^4-4 \\ &= 10x^4+4x^3-4\end{aligned}\]

Huom. Vastauksen oikeellisuus voidaan tarkistaa derivoimalla funktio toisella tavalla: \[\frac{d}{dx} [(x^4-2)(2x+1)] = \frac{d}{dx} (2x^5 +x^4 -4x -2) = 10x^4 +4x^3 -4\]

Funktio \( (x^4-2)(2x+1) \).

Esimerkki 3.

Oletetaan, että \(x \neq 0\). \[\frac{d}{dx} \frac{3}{x^3} = 3 \cdot \frac{d}{dx} \frac{1}{x^3} = -3 \cdot \frac{\frac{d}{dx} x^3}{(x^3)^2} = -3 \cdot \frac{3x^2}{x^6}= - \frac{9}{x^4}\]

Huom. Tehtävä voidaan ratkaista toisellakin tavalla huomaamalla, että \(\frac{1}{x^3} = x^{-3}\) ja derivoimalla lauseketta polynomin tavoin: \[\frac{d}{dx} \ \frac{3}{x^3} = 3 \cdot \frac{d}{dx} x^{-3} = 3 \cdot (-3x^{-4})= - \frac{9}{x^4}\]

Esimerkki 4.

\[\begin{aligned}\frac{d}{dx} \frac{x^3}{1+x^2} & = \frac{(\frac{d}{dx}x^3)(1+x^2)-x^3\frac{d}{dx}(1+x^2)}{(1+x^2)^2} \\ & = \frac{3x^2(1+x^2)-x^3(2x)}{(1+x^2)^2} \\ & = \frac{3x^2+x^4}{(1+x^2)^2}.\end{aligned}\]

Funktio \(x^3 / (1+x^2)\).

Rollen lause

Jos \(f\) on derivoituva paikallisessa ääriarvokohdassa \(x_0\in (a,b)\), niin \(f'(x_0)=0\).

Todistus (idea).

L'Hôpitalin sääntö

Oletetaan, että \(f(x_0)=g(x_0)=0\) ja että funktiot \(f\) ja \(g\) ovat derivoituvia jollakin avoimella välillä \((x_0-\delta,x_0+\delta)\). Jos raja-arvo \[ \lim_{x\to x_0}\frac{f'(x)}{g'(x)} \] on olemassa, niin tällöin \[ \lim_{x\to x_0}\frac{f(x)}{g(x)}=\lim_{x\to x_0}\frac{f'(x)}{g'(x)}. \]

Todistus (idea).

1.2. Trigonometristen funktioiden derivaatat

Tässä kappaleessa käymme läpi trigonometristen funktioiden \(\sin\), \(\cos\) ja \(\tan\) derivointikaavat.

Sinin derivaatta.

\[\sin'(t)=\cos(t)\]
Todistus.

Funktio \(\sin(x)\) ja sen derivaattafunktio \(\cos(x)\).

Kosinin derivaatta.

\[\cos'(t)= - \sin(t)\]
Todistus.

Funktio \(\cos(x)\) ja sen derivaattafunktio \(-\sin(x)\).

Tangentin derivaatta.

\[\tan'(t) = \frac{1}{\cos^2(t)}\]
Todistus.

Funktio \(\tan(x)\) ja sen derivaattafunktio \(1/\cos^2(x)\).

Esimerkki 1.

\[\frac{d}{dx} (3 \sin(x)) = 3 \sin'(x) = 3 \cos(x)\]

Esimerkki 2.

\[\frac{d}{dx} \cos^2 (x) = \cos'(x) \cdot \cos(x) + \cos(x) \cdot \cos'(x) = -2\sin(x)\cos(x).\]

Esimerkki 3.

\[\begin{aligned} \frac{d}{dx} \frac{\sin(x) + 1}{\cos(x)} &= \frac{d}{dx} \left( \frac{\sin(x)}{\cos(x)} + \frac{1}{\cos(x)} \right) \\ &= \tan'(x) - \frac{\cos'(x)}{\cos^2(x)} \\ &= \frac{1+\sin(x)}{\cos^2 (x)}\end{aligned}\]

1.3. Eksponenttifunktio ja logaritmi

Tässä kappaleessa esittelemme kaksi tärkeää toisiinsa liittyvää funktiota, eksponenttifunktion ja logaritmifunktion.

Eksponenttifunktio

Esimerkki 1.

Ajanhetkellä \(t_0\) bakteerikannan koko on 500. Bakteerit jakautuvat kahtia aina puolen tunnin välein. Yhden tunnin aikana bakteerikanta on siis nelinkertaistunut:

1 tunnin jälkeen \(4 \cdot 500\)
2 tunnin jälkeen \(4 \cdot (4 \cdot 500) = 4^2 \cdot 500\)
3 tunnin jälkeen \(4 \cdot (4^2 \cdot 500) = 4^3 \cdot 500\)
\(\vdots\) \(\vdots\)
t tunnin jälkeen \(4^t \cdot 500\)

Funktio, joka kuvaa bakteerikannan kokoa ajanhetkellä \(t\), on \(f(t) = 500 \cdot 4^t\).

Funktio \(500 \cdot 4^t\).

Populaation kasvun mallintaminen

Hetkellä \(t\in \mathbb{R}\) populaation koko on \(s(t)\), missä kasvunopeus on suoraan verrannollinen: \(s'(t)=s(t)\). Olkoon alkuhetkellä \(s(0)=1\). Tavoitteenamme on löytää ratkaisu alkuarvo-ongelmaan \[\begin{cases}s'=s, \\ s(0)=1.\end{cases}\]

Analyysin peruslauseen nojalla ongelman ratkaisu on yksikäsitteinen (jos se on olemassa). Lauseen mukaan annetun alkuarvotehtävän ratkaisu on

Määritelmä.

\[\exp(t):=\sum_{k=0}^{\infty} \frac{t^k}{k!} = e^t,\] missä \(e=\exp(1)\) on ns. Neperin luku.

Seuraavaksi esittelemme joitakin eksponenttifunktion ominaisuuksia.

Lause 1.

Kaikilla \(r\in \mathbb{Q}\) ja kaikilla \(t\in \mathbb{R}\) on voimassa \[\exp(rt)=\exp(t)^r.\]

Todistus.

Lause 2.

\[\exp(t+h)=\exp(t)\exp(h).\]

Tulkinta. Populaation kasvunopeus ei riipu ajasta - jokaisella aikavälillä \([t,t+h]\) suhteellinen kasvu on \(\exp(h)\), missä \(h>0\).

Todistus.

Lause 3.

\[\frac{d}{dx}\exp(x)=\exp(x).\]

Todistus.

Esimerkki 2.

Ongelmana on derivoida funktio \(e^{3x}\). Asetetaan \(f(x) = e^x\) ja \(g(x) = 3x\) ja määritetään yhdistetyn funktion \(f(g(x))\) derivaatta. Kun \(e^x = \exp(x)\), niin \(f'(x) = e^x\) ja edelleen \[\frac{d}{dx} e^{3x} = 3e^{3x}.\]

Animaatio. Funktio \(e^t\) ja funktion \[\sum_{k=0}^{\infty} \frac{t^k}{k!}\] \(n+1\) termin summa.

Sovelma. Eksponenttifunktion derivaatta.

Luonnollinen logaritmi

Edellä näimme, että \(\exp \colon \mathbb{R} \to (0,\infty)\) on aidosti kasvava (eli yksi yhteen) funktio. Kyseisen funktion käänteisfunktiota kutsutaan luonnolliseksi logaritmiksi.

Määritelmä.

\[\ln:=\exp^{-1}\colon (0,\infty)\to \mathbb{R}.\]

Luonnollinen logaritmifunktio \(\ln(x)\).

Esimerkki 3.

Määritelmän nojalla \(\exp(\ln(x)) = x\), kun \(x>0\). Siten \[\begin{aligned}\frac{d}{dx} \exp(\ln(x)) &= \frac{d}{dx}x \\ \exp(\ln(x)) \cdot \frac{d}{dx} \ln(x) &= 1 \\ x \cdot \frac{d}{dx} \ln(x) &= 1 \\ \frac{d}{dx} \ln(x) &= \frac{1}{x} \text{, kun } x>0.\end{aligned}\]

Olemme siis osoittaneet:

Lause 4.

\[\frac{d}{dx} \ln(x) = \frac{1}{x} \text{, kun } x>0.\]

Sovelma. Logaritmifunktion derivaatta.

Eksponenttifunktio kantalukuna \(a>0\)

Olkoon \(t\in \mathbb{R}\) ja olkoon \(t_k\in \mathbb{Q}\). Oletetaan, että \(\lim_{k\to \infty}t_k=t\). Jos \(a>0\), niin \[a^{t_k}=\exp(\ln(a^{t_k}))=\exp(t_{k} \ln(a)).\] Koska \(\exp(x)\) on jatkuva funktio, niin \[\lim_{k\to \infty} \exp(t_{k} \ln(a))=\exp(t \ln(a)).\] Täten voimme määritellä:

Määritelmä.

\[a^t:=\exp(t\ln(a)).\]

Määritelmästä seuraa, että \(\lim_{k\to \infty}a^{t_k}=a^t\) ja \[(t\mapsto a^t)\colon \mathbb{R} \to (0,\infty)\] on jatkuva ja derivoituva kaikilla \(t\in \mathbb{R}\).

Esimerkki 4.

Määritelmän nojalla \(a^x = \exp(x \ln(a))\). Näin ollen \[\begin{aligned}\frac{d}{dx} a^x &= \frac{d}{dx} \exp(x \ln(a)) \\ &= \exp(x \ln(a)) \cdot \frac{d}{dx} (x \ln(a)) \\ &= a^x \ln(a) \text{, kun } a > 0.\end{aligned}\] Olemme siis osoittaneet:

Lause 5.

\[\frac{d}{dx} a^x = a^x \ln(a) \text{, kun } a > 0\]

Logaritmi kantalukuna \(a>0\)

Funktio \((t\mapsto a^t)\colon \mathbb{R} \to (0,\infty)\) on

  1. aidosti vähenevä (yksi yhteen) kaikilla \(0 \lt a \lt 1\), ja

  2. aidosti kasvava (yksi yhteen) kaikilla \(1 \lt a \lt \infty\).

Kyseisen funktion käänteisfunktiota kutsutaan \(a\)-kantaiseksi logaritmiksi.

Määritelmä.

\[\log_a \colon (0, \infty) \to \mathbb{R}\]

Nyt voimme osoittaa:

Määritelmä 6.

Kun \(x>0\), niin \[\frac{d}{dx} \log_a(x) = \frac{1}{x \ln(a)}.\]

Todistus.

