Palautumisen huomiointi ajanhallinnassa

Site: MyCourses
Course: Apua etäopiskelun ajanhallintaan -ryhmä
Book: Palautumisen huomiointi ajanhallinnassa
Printed by: Guest user
Date: Wednesday, 15 January 2025, 5:00 PM

Description

Lue tästä aiheesta

1. Palautuminen & jaksamisen tukeminen

Eräs tärkeimmistä ajanhallintataidoista onkin huomion kiinnittäminen myös palautumiseen ja oman jaksamisen tukemiseen. Sopiva määrä stressiä auttaa meitä suoriutumaan, mutta pitkittyessään stressi alkaa vaikuttaa negatiivisesti omaan suorituskykyyn ja jaksamiseen. 


Usein ajatellaan, että palautumista pitäisi tapahtua erityisesti iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla. Palautumisen keskittyessä vain näihin ajankohtiin, arjesta voi kuitenkin nopeasti tulla kuormittavaa. Tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota myös päivän aikana tapahtuvaan palautumiseen mm. pitämällä huolta tauoista. Kun sallimme aivoillemme pieniä lepohetkiä pitkin päivää, nekin jaksavat paremmin!



Pääset seuraavalle sivulle painamalla sivun oikeasta alalaidasta löytyvää nuolta.

2. Energiaa tuovat ja vievät asiat

Yksi tapa oman jaksamisen tukemiseen on tarkkailla omaa kalenteria ja tutkia, paljonko sieltä löytyy energiaa tuovia ja energiaa vieviä asioita. Tarkastellaanpa seuraavaksi edellistä viikkoasi esimerkiksi tekemäsi viikkosuunnitelman avulla:

  • Miten paljon kalenterissasi on asioita, jotka vievät sinulta energiaa?
  • Entä miten paljon asioita, jotka tuovat sinulle energiaa?

Usein kalenterimme täyttyvät energiaa vievistä aktiviteeteista, jolloin palautuminen jää vähemmälle huomiolle. Siksi aikatauluttaessa olisi hyvä huomioida, missä välissä tekee palautumista tukevia asioita. Myös vapaa-aika on tärkeää merkitä kalenteriin, etenkin jos siitä on taipumusta luistaa!

  • Mieti seuraavaksi, millaiset asiat tuovat sinulle energiaa ja näin ollen auttavat sinua palautumaan ja irrottautumaan opinnoistasi? 



3. Taukojen merkitys

Miten pidät huolta omasta palautumisestasi päivien aikana? Muistatko pitää taukoja? Kotona opiskellessa on suuri riski unohtaa tauot kokonaan ja tällöin palautuminen on hitaampaa myös iltaisin vapaa-ajalla.

Taukojen aikana tarjoamme itsellemme mahdollisuuden hengähtää käsillä olevasta tehtävästä. Keskittymiskykymme on rajallinen, joten se ei kestä loputtomiin. Kun keskittyminen alkaa poukkoilla muissa asioissa, voi olla aika pitää lyhyt tauko. Tauon jälkeen saat todennäköisesti paljon enemmän aikaan kuin pakottamalla itsesi jatkamaan keskittymiskapasiteettisi rajoilla.

Käydessämme luennoille ja laskuharjoituksissa, päiväämme tulee luonnollisesti taukoja esimerkiksi siirtyessämme paikasta toiseen. Opiskelukaverin kanssa jutteleminen yliopistolla tai siirtyminen seuraavalle luennolle voi tuntua oikeutetummalta tauolta kuin pyykkien viikkaaminen tai kämpäkaverin kanssa jutustelu kotona. Taukojen tehtävänä on kuitenkin mahdollistaa irrottautuminen käsillä olevasta tehtävästä, joten myös kotona opiskellessa tauoista huolehtiminen on erityisen tärkeää.

On myös hyvä pohtia, miten taukonsa käyttää. Usein esimerkiksi sosiaalisen median selaaminen ei ole kovin palauttavaa - etenkään jos tauotamme tenttikirjan lukemista. Molemmat kuormittavat nimittäin samoja aivoalueita, eikä aivosi näin ollen saa tarvitsemaasi taukoa. Sen sijaan hetken liikkuminen (esim. pieni kävely ulkona) tai vaikkapa kahvihetki opiskelukaverin kanssa videoyhteyden kautta voi olla huomattavasti palauttavampaa.

Taukojen pitämisessä voi helpottaa mm. työskentelyn jaksottaminen vaikkapa 25 tai 45 minuutin jaksoihin, jonka jälkeen pidät lyhyen tauon. 



4. Oman vireystilan tarkkailu

Oman palautumisen ja jaksamisen tukemisessa on olennaista pysähtyä tarkkailemaan oman kehon ja mielen viestejä. Usein taukojen unohtaminen ja palautumisen laiminlyönti näkyy ensimmäisenä ylivireytenä: keskittyminen poukkoilee, pysähtyminen on hankalaa ja iltaisin saattaa ilmetä nukahtamisvaikeuksia. Pitempään jatkunut ylivire puolestaan johtaa ennen pitkää alivireeseen, jonka voi huomata esimerkiksi väsymyksestä, halusta eristäytyä ja aloitekyvyttömyytenä. Hyvin pitkään jatkunut ylivireystila on myös riski uupumukselle - tällöin pelkkä lepo ei enää auta, vaan on hyvä olla yhteydessä ammattilaiseen (kuten opintopsykologiin tai YTHS:ään). 

Kun opit tunnistamaan itsessäsi ali- ja ylivireyden merkkejä, voit aiemmin puuttua peliin ja pohtia, mikä auttaisi sinua palautumaan juuri nyt.

Lisätietoa oman jaksamisen tukemisesta voit saada tutustumalla tarkemmin ali- ja ylivireystilan teemoihin Zeneraattorien vireystilajuttusarjan avulla (hyvä vire, alivire & ylivire)

5. Lisämateriaaleja

Lisätietoa palautumiseen ja jaksamiseen liittyen löydät mm.: 


  • saat lisätietoa siitä, miten vaativuus vaikuttaa omaan kuormittuneisuuteen ja jaksamiseen

Lisäksi voit saada uusia ajatuksia stressistä ja sen käsittelystä Kelly McGonigalin TED Talkista "How to make stress your friend":