10. Uraohjauspsykologilla: Toimintasuunnitelman avulla unelmatyöhön


Opiskelija oli valmistunut Aalto-yliopistosta jo hieman aiemmin. Hän hakeutui uraohjaukseen, koska työnhaku oli osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Opiskelijasta tuntui, ettei hän enää ollut kiinnostunut toimialasta, joka ei näyttänyt haluavan rekrytoida häntä.

Psykologi tutustui hänen osaamisalueisiinsa ja yhdessä pohdittiin, mitä muita työrooleja tai toimialoja hän voisi harkita. Ohjaustapaamisen kuluessa kävi yhä selvemmäksi, ettei mikään vaihtoehtoisista suunnitelmista aidosti sytyttänyt häntä. Opiskelijan haaveissa oli edelleen vajvasti aluperin toivottu työtehtävä. Opiskelija havahtui siihen, että paineita ja turhautumista loi se, että kaikki opiskelukaverit tekivät jo loistavaa uraa. Kun hänen tilanteensa ei liikkunut mihinkään ja hyviä uutisia ei ollut kerrottavana, kavereitakaan ei oikein enää viitsinyt tavata. 

Uraohjauspsykologin avulla opiskelija teki itselleen ensimmäistä kertaa työnhaun toimintasuunnitelman ja noudatti sitä. Seuraavien ohjaustapaamisten kuluessa käytiin läpi suunnitelman onnistumisia ja oppeja. Muutaman kuukauden sisällä työnhakuprosessi alkoi kantaa hedelmää, ja opiskelija sai kaksi hyvää mutta hyvin erilaista työtarjousta. Näistä toinen olisi yrityksenä ollut enemmän hänelle mieleen, mutta hän valitsi sen, missä oli mahdollisuus kerryttää monialaista kokemusta. Tehtävä oli vakituinen ja alkoi jo parin viikon sisällä.

Mitä opimme: hyvän työn löytämiseksi kannattaa tehdä suunnitelma ja noudattaa sitä. Työnhaku kestää usein pidempään kuin hakija haluaisi. Optimismi ja rohkeus palkitaan!