Logaritmilla on seuraavat ominaisuudet (olettaen, että kyseinen logaritmi on määritelty):

Lause 7.
  1. \(\log_a(1) = 0\)

  2. \(\log_a(a) = 1\)

  3. \(\log_a(x^r) = r \log_a(x)\)

  4. \(\log_a(a^x) = x\)

  5. \(\log_a(x) = \frac{\log_b(x)}{\log_b(a)}\)

  6. \(\log_a(xy) = \log_a(x)+\log_a(y)\)

  7. \(\log_a(\frac{x}{y}) = \log_a(x)-\log_a(y)\)

1.4. Ääriarvotehtävät

Tässä kappaleessa käsittelemme differentiaalilaskennan väliarvolauseen ja sen yhteyttä ääriarvotehtäviin.

Määritelmä 1.

Funktiolla \(f\colon A\to \mathbb{R}\) on paikallinen maksimiarvo pisteessä \(x_0\in A\), jos jollakin \(h\gt 0\) ja kaikilla \(x\in A\), joille \(|x-x_0|\lt h\), pätee \(f(x)\leq f(x_0)\).

Vastaavasti, funktiolla \(f\colon A\to \mathbb{R}\) on lokaali minimiarvo pisteessä \(x_0\in A\) , jos jollakin \(h>0\) ja kaikilla \(x\in A\), joille \(|x-x_0|\lt h\), pätee \(f(x)\geq f(x_0)\).

Paikallinen ääriarvo on paikallinen maksimi- tai minimiarvo.

Huomautus. Jos \(x_0\) on paikallinen maksimiarvo ja \(f'(x_0)\) on olemassa, niin \[\begin{cases}f'(x_0) & =\lim_{h\to 0^{+}}\frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h} \leq 0 \\ f'(x_0) & =\lim_{h\to 0^{-}}\frac{f(x_0+h)-f(x_0)}{h} \geq 0.\end{cases}\] Tällöin \(f'(x_0)=0\).

Saadaan

Lause 1.

Olkoon \(x_0\in [a,b]\) jatkuvan funktion \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) paikallinen ääriarvokohta. Tällöin joko

  1. funktiota \(f'(x_0)\) ei ole olemassa (sisältää myös tapaukset \(x_0=a\) ja \(x_0=b\)) tai

  2. \(f'(x_0)=0\).

Esimerkki 1.

Olkoon \(f: \mathbb{R} \to \mathbb{R}\) määritelty siten, että \[f(x) = x^3 -3x + 1.\] Tällöin \[f'(x) = 3x^2-3,\] jolla on nollakohdat \(x_0 = -1\) ja \(x_0 = 1\). Näissä kohdissa funktio \(f\) saa paikalliset minimi- ja maksimiarvonsa. \[f'(-1) = 3 \cdot (-1)^2 - 3 = 0 \text{ ja } f'(1) = 3 \cdot 1^2 - 3 = 0.\]

Funktio \(x^3-3x+1\) ja sen derivaattafunktio \(3x^2-3\).

Paikallisen ääriarvon määrittäminen

Käytännössä etsittäessä funktion paikallisia ääriarvoja, on tarkistettava kolmentyyppiset pisteet:

  1. derivaatan nollakohdat

  2. määrittelyvälin päätepisteet

  3. pisteet, joissa funktio ei ole derivoituva

Jos satumme tietämään etukäteen, että funktiolla on minimi/maksimi, lähdemme liikkelle etsimällä kaikki mahdolliset ääriarvokohdat (edellä kuvatut pisteet), laskemme funktion arvot näissä pisteissä ja valitsemme niistä suurimman/pienimmän.

Esimerkki 2.

Etsitään funktion \(f\colon [0,2]\to \mathbf{R}\), \(f(x)=x^3-6x\) suurin ja pienin arvo. Koska funktio on jatkuva suljetulla välillä, sillä on maksimi ja minimi. Koska funktio on derivoituva, riittää tarkastella funktion arvoja välin päätepisteissä ja välille sisältyvissä derivaatan nollakohdissa.

Derivaatan nollakohdat: \(f'(x)=3x^2-6=0 \Leftrightarrow x=\pm \sqrt{2}\). Koska \(-\sqrt{2}\not\in [0,2]\), riittää laskea funktion arvot kolmessa pisteessä, \(f(0)=0\), \(f(\sqrt{2})=-4\sqrt{2}\) ja \(f(2)=-4\). Näistä nähdään, että funktion pienin arvo on \(-4\sqrt{2}\) ja suurin arvo on \(0\).

Seuraavaksi muotoilemme keskeisen derivoituvia funktioita koskevan lauseen. Lauseen ydinajatuksena on, että lukuvälillä voi tapahtua muutos vain silloin, kun se sattuu jossakin välin sisältämässä pisteessä.

Lause 2.

(Differentiaalilaskennan väliarvolause). Olkoon funktio \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) jatkuva suljetulla välillä \([a,b]\) ja derivoituva avoimella välillä \((a,b)\). Tällöin \[f'(x_0)=\frac{f(b)-f(a)}{b-a}\] jollakin \(x_0\in (a,b).\)

Todistus.

Tuloksella on seuraavanlainen tärkeä sovellus:

Lause 3.

Olkoon \(f\colon (a,b)\to \mathbb{R}\) derivoituva funktio. Tällöin:

  1. Jos kaikilla \(x\in (a,b)\) on \(f'(x)\geq 0\), niin \(f\) on kasvava.

  2. Jos kaikilla \(x\in (a,b)\) on \(f'(x)\leq 0\), niin \(f\) on vähenevä.

Todistus.

Esimerkki 3.

Polynomifunktion \(f(x) = \frac{1}{4} x^4-2x^2-7\) derivaatta on \[f'(x) = x^3-4x = x(x^2-4) = 0,\] kun \(x=0\), \(x=2\) tai \(x=-2\). Voimme laatia taulukon:

\(x<-2\) \(-2 \lt x \lt 0\) \(0 \lt x \lt 2\) \(x>2\)
\(x\) \(<0\) \(<0\) \(>0\) \(>0\)
\(x^2-4\) \(>0\) \(<0\) \(<0\) \(>0\)
\(f'(x)\) \(<0\) \(>0\) \(<0\) \(>0\)
\(f(x)\) väh. kasv. väh. kasv.

Funktio \(\frac{1}{4} x^4-2x^2-7\).

Esimerkki 4.

Tehtävänämme on etsiä suorakulmio, jonka ala on \(9\) ja jonka piiri on mahdollisimman pieni.

Olkoot \(x\ (>0)\) ja \(y\ (>0)\) suorakulmion sivuja. Tällöin \(x \cdot y = 9\) ja siis \(y=\frac{9}{x}\). Suorakulmion piiri on \[2x+2y = 2x+2 \frac{9}{x} = \frac{2x^2+18}{x}.\] Missä pisteessä funktio \(f(x) = \frac{2x^2+18}{x}\) saa minimiarvonsa? Funktio \(f\) on jatkuva ja derivoituva, kun \(x>0\). Käyttämällä osamäärän derivointisääntöä saadaan \[f'(x) = \frac{4x \cdot x-(2x^2+18) \cdot 1}{x^2} = \frac{2x^2-18}{x^2}.\] Derivaatta \(f'(x) = 0\), kun \[\begin{aligned}2x^2-18 &= 0 \\ 2x^2 &= 18 \\ x^2 &= 9 \\ x &= \pm 3\end{aligned}\] mutta koska vaadimme, että \(x>0\), riittää tarkastella vain tapausta \(x=3\). Laaditaan taulukko:

\(x<3\) \(x>3\)
\(f'(x)\) \(<0\) \(>0\)
\(f(x)\) väh. kasv.

Koska funktio \(f\) on jatkuva, tiedämme, että funktio saa pienimmän arvonsa pisteessä \(x=3\). Nyt voimme laskea suorakulmion toisen sivun pituuden: \(y=\frac{9}{x}=\frac{9}{3}=3\).

Osoittautui, että suorakulmio, jonka piiri on mahdollisimman pieni, on itse asiassa neliö, jonka sivujen pituus on \(3\).

Funktio \(\frac{2x^2+18}{x}\).

Esimerkki 5.

Tehtävänämme on rakentaa tilavuudeltaan yhden litran mitta-astia, joka on suoran ympyräpohjaisen lieriön muotoinen, ilman päälliskantta. Ongelmana on määrittää optimaalisimmat arvot mitta-astian pohjalle ja korkeudelle, jotta sen valmistamiseen tarvittaisiin mahdollisimman vähän materiaalia.

Olkoon \(r \, (>0)\) lieriön säde ja olkoon \(h \, (>0)\) lieriön korkeus. Lieriön tilavuus on siten \(1\) dm\(^3\) ja koska \(\pi r^2 h = 1\), saadaan \[h = \frac{1}{\pi r^2}.\]

Lieriön pinnan valmistamiseen tarvittavan materiaalin määrä on siis \[A_{\text{pohja}} + A_{\text{vaippa}} = \pi r^2 + 2 \pi r h = \pi r^2 + \frac{2 \pi r}{\pi r^2} = \pi r^2 + \frac{2}{r}.\]

Olkoon \(f: (0, \infty) \to \mathbb{R}\) määritelty siten, että \[f(r) = \pi r^2 + \frac{2}{r}.\] Tavoitteenamme on löytää jatkuvan ja derivoituvan funktion \(f\) minimiarvo, kun \(r>0\). Käyttämällä resiprositeettisääntöä saadaan \[f'(r) = 2\pi r -2 \cdot \frac{1}{r^2} = \frac{2\pi r^3 - 2}{r^2}.\] Derivaatta \(f'(r) = 0\), kun \[\begin{aligned}2\pi r^3 - 2 &= 0 \\ 2\pi r^3 &= 2 \\ r^3 &= \frac{1}{\pi} \\ r &= \frac{1}{\sqrt[3]{\pi}}.\end{aligned}\]

Laaditaan taulukko:

\(r<\frac{1}{\sqrt[3]{\pi}}\) \(r>\frac{1}{\sqrt[3]{\pi}}\)
\(f'(r)\) \(<0\) \(>0\)
\(f(r)\) väh. kasv.

Koska funktio \(f\) on jatkuva, tiedämme, että se saa minimiarvonsa pisteessä \(r= \frac{1}{\sqrt[3]{\pi}} \approx 0.683\). Siten \[h = \frac{1}{\pi r^2} = \frac{1}{\pi \left(\frac{1}{\sqrt[3]{\pi}}\right)^2} = \frac{1}{\frac{\pi}{\pi^{2/3}}} = \frac{1}{\sqrt[3]{\pi}} \approx 0.683.\]

Saatu vastaus tarkoittaa, että halutunlaisen mitta-astian valmistamiseen tarvitaan materiaalia mahdollisimman vähän silloin, kun astia on halkaisijaltaan noin \(2 \cdot 0.683\) dm \( = 1.366\) dm \( \approx 13.7\) cm ja korkeudeltaan noin \(0.683\) dm \( \approx 6.8\) cm.

Funktio \(\pi r^2 + \frac{2}{r}\).

2. Integraali

Määrätty integraali

Geometrinen tulkinta: Funktiolle \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) pätee \(f(x)\ge 0\) kaikilla \(x\in [a,b]\). Kuinka suuren pinta-alan käyrä \(y=f(x)\) rajaa yhdessä \(x\)-akselin kanssa välillä \([a,b]\)?

Vastauksen tähän kysymykseen antaa määrätty integraali \[ \int_a^bf(x)\, dx, \] jonka määritelmässä ehtoa \(f(x)\ge 0\) tosin ei tarvita lainkaan.

Tällä kurssilla integraali määritellään kaikille paloittain jatkuville funktioille; yleisemmin sitä voidaan tutkia myös rajoitettujen funktioiden tapauksessa, jolloin puhutaan Riemann-integraalista.

Paloittain jatkuvat funktiot ovat Riemann-integroituvia, mutta toisaalta kaikki rajoitetut funktiot eivät ole. Tämä hankaloittaa yleisen tapauksen käsittelyä.

Jatkuvan funktion integraali

Olkoon \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) jatkuva. Välin \([a,b]\) jakoon

\[ a = x_0 < x_1 < x_2 < \dots < x_n=b \] liittyy sitä vastaava funktion \(f\) yläsumma \[ S=\sum_{k=1}^nM_k(x_k-x_{k-1}),\ M_k=\max\{ f(x)\mid x_{k-1}\le x\le x_k\}, \] ja alasumma \[ s=\sum_{k=1}^nm_k(x_k-x_{k-1}),\ m_k=\min\{ f(x)\mid x_{k-1}\le x\le x_k\}. \]

Nämä ovat positiivisen funktion tapauksessa erään ulko- ja sisämonikulmion (= pylväsdiagrammit) pinta-aloja.

Ominaisuuksia

Aina pätee:

  1. Kun jakopisteitä lisätään (sanotaan: jakoa tihennetään), niin alasumma \(s\) kasvaa ja yläsumma \(S\) pienenee;
  2. \(s\le S\) eli alasumma on aina korkeintaan yläsumman suuruinen, vaikka ne laskettaisiin eri jakopisteillä.

Perustelu.

Määritelmä 1.

Funktio \(f\) on integroituva välillä \([a,b]\), jos jokaista \(\varepsilon>0\) vastaa sellainen jako, että \[ S-s<\varepsilon. \] Funktion \(f\) integraali \(I\in \mathbb{R}\) on tällöin se yksikäsitteinen luku, jolle \(s\le I\le S\) kaikissa jaoissa; merkitään \[ \int_a^bf(x)\, dx =I. \]

Positiivisen funktion tapauksessa tämä vastaa täsmälleen sitä vaatimusta, että jakoihin liittyvien pylväsdiagrammien avulla lasketut ulko- ja sisämonikulmioiden pinta-alat saadaan "mielivaltaisen" lähelle toisiaan, kun valitaan riittävän tiheä jako.

Integroituvuus

Integraali on määritelty kaikille jatkuville funktioille ja se voidaan laskea raja-arvona \[ \int_a^bf(x)\, dx = \lim_{n\to\infty}\sum_{k=1}^nf(x_k)\Delta x \] käyttämällä tasavälisiä jakopisteitä \(x_k=a+k\Delta x\), jossa \(\Delta x=(b-a)/n\) on askelpituus ja \(0\le k\le n\).

Yleisemmin: Edellisessä summassa arvon \(f(x_k)\) tilalla voi olla mikä tahansa arvo \(f(z_k)\), kun \(x_{k-1}\le z_k\le x_k\), eikä jaon tarvitse olla tasavälinen. Ainoa vaatimus: Jakovälien max-pituus \(\to 0\), kun \(n\to\infty\). Tässä tapauksessa puhutaan integraalin laskemisesta Riemannin summien avulla. Monissa sovelluksissa integraaliin päädytään juuri Riemannin summien kautta.

Perustelu.

Sopimuksia:
\[\begin{aligned} \int_a^af(x)\,dx & = 0,\\ \int_b^af(x)\,dx & = -\int_a^bf(x)\,dx. \end{aligned}\]

Tällöin pätee \[ \int_a^bf(x) \,dx=\int_a^cf(x)\,dx+\int_c^bf(x)\,dx \] kaikilla \(a,b,c\) järjestyksestä riippumatta.

Punaisten pylväiden pinta-alojen summa on (tasavälistä jakoa vastaava) yläsumma \(S\).


Punaisten pylväiden pinta-alojen summa on (tasavälistä jakoa vastaava) alasumma \(s\).

Paloittain jatkuva funktio

Määritelmä 2.

Funktio \(f\colon [a,b]\to\mathbb{R}\) on paloittain jatkuva, jos sillä on vain äärellinen määrä epäjatkuvuuskohtia \[ a \le c_1 < c_2< \dots < c_m \le b, \] joissa kaikissa toispuoliset raja-arvot ovat olemassa ja äärellisiä (ts. \(\pm \infty\) ei sallita).

Määritelmästä seuraa, että jokaisella yksittäisellä välillä \([c_{k-1},c_k]\) funktio \(f\) voidaan muokata jatkuvaksi muuttamalla päätepistearvoiksi ko. toispuoliset raja-arvot.

Integraalin yleistys

Määritelmä 3.

Jos \(f\colon [a,b]\to\mathbb{R}\) on paloittain jatkuva, niin \[ \int_a^bf(x)\, dx = \sum_{k=1}^{m+1}\int_{c_{k-1}}^{c_k}f(x)\, dx, \] kun käytetään edellä esiteltyjä merkintöjä, \(c_0=a\), \(c_{m+1}=b\) ja \(f\) tulkitaan jatkuvaksi jokaisella välillä \([c_{k-1},c_k]\) erikseen.

Käytännössä integraalin laskeminen täytyy tehdä useammassa osassa yllä olevan kaavan tapaan myös silloin, kun funktio \(f\) on määritelty paloittain (jatkuvuudesta riippumatta).

2.1. Integraalin ominaisuuksia, analyysin peruslause, integraalifunktio

Integraalin ominaisuuksia

Paloittain jatkuvien funktioiden integraalille pätee

  • Lineaarisuus: Jos \(c_1,c_2\in\mathbb{R}\), niin \[ \int_a^b\bigl( c_1f(x)+c_2g(x)\bigr) \, dx=c_1\int_a^bf(x)\, dx+c_2\int_a^bg(x)\, dx. \]
  • Positiivisuus: Jos \(h(x)\ge 0\) kaikilla \(x\), niin \(\displaystyle{\int_a^b h(x)\, dx \ge 0}\).
  • Seuraus: \(\displaystyle{ f(x)\le g(x) \Rightarrow \int_a^bf(x)\, dx\le \int_a^bg(x)\, dx }\)
  • Erityisesti: Koska \(\pm f(x)\le |f(x)|\), niin \[ \pm \int_a^bf(x)\, dx \le \int_a^b |f(x)|\, dx \Rightarrow \left| \int_a^bf(x)\, dx\right| \le \int_a^b|f(x)|\, dx. \]

Differentiaali- ja integraalilaskennan peruslause

Lause 1.

(Keskiarvoperiaate). Jos \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) on jatkuva, niin \[ \int_a^bf(x)\, dx = f(c)(b-a)\ \text{ jollakin } c\in [a,b], \text{ ts. } \] \[ f(c)=\frac{1}{b-a}\int_a^bf(x)\, dx = \overline{f} = \text{funktion } f \text{ keskiarvo välillä } [a,b]. \]

Perustelu.

Lause 2.

(Analyysin peruslause). Jos \(f\colon [a,b]\to \mathbb{R}\) on jatkuva, niin \[ \frac{d}{dx} \int_a^xf(t)\, dt = f(x) \] kaikilla \(x\in \, ]a,b[\).

Perustelu.

Integraalifunktio

Määritelmä 1.

Jos \(F'(x)=f(x)\) jollakin avoimella välillä, niin \(F\) on funktion \(f\) integraalifunktio.

Peruslauseen mukaan kaikilla jatkuvilla funktioilla \(f\) on integraalifunktio \[ F(x)=\int_a^x f(t)\, dt. \] Sitä ei aina voida esittää alkeisfunktioiden avulla, vaikka \(f\) olisi alkeisfunktio; esim. \(f(x)=e^{-x^2}\) . Tällaisia integraalifunktioita (ja muita vastaavia) kutsutaan erikoisfunktioiksi.

Integraalifunktio ei ole yksikäsitteinen, mutta eri integraalifunktiot poikkeavat toisistaan vain vakiolla; merkitään \[ \int f(x)\, dx =F(x)+C, \ C\in {\mathbb{R}}\ \text{ vakio}, \] jos \(F'(x)=f(x)\).

Perustelu.

Lause 3.

Jos \(f\colon [a,b]\to\mathbb{R}\) on jatkuva, niin sen määrätty integraali voidaan laskea (päätepisteissäkin jatkuvan) integraalifunktion \(G\) avulla: \[ \int_a^bf(x)\, dx = G(x)\bigg|_{x=a}^{x=b} = G(b)-G(a). \]

Perustelu.

Tärkeimmät integraalifunktiot saadaan suoraan derivoimissäännöistä:

\begin{eqnarray} \int x^r \, dx & = & \frac{1}{r+1}x^{r+1}+C, \ r\neq -1 \nonumber \\ \int x^{-1} \, dx & = & \ln |x|+C \nonumber \\ \int e^x \, dx & = & e^x+C \nonumber \\ \int \sin x \, dx & = & -\cos x+C \nonumber \\ \int \cos x \, dx & = & \sin x+C \nonumber \\ \int \frac{dx}{1+x^2} & = & \arctan x+C \nonumber \end{eqnarray}
Esimerkki 1.

Laske integraalit \(\displaystyle{\int_{-1}^1e^{-x}\, dx}\) ja \(\displaystyle{\int_{0}^1\sin (\pi x)\, dx}\).

Ratkaisu. Ensimmäinen integraalifunktio on \(-e^{-x}\), joten integraalin arvo on \[ \int_{-1}^1e^{-x}\, dx = -e^{-1}+e^1 = 2\sinh 1. \] Toinen integraalifunktio on \(-\frac{1}{\pi}\cos (\pi x)\), joten integraalin arvo on \[ \int_{0}^1\sin (\pi x)\, dx =-\frac{1}{\pi}(\cos \pi - \cos 0) =\frac{2}{\pi}. \]

Esimerkki 2.

Laske integraali \(\displaystyle{\int_{0}^1\frac{x}{\sqrt{25-9x^2}}\, dx}\).

Ratkaisu. Integraalifunktion oikea muoto voisi olla \(F(x)=a(25-9x^2)^{1/2}\); tarkistetaan kerroin \(a\) derivoimalla: \[ D\bigl( a(25-9x^2)^{1/2}\bigr) = a\cdot \frac{1}{2}\cdot (-18x) (25-9x^2)^{-1/2} = \frac{-9ax}{\sqrt{25-9x^2}}, \] joten valinnalla \(a=-1/9\) saadaan oikea integraalifunktio. Näin ollen \[ \int_{0}^1\frac{x}{\sqrt{25-9x^2}}\, dx =-\frac{1}{9} \cdot (25-9x^2)^{1/2}\bigg|_{x=0}^{x=1} =-\frac{1}{9}\bigl(\sqrt{16}-\sqrt{25}\, \bigr) = \frac{1}{9}. \] Toinen tapa: Käytetään myöhemmin käsiteltävää sijoitusmenetelmää.

Peruslauseen avulla saadaan seuraava yleisempi derivoimiskaava:

Lause 4.
Jos \(f\) on jatkuva ja funktiot \(a\) ja \(b\) ovat derivoituvia, niin \[ \frac{d}{dx}\int_{a(x)}^{b(x)}f(t)\, dt = f\bigl( b(x)\bigr) b'(x)-f\bigl( a(x)\bigr) a'(x). \]

Perustelu.

2.2. Geometrisia sovelluksia

Tasoalueen pinta-ala

Jos \(f(x)\ge 0\), niin \(\int_a^bf(x)\, dx\) on funktion kuvaajan ja \(x\)-akselin rajoittaman tasoalueen pinta-ala välillä \([a,b]\).

Yleisemmin: \(\int_a^b\bigl| f(x)-g(x)\bigr| \, dx\) on kuvaajien \(y=f(x)\) ja \(y=g(x)\) väliin jäävän alueen pinta-ala välillä \([a,b]\).

Kuvaajan kaarenpituus

Funktion kuvaajan \(y=f(x)\) kaarenpituus välillä \([a,b]\) on \[ \ell =\int_a^b\sqrt{1+f'(x)^2}\, dx. \]

Idea: Lyhyellä välillä \([x,x+\Delta x]\) kaarenpituusalkio on muotoa \[ \Delta s\approx \sqrt{(\Delta x)^2+(\Delta y)^2} =\sqrt{1+(\Delta y/\Delta x)^2}\, \Delta x\approx \sqrt{1+f'(x)^2}\, \Delta x. \]

Pyörähdyspinnan pinta-ala

Kun funktion \(f\) kuvaaja \(y=f(x)\) pyörähtää \(x\)-akselin ympäri välillä \([a,b]\), niin syntyvän pyörähdyspinnan pinta-ala on \[ A=2\pi\int_a^b|f(x)|\sqrt{1+f'(x)^2}\, dx. \]

Idea: Kun pieni pala kuvaajaa (kaarenpituus \(\Delta s\)) pyörähtää, niin vastaava pinta-alkio pyörähdyspinnalla on \[ \Delta A \approx \text{piiri}\cdot \text{leveys} = 2\pi |f(x)|\cdot \Delta s. \] Tarkempi arvio saadaan approksimoimalla pinta-alkiota katkaistulla kartiolla, mutta se johtaa samaan lopputulokseen.

Pyörähdyskappaleen tilavuus

Jos kappaletta leikataan \(yz\)-tason suuntaisella tasolla kohdassa \(x\) ja poikkileikkauksen pinta-ala on \(A(x)\), kun \(x\in [a,b]\), niin kappaleen tilavuus on \[ V=\int_a^b A(x)\, dx. \]

Kun funktion \(f\) kuvaaja \(y=f(x)\) pyörähtää \(x\)-akselin ympäri välillä \([a,b]\), niin se rajaa pyörähdyskappaleen, jonka tilavuus on \[ V=\pi \int_a^bf(x)^2\, dx \] Syy: Poikkileikkaus kohdassa \(x\) on \(f(x)\)-säteinen ympyrä, joten \(A(x)=\pi f(x)^2\).

Yleisemmin: Jos \(0\le g(x)\le f(x)\) ja kuvaajien \(y=g(x)\) ja \(y=f(x)\) välinen alue pyörähtää \(x\)-akselin ympäri välillä \([a,b]\), niin saadun kappaleen tilavuus on \[ V=\pi \int_a^b\bigl( f(x)^2-g(x)^2\bigr) \, dx. \] Huom: Tulos ei ole sama kuin \(\displaystyle{\pi \int_a^b\bigl( f(x)-g(x)\bigr) ^2\, dx}\).

Kun käyrä \(y=f(x)\), \(a\le x\le b\), pyörähtää \(y\)-akselin ympäri, niin vastaavan pyörähdyskappaleen tilavuus on \[ V=2\pi \int_a^bxf(x)\, dx. \]

2.3. Epäoleellinen integraali, majoranttiperiaate

Epäoleellinen integraali

Kaksi eri perustyyppiä:

  • Tyyppi I: Integroimisvälinä \([a,\infty[\) tai \(]-\infty,b]\) tai koko \({\mathbb{R}}\)
  • Tyyppi II: Funktio \(f\colon \, ]a,b[\, \to {\mathbb{R}}\) ei ole rajoitettu tai sillä ei ole toispuoleisia raja-arvoja päätepisteissä

Jos ongelmia on molemmissa päätepisteissä tai integroimisvälin sisällä, niin integroimisväli jaetaan niin moneen osaan, että kussakin osassa vain yksi ongelmakohta: vaaditaan, että jokainen erikseen antaa äärellisen tuloksen, jolloin koko integraali = osien summa.

Esimerkki 1.

\[ \int_0^{\infty}\frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)} = \int_0^1\frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)} + \int_1^{\infty}\frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)}, \] jos molemmat oikean puolen integraalit suppenevat (kuten myöhemmissä esimerkeissä osoitetaan).

Tyyppi I

Määritelmä 1.

Olkoon \(f\colon [a,\infty [\, \to {\mathbb{R}}\) paloittain jatkuva. Tällöin \[ \int_a^{\infty}f(x)\, dx=\lim_{R\to \infty}\int_{a}^Rf(x)\, dx, \] jos raja-arvo olemassa ja äärellinen. Sanotaan: Funktion \(f\) epäoleellinen integraali suppenee välillä \([a,\infty [\).

Vastaavasti funktiolle \(f\colon ]-\infty,b] \to {\mathbb{R}}\) määritellään \[ \int_{-\infty}^bf(x)\, dx=\lim_{R\to \infty}\int_{-R}^bf(x)\, dx, \] jos raja-arvo olemassa ja äärellinen.

Esimerkki 2.

Laske epäoleellinen integraali \(\displaystyle{\int_0^{\infty}e^{-x}\, dx}\).

Ratkaisu. Koska \[ \int_0^Re^{-x}\, dx = - e^{-x}\bigg|_{x=0}^{x=R} =1-e^{-R} \to 1, \] kun \(R\to\infty\), niin epäoleellinen integraali suppenee ja \[ \int_0^{\infty}e^{-x}\, dx=1. \]

Integraali koko reaaliakselin yli
Esimerkki 3.

Funktiolle \(f(x)=x\) pätee \[ \lim_{R\to\infty}\int_{-R}^R f(x)\, dx = 0, \] koska kaikki integraalit ovat nollia. Yleisemmin sama pätee kaikille parittomille funktioille \(f(x)\).

Integraalin määritelmä koko reaaliakselin yli yllä olevaa raja-arvoa käyttämällä on periaatteessa mahdollinen, mutta johtaa hieman kummallisiin tuloksiin. Sille (ja muille samantapaisille variaatioille) käytetään nimitystä Cauchyn pääarvointegraali, mutta se ei ole integraalin "virallinen" määritelmä.

Määritelmä 2.

Jos \(f\colon {\mathbb{R}}\to {\mathbb{R}}\) on paloittain jatkuva, niin \[ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)\, dx=\int_{-\infty}^0f(x)\, dx + \int_0^{\infty}f(x)\, dx, \] jos molemmat oikean puolen integraalit suppenevat.

Kuitenkin pätee: Jos \(f(x)\ge 0\) kaikilla \(x\in {\mathbb{R}}\), niin \[ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)\, dx=\lim_{R\to\infty}\int_{-R}^Rf(x)\, dx \] Syy: Positiivisen funktion tapauksessa ei voi tapahtua esimerkin tapaista \(\pm \infty\) kumoutumista, joka voi muuten sekoittaa asiaa. Tämä kaava ei siis päde yleisesti, vrt. tapaus \(f(x)=x\).

Tyyppi II

Perustapaus \(f: \, ]a,b]\to {\mathbb{R}}\) jatkuva, mutta sillä ei äärellistä raja-arvoa, kun \(x\to a+\). Tällöin määritellään \[ \int_a^bf(x)\, dx =\lim_{\varepsilon \to 0+}\int_{a+\varepsilon}^bf(x)\, dx, \] jos raja-arvo on olemassa ja äärellinen.

Esimerkki 4.

Laske epäoleellinen integraali \[ \int_0^1\frac{dx}{\sqrt{x}}. \]

Ratkaisu. Koska \[ \int_{\varepsilon}^1\frac{dx}{\sqrt{x}} = 2\sqrt{x}\bigg|_{x=\varepsilon}^{x=1} =2-2\sqrt{\varepsilon} \to 2, \] kun \(\varepsilon\to0+\), niin integraali suppenee ja sen arvo on 2.

Majoranttiperiaate

Epäoleellisen integraalin suppenemista voidaan tutkia majoranttiperiaatteen avulla, josta seuraavassa eräs versio.

Lause 1.

Olkoon \(|f(x)|\le g(x)\) välillä \(a < x \le b\). Jos epäoleellinen integraali \[ I= \int_a^b g(x)\, dx \] suppenee, niin myös \[ \int_a^b f(x)\, dx \] suppenee ja sen itseisarvo on korkeintaan \(I\).

Esimerkki 5.

Ratkaisu. Koska \[ 0\le \frac{1}{\sqrt{x}(1+x)}\le \frac{1}{\sqrt{x}} \text{ välillä } 0 < x \le 1 \] ja \[ \int_0^1\frac{dx}{\sqrt{x}} = 2 \] suppenee, niin majoranttiperiaatteen mukaan \[ \int_0^1\frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)} \] suppenee ja sen arvo on \(<2\).

Esimerkki 6.

Vastaavasti \[ 0\le \frac{1}{\sqrt{x}(1+x)}< \frac{1}{\sqrt{x}(0+x)} = \frac{1}{x^{3/2}}, \text{ kun } x\ge 1. \] Koska \(\displaystyle{ \int_1^{\infty} x^{-3/2}\, dx = 2 }\) suppenee, niin majoranttiperiaatteen mukaan \[ \int_1^{\infty} \frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)} \] suppenee ja sen arvo on \(<2\).

Huomataan: Sopivan majorantin valinta riippuu sekä funktiosta että integroimisvälistä!

2.4. Integroimismenetelmiä

Helpoimmat integraalit voi laskea suoraan peruskaavoja käyttämällä. Osa hankalammista tapauksista palautuu näihin, jos integraalista onnistuu tunnistamaan "sisäfunktion derivaatan".

Systemaattisempia menetelmiä ovat

  • Osittaisintegrointi
  • Sijoitusmenetelmä
  • Osamurtohajotelmat
  • Numeerinen integrointi

Tutustumme seuraavaksi esimerkkien avulla osittaisintegrointiin, sijoitusmenetelmään sekä osamurtohajotelmien käyttöön. Numeerista integrointia ei sen sijaan käsitellä tällä kurssilla.

Osittaisintegrointi

Lause 1.

Olkoot \(f\) ja \(g\) jatkuvasti derivoituvia funktioita välillä \([a,b]\) (eli käytännössä hieman suuremmalla avoimella välillä). Tällöin \[ \int_a^bf'(x)g(x)\, dx = f(x)g(x)\bigg|_{x=a}^{x=b} -\int_a^bf(x)g'(x)\, dx. \] Vastaavasti integraalifunktioille pätee \[ \int f'(x)g(x)\, dx =f(x)g(x)-\int f(x)g'(x)\, dx. \]

Perustelu: Tulon derivoimissääntö, integrointi ja termien ryhmittely.
Idea: Toimii silloin, kun funktion \(f(x)g'(x)\) integrointi on helpompaa kuin alkuperäisen funktion \(f'(x)g(x)\).

Esimerkki 1.

Laske integraali \[ \int_0^{\pi}x\sin x\, dx. \]

Kokeillaan osittaisintegrointia ja valitaan \(f'(x)=\sin x\) ja \(g(x)=x\), jolloin \(f(x)=-\cos x\) (vakiota ei tässä tarvita, mutta ei se väärinkään ole) ja \(g'(x)=1\). Näin saadaan \[\begin{aligned} \int_0^{\pi} x \sin x\, dx & = (-\cos x)\cdot x \bigg|_{x=0}^{x=\pi} - \int_0^{\pi}(-\cos x)\cdot 1\, dx \\ & = -\pi \cos \pi + 0 + \sin x\bigg|_{x=0}^{x=\pi} =\pi. \end{aligned}\]

Huom: Jos \(f\) ja \(g\) valitaan esimerkissä toisin päin, niin osittaisintegrointi johtaa entistä hankalampaan integraaliin.

Sijoitusmenetelmä

Lause 2.

Jos \(f\) on jatkuva ja \(g\) jatkuvasti derivoituva suljetulla välillä \([a,b]\), niin \[ \int_a^bf(g(x))g'(x)\, dx = \int_{A}^{B} f(u)\, du, \] kun \(A=g(a),\ B=g(b)\).

Käytännössä: Sijoitus \(u=g(x)\), jolloin \[ \frac{du}{dx}=g'(x) \Rightarrow du =g'(x)\, dx \] Rajojen muutos: \(x=a \Rightarrow u=g(a)=A\), \(x=b \Rightarrow u=g(b)=B\).

Perustelu: Seuraa yhdistetyn funktion derivoimissäännöstä integroimalla.

Huomaa, että sijoituksen jälkeen ei tarvitse enää palata alkuperäiseen muuttujaan \(x\) (paitsi integraalifunktiota laskettaessa; ks. alla).

Muunnos \(u=g(x)\) voidaan (usein) kirjoittaa myös käänteisfunktion avulla: \[\begin{aligned} x & =g^{-1}(u) \Rightarrow \\ dx & =(g^{-1})'(u)\, du = \frac{1}{g'\bigl( g^{-1}(u)\bigr) }\, du =\frac{1}{g'(x)}\, du, \end{aligned}\] joten tulos on sama kuin aikaisemmin. On suositeltavaa kirjoittaa muunnos aina molempiin suuntiin, koska rajojen laskeminen on helpompaa alkuperäistä muotoa käyttämällä, mutta differentiaalin muuttuminen on (yleensä) helpompi laskea käänteisen muodon avulla.

Esimerkki 2.

Laske integraali \(\displaystyle{\int_0^{\pi^2}\sin \sqrt{x}\, dx}\).

Neliöjuuri hankaloittaa integroimista, joten sijoitetaan \(x=t^2\), kun \(t\ge 0\). Tällöin \(dx=2t\, dt\) ja käänteisestä muodosta \(t=\sqrt{x}\) saadaan (hieman helpommin): kun \(x=0\), niin \(t=\sqrt{0}=0\); kun \(x=\pi^2\), niin \(t=\sqrt{\pi^2}=\pi\). Näin ollen \[ \int_0^{\pi^2}\sin \sqrt{x}\, dx =\int_0^{\pi}2t\sin t\, dt =2\int_0^{\pi}t\sin t\, dt = 2\pi. \] (Viimeinen integraali laskettiin aikaisemmin osittaisintegroimalla.)

Myös integraalifunktio voidaan usein laskea sijoitusmenetelmän avulla, jolloin sijoituksen ja integroinnin jälkeen palataan takaisin alkuperäiseen muuttujaan \(x\), toisin kuin määrätyn integraalin kohdalla.

Menetelmän idea tulee parhaiten esille konkreettisessa esimerkissä.

Esimerkki 3.

Määritä integraalifunktio \[ \int \frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)}. \]

Sijoitetaan \(x=t^2\), \(t > 0\), eli \(t=\sqrt{x}\), jolloin saadaan \[ \int \frac{dx}{\sqrt{x}(1+x)} = \int \frac{2t}{t(1+t^2)}\, dt =2\arctan t + C =2\arctan \sqrt{x} + C. \]

Osamurtohajotelma

Kaikki rationaalifunktiot \(R(x)=P(x)/Q(x)\) voidaan integroida osamurtohajotelmien avulla.

Ensimmäinen vaihe: Jakokulmassa jakamalla (tai muuten) palautetaan tilanne siihen, että \(\deg P(x)< \deg Q(x)\).

Esimerkki 4.
\begin{eqnarray} \frac{x}{x+1} &=& \frac{(x+1)-1}{x+1}= \frac{x+1}{x+1}- \frac{1}{x+1} =1-\frac{1}{x+1} \nonumber \\ \frac{x^2}{x^2-1} &=& \frac{(x^2-1)+1}{x^2-1}= \frac{x^2-1}{x^2-1}+ \frac{1}{x^2-1} =1+ \frac{1}{x^2-1} \nonumber \\ \frac{x^3}{x^2-1} &=& \frac{x^3-x}{x^2-1}+ \frac{x}{x^2-1} =\frac{x(x^2-1)}{x^2-1}+ \frac{x}{x^2-1} =x+ \frac{x}{x^2-1} \nonumber \end{eqnarray}

Osamurtohajotelmaa voidaan käyttää integroinnissa seuraavalla tavalla.

Esimerkki 5.
\[ \displaystyle{\int\frac{x}{x+1}\, dx = \int\left( 1-\frac{1}{x+1}\right) \, dx = x-\ln|x+1|+ C}. \]

Toinen vaihe: Jaetaan nimittäjässä oleva polynomi \(Q(x)\) joko 1. tai 2. asteen reaalisiin tekijöihin.

Suurimmassa osassa käytännön sovelluksia tarvitaan vain helpointa tulosta \[ \frac{ax+b}{(x-x_1)(x-x_2)} =\frac{A}{x-x_1}+\frac{B}{x-x_2}, \] kun kertoimet \(A,\ B\) valitaan sopivalla tavalla.

Esimerkki 6.

Muodosta lausekkeen \(\displaystyle{ \frac{2x+3}{(x-4)(x+5)} }\) osamurtohajotelma.

Hajotelma on muotoa \[ \frac{2x+3}{(x-4)(x+5)} =\frac{A}{x-4}+\frac{B}{x+5}. \] Kerrotaan yhtälö puolittain lausekkeella \((x-4)(x+5)\), jolloin saadaan \[ 2x+3 = A(x+5)+B(x-4). \] Kertoimet \(A\) ja \(B\) saadaan tästä kahdella eri tavalla, jotka esittelemme seuraavaksi.

1. tapa on usein nopeampi, mutta 2. tapa myös todistaa, että hajotelma on oikein. Jos hajotelman lähtökohta on puutteellinen, niin 1. tapa tuottaa väärän vastauksen, joka paljastuu 2. tavalla laskettaessa.

\[ \text{Yhtälö: }\ 2x+3 = A(x+5)+B(x-4). \]

Tapa 1: Sijoittamalla \(x=4\) saadaan \(8+3=A\cdot 9 +B\cdot 0\), joten \(A=11/9\). Sijoittamalla \(x=-5\) saadaan \(-10+3=A\cdot 0+B\cdot (-9)\), joten \(B=7/9\).

Tapa 2: Kirjoitetaan yhtälö muodossa \(2x+3 = (A+B)x+(5A-4B)\) ja verrataan \(x\):n kertoimia ja vakioita yhtälön eri puolilla. Näin saadaan yhtälöpari \(A+B=2\) ja \(5A-4B=3\), josta saadaan \(A=11/9\) ja \(B=7/9\).

Huom: Polynomit ovat samat vain silloin, kun niillä on samat kertoimet. Huomaa, että tarkoituksena on valita kertoimet \(A,B\) niin, että yhtälö toteutuu kaikilla \(x\).

Esimerkki 7.

Muodosta lausekkeen \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2(x+3)} }\) osamurtohajotelma.

Laskemalla (luotettavalla) tavalla 2 huomataan, että muotoa \[ \frac{1}{x^2(x+3)} =\frac{A}{x+3}+\frac{B}{x^2} \] oleva hajotelma ei toimi. Oikea hajotelma onkin muotoa \[ \frac{1}{x^2(x+3)} =\frac{A}{x+3}+\frac{B}{x^2} +\frac{C}{x}. \] Kertomalla lausekkeella \(x^2(x+3)\) saadaan yhtälö \[ 1= Ax^2 +B(x+3)+Cx(x+3) = (A+C)x^2+(B+3C)x+3B. \] Kertoimia vertaamalla saadaan yhtälöt \(A+C=0\), \(B+3C=0\) ja \(3B=1\), joista ratkeaa helposti \(B=1/3\), \(C=-1/9\) ja \(A=1/9\).

3. Differentiaaliyhtälö

Differentiaaliyhtälö (DY) on yhtälö, joka sisältää tuntemattoman funktion, esimerkiksi \( y = y(x) \), ja sen derivaattoja \( y'(x), y''(x), \ldots, y^{(n)}(x). \) Tällaista yhtälöä, jossa tuntematon funktio on yhden muuttujan funktio, sanotaan tavalliseksi differentiaaliyhtälöksi tai vain differentiaaliyhtälöksi. Jos tuntemattomassa funktiossa on useita muuttujia, kyseessä on osittaisdifferentiaaliyhtälö, joita ei käsitellä tällä kurssilla.

Kertaluku

Differentiaaliyhtälön kertaluku on korkeimman yhtälössä esiintyvän derivaatan kertaluku n.

Esimerkiksi differentiaaliyhtälön \( y' + 3y = \sin(x) \) kertaluku on 1. Differentiaaliyhtälön \( y'' + 5y' -6y = e^x \) kertaluku on 2.

Tässä funktion \(y\) muuttujaa ei ole kirjoitettu näkyviin, vaan ajatellaan, että yhtälö määrää \(y\):n implisiittisesti.

Differentiaaliyhtälön ratkaisut

Kertalukua n oleva differentiaaliyhtälö on muotoa 

\( \begin{equation} \label{dydef} F(x, y(x), y'(x),\ldots , y^{(n)}(x)) = 0 \end{equation} \)

DY:n ratkaisu on sellainen n kertaa derivoituva funktio \(y(x)\), joka toteuttaa yllä olevan yhtälön kaikilla \( x \in I, \) missä \(I\) on jokin reaaliakselin avoin väli.

Ratkaisu ei tyypillisesti ole yksikäsitteinen, vaan ratkaisuja on äärettömän paljon. Tarkastellaan yhtälöä \( xy^2 + y' = 0. \) Tämän ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • \( y_0(x) = 0,\enspace x \in \mathbb{R} \)
  • \( y_1(x) = 2/x^2,\enspace x>0 \)
  • \( y_2(x) = 2/x^2,\enspace x<0 \)
  • \( y_3(x) = 2/(x^2 + 3),\enspace x \in \mathbb{R} \)

Tässä \( y_1\), \( y_2\) ja \( y_3 \) ovat yhtälön yksittäisratkaisuja. Yhtälön yleinen ratkaisu on \( y(x) = 2/(x^2 + C),\> C \in \mathbb{R}. \) Yleisestä ratkaisusta saadaan yksittäisratkaisuja antamalla parametrille \(C\) jokin arvo. Sellaisia ratkaisuja, joita ei saada yleisen ratkaisun lausekkeesta, kutsutaan erikoisratkaisuiksi.

Kaikilla differentiaaliyhtälöillä ei ole ratkaisuja. Esimerkiksi ensimmäisen kertaluvun yhtälöllä \( \sin(y' + y) = 2 \) ei ole ratkaisuja. Jos ensimmäisen kertaluvun yhtälö voidaan kirjoittaa normaalimuodossa \( y' = f(x,y) \), missä \(f\) on jatkuva funktio, niin ratkaisu on olemassa.

Alkuehto

Differentiaaliyhtälön yleisessä ratkaisussa esiintyvät vakiot voidaan kiinnittää vaatimalla ratkaisulta lisäominaisuuksia. Voidaan esimerkiksi vaatia että ratkaisu saa arvon \( y_0 \) muuttujan arvolla \( x_0 \) asettamalla ongelmalle alkuehto \( y(x_0) = y_0. \) Ensimmäisen kertaluvun yhtälöissä yksi lisäehto riittää yleensä tekemään ratkaisusta yksikäsitteisen. Toisen kertaluvun yhtälön tapauksessa vakioita on kaksi, jolloin alkuehto voi saada esimerkiksi muodon

\( \left\{ \begin{array} yy(x_0) = y_0 \\ y'(x_0) = y_1 \end{array} \right. \)

Yleisesti n:nnen kertaluvun yhtälölle tarvitaan n lisäehtoa, jotta ratkaisu olisi yksikäsitteinen. Yhdessä differentiaaliyhtälöä ja alkuehtoa kutsutaan alkuarvo-ongelmaksi.

Esimerkki 1.

Edellä todettiin, että differentiaaliyhtälön \( xy^2 + y' = 0 \) yleinen ratkaisu on  \( y(x) = 2/(x^2 + C).\) Tällöin alkuarvo-ongelman

\( \left\{\begin{align} xy^2 + y' = 0 \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

ratkaisu on \( y(x) = 2/(x^2 + 2).\)

Alla olevassa kuvassa on joitakin yhtälön \( xy^2 + y' = 0 \) ratkaisuja. Kokeile, miten alkuarvo vaikuttaa ratkaisuun. Voit muuttaa alkuarvoja liikuttamalla pisteitä. Onko mahdollista saada ratkaisukäyrät leikkaamaan?

Suuntakenttä

Differentiaaliyhtälölle \( y' = f(x,y) \) on olemassa geometrinen tulkinta: jos ratkaisukäyrä kulkee pisteen \( (x_0, y_0) \) kautta, niin tällöin pätee \( y'(x_0) = f(x_0, y_0) \), eli ratkaisukäyrän tangentin kulmakertoimia voidaan laskea, vaikkei itse ratkaisua tunnettaisi. Suuntakenttä on vektorikenttä \( \vec{i} + f(x_k, y_k)\vec{j} \) piirrettynä pisteisiin \( (x_k, y_k) \). Suuntakenttä antaa jo melko hyvän käsityksen ratkaisukäyrien muodostamasta parvesta.

Esimerkki 2.

Hahmotellaan yhtälöä \( y' = x^2 - y^2 \) vastaava suuntakenttä.

3.1. 1. kertaluvun DY:n ratkaiseminen

Differentiaaliyhtälöiden teoriassa on se ongelma, että yleisiä ratkaisumenetelmiä on olemassa melko vähän. Jopa melko yksinkertaisille differentiaaliyhtälöille ei usein ole yleistä ratkaisukaavaa, ja etenkin korkeamman kertaluvun differentiaaliyhtälöille analyyttisen ratkaisun löytyminen on harvinaista. Joidenkin yhtälöiden ratkaiseminen analyyttisesti on kuitenkin mahdollista, ja tässä esitellään joitakin yleisimpiä tapauksia.

Lineaarinen 1. kertaluvun DY

Jos differentiaaliyhtälö on muotoa

\( a_n(x)y^{(n)} + a_{n-1}(x)y^{(n-1)} + \cdots + a_1(x)y' + a_0(x)y = r(x),\)

niin yhtälöä kutsutaan lineaariseksi differentiaaliyhtälöksi. Yhtälön vasen puoli on derivaattojen lineaarikombinaatio, kertoimina muuttujan \(x\) funktiot \( a_k(x) \). Ensimmäisen kertaluvun lineaarinen DY on siis muotoa

\( a_1(x)y' + a_0(x)y = r(x). \)

Jos \( r(x) = 0 \) kaikilla muuttujan \(x\) arvoilla, yhtälö on homogeeninen. Muussa tapauksessa yhtälö on epähomogeeninen.

Lause 1.

Tarkastellaan normaalimuotoista alkuarvo-ongelmaa 

\( \left\{\begin{align}y^{(n)} + a_{n-1}(x)y^{(n-1)} + \cdots + a_1(x)y' + a_0(x)y = r(x) \\ y(x_0) = y_0, \: y'(x_0) = y_1, \: \ldots, \: y^{n-1}(x_0) = y_{n-1}. \end{align} \right. \) 

Jos funktiot \( a_k\) ja \( r\) ovat jatkuvia välillä \( (a,b)\), johon alkuarvokohta \(x_0\) kuuluu, niin alkuarvo-ongelmalla on yksikäsitteinen ratkaisu.

Ehto yhtälön normaalimuotoisuudesta on oleellinen. Esimerkiksi yhtälöllä \(x^2y'' - 4xy' + 6y = 0 \) voi alkuehdosta riippuen olla joko nolla tai äärettömän monta ratkaisua.

Lineaarisen 1. kertaluvun DY:n ratkaiseminen

Ensimmäisen kertaluvun lineaarinen DY voidaan ratkaista ns. integroivan tekijän menettelyllä. Menetelmän ideana on kertoa yhtälö \(y' + a(x)y = r(x) \) puolittain integroivalla tekijällä \(\displaystyle e^{A(x)} \), jossa \( A'(x)=a(x)\). Tällöin yhtälö saadaan muotoon

 \(\displaystyle y'e^{A(x)} + a(x)ye^{A(x)} = r(x)e^{A(x)} \Leftrightarrow \frac{d}{dx}(ye^{A(x)}) = r(x)e^{A(x)}. \)

Nyt integroidaan yhtälö puolittain ja saadaan

\(\displaystyle ye^{A(x)} = \int r(x)e^{A(x)}dx + C \Leftrightarrow y= Ce^{-A(x)} + e^{-A(x)}\int r(x) e^{A(x)} dx. \)

Tätä ratkaisukaavaa ei ole mielekästä opetella ulkoa, mutta menetelmä kannattaa painaa mieleen.

Esimerkki 1.

Ratkaistaan differentiaaliyhtälö \(\displaystyle y'-y = e^x+1.\) Integroiva tekijä on \(\displaystyle e^{\int (-1) dx} = e^{-x},\) joten kerrotaan yhtälö puolittain sillä:

\(\displaystyle e^{-x}y'-e^{-x}y = 1+e^{-x}\)

\(\displaystyle \frac{d}{dx}(ye^{-x}) = 1+e^{-x}\)

\(\displaystyle ye^{-x} = \int 1+e^{-x} dx + C = x - e^{-x} + C\)

\(\displaystyle y= y(x)=e^xx - 1 + Ce^x.\)

Esimerkki 2.

Ratkaistaan alkuarvo-ongelma

\( \left\{\begin{align}xy' = x^2 + 3y \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

Saatetaan ongelma ensin normaalimuotoon:

\( \displaystyle y' - \frac{3}{x}y = x. \)

Nyt integroiva tekijä on \(\displaystyle e^{ \int \frac{3}{x} \, dx } =\displaystyle e^{ -3 \ln \vert x \vert } =\displaystyle e^{ \ln x^{-3} } =\displaystyle \frac{1}{x^3},\> x>0. \) Päästään siis muotoon

\(\displaystyle \frac{y'}{x^3} - \frac{3}{x^4}y = \frac{1}{x^2} \)

\(\displaystyle \frac{d}{dx}(\frac{y}{x^3}) = \frac{1}{x^2} \)

\(\displaystyle \frac{y}{x^3} = \int \frac{1}{x^2}dx + C = - \frac{1}{x} + C\)

\(y = Cx^3 - x^2 \)

On löydetty yleinen ratkaisu. Koska  \(y(0) = C\cdot 0 - 0 = 0,\) eli funktion arvo ei vastaa annettua alkuarvoa, ei ongelmalla näin ollen ole ratkaisua.

Esimerkki 3.

Ratkaistaan DY \(xy'-2y=2\) alkuehdolla

  1. \(y(1)=0\)
  2. \(y(0)=0\).

Muodosta \(y'-(2/x)y=2/x\) nähdään, että kyseessä on lineaarinen DY. Sen integroiva tekijä on

\[ e^{-\int (2/x)\, dx} = e^{-2\ln x} = e^{\ln (1/x^2)} = \frac{1}{x^2}. \]

Tällä kertomalla päästään muotoon

\[ (1/x^2)y'(x)-(2/x^3)y(x) =\frac{2}{x^3} \Leftrightarrow \frac{d}{dx}\left( \frac{y(x)}{x^2}\right) = \frac{2}{x^3}, \]

joten \(y(x)=x^2 (-1/x^2+C)=Cx^2-1\) on DY:n yleinen ratkaisu. Alkuehdosta \(y(1)=0\) saadaan \(C=1\), mutta alkuehdosta \(y(0)=0\) seuraa ristiriita \(-1=0\). Ratkaisu on siis a-kohdassa \(y(x)=x^2-1\), mutta b-kohdan alkuehdon toteuttavaa ratkaisua ei ole.

Separoituva yhtälö

Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö on separoituva, jos se voidaan esittää muodossa \( y' = f(x)g(y), \) missä \(f\) ja \(g\) ovat tarkasteluvälillä määriteltyjä integroituvia funktioita. Integroimalla yhtälö puolittain saadaan

\(\displaystyle \int \frac{y'}{g(y)}\, dy = \int f(x) dx + C\)

\( \displaystyle \int \frac{dy}{g(y)} = \int f(x) \, dx + C,\)

missä jälkimmäiseen yhtälöön päästiin muistamalla että \(dy = y'(x)\, dx. \) Separoituvissa yhtälöissä on myös kätevää merkitä derivaattaa \(y' = \frac{dy}{dx}, \) jolloin yhtälö saadaan muotoon \( \displaystyle f(y)\frac{dy}{dx} = g(x).\) Nyt derivaattaa \( \displaystyle \frac{dy}{dx}\) voidaan periaatteessa käsitellä kuin mitä tahansa osamäärää. Kertomalla yhtälön molemmat puolet termillä \(dx\) saadaan \( \displaystyle f(y)\, dy = g(x)\, dx\), joka voidaan edelleen integroida puolittain. Tämä menettely antaa differentiaaliyhtälön ratkaisun implisiittisessä muodossa, josta \(y\) voidaan sitten mahdollisesti ratkaista eksplisiittisesti.

Esimerkki 4.

Ratkaistaan muuttujien separoinnilla differentiaaliyhtälö \(\displaystyle y'+\frac{2}{5}y = 0. \) (Yhtälön voisi ratkaista myös integroivan tekijän menettelyllä.)

 \(\displaystyle y'+\frac{2}{5}y = 0 \)

 \(\displaystyle \frac{dy}{dx} = -\frac{2}{5}y \)  

 \(\displaystyle \int \frac{1}{y}dy = -\frac{2}{5} \int dx \)  

\(\displaystyle \ln |y| = -\frac{2}{5}x + C_1 \)

\( \displaystyle y =\pm e^{-\frac{2}{5}x+C_1} = \pm e^{-\frac{2}{5}x}e^{C_1} = Ce^{-\frac{2}{5}x}, \: C>0. \)

Viimeisessä sievennyksessä merkitsimme mukavuussyistä  \(C = \pm e^{C_1}, \: C\in \mathbf{R} \).

Huom: Erikoisratkaisu \( y(x)\equiv 0\) osoittaa, että myös \( C=0\) käy.

Esimerkki 5.

Ratkaistaan alkuarvo-ongelma

\( \left\{\begin{align}y' = \frac{x}{y} \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

Koska yleistä ratkaisua ei vaadita, voidaan oikaista hieman käyttämällä määrättyjä integraaleja seuraavasti:

\(\displaystyle \frac{dy}{dx} = \frac{x}{y} \)

\(\displaystyle \int_1^y y \, dy =\int_0^x x\, dx \)

\(\displaystyle \frac{1}{2}y^2 - \frac{1}{2} =\frac{1}{2}x^2 \)

Separoituvan DY:n erikoisratkaisut

Separoimalla lasketusta yleisestä ratkaisusta jää yleensä pois sellaisia ratkaisuja, jotka liittyvät funktion \(g(y)\) nollakohtiin. Syynä on se, että separointimenetelmässä lausekkeella \(g(y(x))\) jakaminen edellyttää, että \(g(y(x)) \neq 0\). Havaitaan, että jokaista funktion \(g\) nollakohtaa \(\alpha\) vastaa DY:n \(y'=f(x)g(y)\) vakioratkaisu \(y(x)\equiv \alpha\), koska tällöin \(y'(x)\equiv 0=g(\alpha)\equiv g(y(x))\). Näitä ratkaisuja kutsutaan yhtälön triviaali- tai erikoisratkaisuiksi (erotuksena yleisestä ratkaisusta).

Mikäli seuraavan lauseen ehdot ovat voimassa, niin separoituvan differentiaaliyhtälön kaikki ratkaisut saadaan joko yleisestä ratkaisusta tai erikoisratkaisuista.

Lause 2.

Tarkastellaan alkuarvotehtävää \(y'=f(x,y),\ y(x_0)=y_0\).

  1. Jos \(f\) on jatkuva (kahden muuttujan funktio), niin ainakin yksi alkuehdon toteuttava ratkaisu on olemassa jollakin pisteen \(x_0\) sisältävällä välillä.
  2. Jos lisäksi \(f\) on jatkuvasti derivoituva muuttujan \(y\) suhteen, niin alkuehdon toteuttava ratkaisu on yksikäsitteinen.
  3. Yksikäsitteisyys on voimassa myös silloin, kun kohdan (i) lisäksi \(f\) on jatkuvasti derivoituva muuttujan \(x\) suhteen ja \(f(x_0,y_0)\neq 0\).

Lauseen todistus perustuu ns. Picard-Lindelöf-iterointiin, jonka muotoiluun osallistui suomalainen matemaatikko Ernst Lindelöf (1870-1946).

Separoituville yhtälöille saadaan edellisen lauseen avulla johdettua seuraava tulos.

Lause 3.

Tarkastellaan separoituvaa differentiaaliyhtälöä \(y'=f(x)g(y)\), missä \(f\) on jatkuva ja \(g\) jatkuvasti derivoituva.

  1. Jokaista funktion \(g\) nollakohtaa \(\alpha\) vastaa triviaaliratkaisu \(y(x)\equiv \alpha =\) vakio.
  2. Yhtälön kaikki muut ratkaisut (= yleinen ratkaisu) saadaan yllä esitetyllä tavalla separoimalla muuttujat ja integroimalla.

Yhtälön määrittelyalueen jokaisen pisteen \((x_0,y_0)\) kautta kulkee yksikäsitteinen ratkaisukäyrä. Erityisesti, ratkaisukäyrät eivät voi leikata toisiaan eikä yksittäinen ratkaisukäyrä voi haarautua kahteen tai useampaan osaan.

∴ Separoituvan DY:n muut ratkaisukäyrät eivät siis voi leikata triviaaliratkaisukäyriä \(y=\alpha\), joten kaikille muille ratkaisuille ehto \(g(y(x))\neq 0\) on automaattisesti voimassa!

Esimerkki 6.

Ratkaistaan differentiaaliyhtälö \(y'+a(x)y=0\) separointimenetelmän avulla.

Yhtälöllä on triviaaliratkaisu \(y_0(x)\equiv 0\). Muut ratkaisut eivät saa arvoa 0, joten niille pätee:

\[\begin{aligned} \frac{dy}{dx} &= y'= -a(x)y \\ &\Leftrightarrow \int\frac{dy}{y} = -\int a(x)\, dx +C_1 \\ &\Leftrightarrow \ln|y| = -A(x)+C_1 \\ &\Leftrightarrow |y| =e^{C_1-A(x)} \\ &\Leftrightarrow y=y(x)=\pm e^{C_1} e^{-A(x)} =Ce^{-A(x)}.\end{aligned}\]

Tässä lauseke \(\pm e^{C_1}\) on korvattu yksinkertaisemmalla vakiolla \(C\in\mathbf{R}\).

Separoituvaksi palautuvat yhtälöt

[Näytä sisältö]

Eulerin menetelmä

Käytännössä differentiaaliyhtälöiden analyyttinen ratkaiseminen ei yleensä ole mahdollista. Tällöin on turvauduttava numeerisiin menetelmiin. Eräs tällainen menetelmä on Eulerin menetelmä. Eulerin menetelmän idea on suuntakentästä tuttu havainto siitä, että ratkaisun tangentteja voidaan laskea, vaikkei itse ratkaisua tiedettäisikään. Ongelmana on siis ratkaista alkuarvo-ongelma

\( \left\{\begin{align}y' = f(x,y) \\ y(x_0) = y_0 \end{align} \right. \)

Eulerin menetelmällä tämä ratkaistaan valitsemalla askelpituus \( h\) ja käyttämällä iteraatiokaavaa

\( \displaystyle y_{k+1} = y_k +  hf(x_k, y_k). \)

Iteraatio aloitetaan indeksistä \( \displaystyle k=0 \) sijoittamalla iteraatiokaavan oikealle puolelle annettu alkuarvo. Koska \(f(x_k, y_k) = y'(x_k) \) on ratkaisun tangentin kulmakerroin pisteessä \(x_k \), Eulerin menetelmässä edetään aina askelpituuden verran ratkaisukäyrän tangentin suuntaan. Tästä aiheutuu virhe, joka on sitä suurempi, mitä pidempi askelpituus valitaan.

Esimerkki 9.

Tarkastellaan alkuarvo-ongelman 

\( \left\{\begin{align}y' = y \\ y(0) =1 \end{align} \right. \)

ratkaisua Eulerin menetelmällä ja verrataan sitä tarkkaan ratkaisuun \( \displaystyle g(x) = e^x. \)

3.2. 2. ja korkeampien kertalukujen DY:t

Korkeamman kertaluvun differentiaaliyhtälöille ei usein löydy analyyttistä ratkaisua, mutta tässä käydään läpi joitain erikoistapauksia, joissa analyyttinen ratkaisu on olemassa. Useimmat tällaiset erikoistapaukset ovat lineaarisia differentiaaliyhtälöitä. Keskitymme toisen kertaluvun yhtälöihin, sillä ne tulevat sovelluksissa useimmin vastaan ja niille analyyttinen ratkaisu löytyy todennäköisemmin kuin kolmannen tai sitä korkeamman kertaluvun yhtälöille.

Homogeenisen DY:n ratkaiseminen

Toisen kertaluvun yhtälöiden tapauksessa ei ole helppoa tapaa johtaa lineaariselle yhtälölle yleistä ratkaisua. Aloitetaan siis tarkastelemalla homogeenista yhtälöä

\( y’’ + p(x)y’ + q(x)y = 0,\)

missä \(p\) ja \(q\) ovat määrittelyvälillä jatkuvia funktioita. Tällöin pätee:

1) Yhtälöllä on lineaarisesti riippumattomat (olennaisesti erilaiset, eli niiden suhde ei ole vakio) ratkaisut \(y_1\) ja \(y_2\), joita kutsutaan perusratkaisuiksi.

2) Yhtälön yleinen ratkaisu saadaan minkä tahansa lineaarisesti riippumattoman ratkaisuparin avulla muodossa  \(y(x) = C_1y_1(x) + C_2y_2(x) \), missä \( C_1\) ja \( C_2\) ovat vakioita.

3) Jos määrätään alkuarvot \(y(x_0) = a, y'(x_0) = b\), niin ratkaisu on yksikäsitteinen.

Yleistä menettelyä ratkaisujen \(y_1(x)\) ja \(y_2(x)\) etsimiseen ei ole. Ratkaisujen löytämiseksi pyritään tyypillisesti arvaamaan niiden muoto ja käyttämällä tämän perusteella valittua yritettä.

Yllä olevat tulokset yleistyvät myös korkeamman kertaluvun homogeenisiin yhtälöihin. Tällöin vaadittavien perusratkaisujen ja alkuehtojen määrä kasvaa yhtälön kertaluvun mukaisesti.

Esimerkki 1.

Yhtälöllä \( y’’-y= 0\) on ainakin ratkaisut \( y = e^x\) ja \( y = e^{-x}.\) Nämä ratkaisut ovat lineaarisesti riippumattomia, joten yleinen ratkaisu on muotoa \( y(x) = C_1e^x + C_2e^{-x}.\)

Vakiokertoimiset yhtälöt

Tarkastellaan helpohkona erikoistapauksena 2. kertaluvun vakiokertoimista yhtälöä

\( y’’ + py’ + qy = 0.\)

Yhtälö ratkaistaan yritteellä \( y = e^{\lambda x}.\) Sijoitetaan yrite yhtälöön:

\( \lambda^2 e^{\lambda x} + p\lambda e^{\lambda x} + qe^{\lambda x} = 0.\)

\( \lambda^2 + p\lambda + q = 0.\)

Viimeistä yhtälöä kutsutaan DY:n karakteristiseksi yhtälöksi ja sen ratkaisujen avulla voidaan päätellä varsinaisen DY:n ratkaisut. Karakteristisen yhtälön ratkaisut voidaan jakaa kolmeen tapaukseen:

1) Karakteristisella yhtälöllä on kaksi eri suurta reaalijuurta. Tällöin DY:llä on ratkaisut \(y_1 = e^{\lambda_1x} \) ja \(y_2 = e^{\lambda_2x}. \)

2) Karakteristisella yhtälöllä on kaksoisjuuri. Tällöin DY:llä on ratkaisut \(y_1 = e^{\lambda x} \) ja \(y_2 = xe^{\lambda x}. \)

3) Karakteristisen yhtälön juuret ovat muotoa \(\lambda = a \pm bi.\) Tällöin DY:llä on ratkaisut \(y_1 = e^{ax}\cos(bx) \) ja \(y_2 = e^{ax}\sin(bx). \)

Nämä tulokset yleistyvät pienin muutoksin myös korkeamman kertaluvun yhtälöille.

Esimerkki 2.

Ratkaistaan reuna-arvotehtävä

\( \left\{\begin{align}y'' -y' +2y=0 \\ y(0) = 1, y(1)=0 \end{align} \right. \)

Karakteristinen yhtälö on \(r^2-r -2 = 0,\) jonka juuret ovat \( r_1 = 2\) ja \( r_2 = -1,\) joten yleinen ratkaisu on \( y(x) = C_1e^{2x} + C_2e^{-x}.\) Vakiot saadaan ratkaistua reunaehdoista:

\( \left\{\begin{align}C_1 + C_2=1 \\ e^2C_1 + e^{-1}C_2 = 0 \end{align} \right. \)

\( \left\{\begin{align}C_1 = -\frac{1}{e^3-1} \\ C_2 = \frac{e^3}{e^3-1} \end{align} \right. \)

Vastaukseksi saatiin siis \( y(x) = \frac{1}{e^3-1} (-e^{2x} + e^{3-x}).\)

Esimerkki 3.

Katsotaan miten yllä esitellyt tulokset pätevät korkeamman asteen yhtälöissä ratkaisemalla

\( y^{(4)} - 4y''' +14y'' -20y' +25y = 0.\)

Karakteristinen yhtälö on nyt \( r^4 - 4r^3 +14r^2 -20r +25 = 0,\) millä on kaksinkertainen ratkaisu \( r_1 = r_2 = 1 + 2i\) ja \( r_3 = r_4 = 1 - 2i.\) Tällöin DY:n perusratkaisut ovat \(e^x\sin(2x)\)\(e^x\cos(2x)\)\(xe^x\sin(2x)\) ja \(xe^x\cos(2x)\). Yleinen ratkaisu on siis

\( y = C_1e^x\sin(2x) + C_2e^x\cos(2x) + C_3xe^x\sin(2x) + C_4xe^x\cos(2x).\)

Eulerin differentiaaliyhtälö

Toinen toisinaan vastaantuleva 2. kertaluvun yhtälötyyppi on Eulerin differentiaaliyhtälö

\( x^2y'' + axy' + by = 0,\)

jossa \(a\) ja \(b\) ovat vakioita. Tällainen yhtälö ratkaistaan käyttämällä yritettä \(y= x^r\). Sijoittamalla yrite yhtälöön saadaan

\( r^2 + (a-1)r + b = 0.\)

Tämän yhtälön juurten avulla saadaan pääteltyä DY:n ratkaisut seuraavasti:

1) Jos juuret ovat erisuuret ja reaaliset, niin \( y_1= |x|^{r_1}\) ja \( y_2= |x|^{r_2}\).

2) Jos yhtälöllä on kaksoisjuuri, niin \( y_1= |x|^{r}\) ja \( y_2= |x|^{r}\ln |x|\).

3) Jos yhtälön juuret ovat \(r = a \pm bi\), niin \( y_1= |x|^{a}\cos(b\ln |x|)\) ja \( y_2= |x|^{a}\sin(b\ln |x|)\).

Esimerkki 4.

Ratkaistaan yhtälö \( x^2y'' - 3xy' + y = 0.\) Kyseessä on Eulerin differentiaaliyhtälö, joten etenemme käyttämällä yritettä \(y= x^r.\) Sijoittamalla yrite yhtälöön saadaan \( r(r-1)x^r - 3rx^r + x^r = 0 \Rightarrow r^2 - 4r + 1 = 0,\) josta ratkaisemalla \( r = 2 \pm \sqrt{3}.\) Näin ollen DY:n ratkaisu on

\(y = C_1 x^{2+\sqrt{3}} + C_2x^{2-\sqrt{3}}\).

Epähomogeeniset lineaariset differentiaaliyhtälöt

Epähomogeenisen yhtälön

\(y'' + p(x)y' + q(x)y = r(x)\)

yleinen ratkaisu on vastaavan homogeenisen yhtälön yleinen ratkaisu \(+\) epähomogeenisen yhtälön yksittäisratkaisu, eli

\(y(x) = C_1y_1(x) + C_2y_2(x) + y_0(x)\).

Epähomogeenisen yhtälön yksittäisratkaisu \(y_0\) löydetään tyypillisesti yritteellä, joka on samaa muotoa kuin \(r(x)\).

Oheiseen taulukkoon on koottu lista mahdollisista yritteistä vakiokertoimisille toisen kertaluvun yhtälöille. Yritteen muoto riippuu siitä, millaisia alkeisfunktioita funktiossa \(r(x)\) esiintyy. Jos \(r(x)\) koostuu useista erityyppisistä alkeisfunktioista, niin yritteeseen täytyy ottaa mukaan kaikkia eri osia vastaavat termit. Vastaavan homogeenisen differentiaaliyhtälön karakteristinen polynomi on siis \(P(\lambda)=\lambda^2+p\lambda+q\).

\(r(x)\) sisältää
yritteeseen tulee mukaan
\(n\)-asteisen polynomin
\(A_0+A_1x+\dots +A_nx^n\) ( \(+A_{n+1}x^{n+1}\), jos \(q=P(0)=0\))
\(\sin kx,\ \cos kx\)
\(A\cos kx+B\sin kx\), jos \(P(ik)\neq 0\)
\(\sin kx,\ \cos kx\) \(Ax\cos kx+Bx\sin kx\), jos \(P(ik)=0\)
\(e^{cx}\sin kx,\ e^{cx}\cos kx\) \(Ae^{cx}\cos kx+Be^{cx}\sin kx\), jos \(P(c+ik)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Ae^{kx}\), jos \(P(k)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Axe^{kx}\), jos \(P(k)=0\) ja \(P'(k)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Ax^2e^{kx}\), jos \(P(k)=P'(k)=0\)

Huom: Toisen asteen polynomin nollakohdista täytyy muistaa:

  • \(P(k)=0\) ja \(P'(k)\neq 0\) \(\Leftrightarrow\) luku \(k\) on \(P\):n yksinkertainen nollakohta.

  • \(P(k)=P'(k)= 0\) \(\Leftrightarrow\) luku \(k\) on \(P\):n kaksinkertainen nollakohta.

  • \(P(ik)\neq 0\) \(\Leftrightarrow\) kompleksiluku \(ik\) ei ole polynomin \(P\) nollakohta; ts. \(\sin kx\) ja \(\cos kx\) eivät ole homogeenisen yhtälön ratkaisuja.

Esimerkki 5.

Määritetään DY:n \(y''+y'-6y=r(x)\) yleinen ratkaisu, kun

a) \(r(x)=12e^{-x}\)

b) \(r(x)=20e^{2x}\).

Ratkaisut ovat muotoa \(y(x)=C_1e^{-3x}+C_2e^{2x}+y_0(x)\).

a) Sijoittamalla yrite \(y_0(x)=Ae^{-x}\) saadaan \((A -A -6A)e^{-x} =12e^{-x}\), joka toteutuu arvolla \(A=-2\).

b) Tässä tapauksessa muotoa \(Be^{2x}\) oleva yrite ei toimi, sillä se on osa vastaavan homogeeniyhtälön yleistä ratkaisua ja tuottaa pelkää nollaa DY:n vasemmalle puolelle sijoitettuna. Oikea yrite on b-kohdassa muotoa \(y_0(x)=Bxe^{2x}\). Sijoitus johtaa yhtälöön

\[ (4B+2B-6B)xe^{2x}+(4B+B)e^{2x} = 20e^{2x}, \]

joka toteutuu arvolla \(B=4\).

Näiden avulla voidaan kirjoittaa differentiaaliyhtälöiden yleiset ratkaisut.

Esimerkki 6.

Määritetään DY:n \(y''+y'-6y=12e^{-x}\) ratkaisu alkuehdoilla \(y(0)=0\), \(y'(0)=6\).

Edellisen esimerkin perusteella yleinen ratkaisu on muotoa \(y(x)=C_1e^{-3x}+C_2e^{2x}-2e^{-x}\), jolloin \(y'(x)=-3C_1e^{-3x}+2C_2e^{2x}+2e^{-x}\). Alkuehdoista saadaan yhtälöpari

\[ \begin{cases} 0=y(0)=C_1+C_2-2 &\\ 6=y'(0)=-3C_1+2C_2+2, &\\ \end{cases} \]

josta \(C_1=0\), \(C_2=2\). Alkuarvotehtävän ratkaisu on \(y(x)=2e^{2x}-2e^{-x}\).