6. Onko lukeminen hankalaa?: Lukivaikeus ja muut oppimisvaikeudet


Kandivaiheen opiskelija ottaa yhteyttä opintopsykologien ajanvaraukseen keskustellakseen opintojen sujumattomuudesta ja opiskelun hitaudesta. Hän on aloittamassa toista vuottaan yliopisto-opinnoissa takkuisesti sujuneen ensimmäisen vuoden jälkeen.

Opiskelija kokee, että hänen on täytynyt tehdä huomattavan paljon töitä selvitäkseen ensimmäisen vuoden kursseista, etenkin niistä joissa osaamista mitataan loppukokeella tai kirjallisella työllä. Hän kuvailee opiskelun olevan hyvin aikaavievää: oppikirjoja ei ehdi lukea läpi kurssin aikana ja kurssitöihin tuntuu kuluvan paljon kurssikavereita enemmän aikaa.

Opintopsykologi lähtee keskustelussa kartoittamaan opiskelijalle tyypillisiä tapoja opiskella ja suunnitella ajankäyttöä. Keskustelussa käy ilmi, ettei opiskelijan kokemat hankaluudet liity niinkään opintojen aikataulutukseen tai tehottomiin opiskelutekniikoihin, vaan ennemminkin itse opiskeltavaan materiaaliin. Opiskelija kuvaa, että hän kokee hankaliksi erityisesti sellaiset kurssit, joissa vaaditaan pitkien tekstien lukemista ja kirjoittamista. Opiskelija kertoo, että on kokenut pitkien tekstien lukemisen hankalaksi ja ikäväksi aina. Hän on jo lukioaikana vältellyt kirjojen lukemista, ja etsinyt tietoa mieluummin lyhyinä esityksinä ja videoina netissä. Opiskelija on aina kokenut luovan tekemisen omaksi vahvuudekseen, ja siksi hakeutunutkin luovalle alalle opiskelemaan.

Opintopsykologi ja opiskelija keskustelevat yhdessä siitä, että opiskelijan kuvailemat hankaluudet opinnoissa voivat viitata lukivaikeuteen tai muuhun oppimisen vaikeuteen. Opiskelija kokee, että opintopsykologin kuvailut lukivaikeudesta sopivat hyvin hänen kokemiinsa hankaluuksiin.

Opintopsykologi kertoo opiskelijalle, että tämä saattaisi hyötyä mahdollisen lukivaikeuden tarkemmasta tutkimisesta. Opintopsykologi  tarkentaa, että Aallon psykologit eivät tee lukitutkimuksia, tai muitakaan oppimisvaikeustutkimuksia. Opiskelijan on kuitenkin mahdollista hakeutua Helsingin seudun erilaisten oppijoiden (HERO) kautta ryhmässä järjestettävään lukivaikeusseulaan. Jos opiskelija haluaa, lukivaikeutta voidaan tutkia myös yksityisillä lääkäriasemilla, mutta se on ryhmäseulaa kalliimpi vaihtoehto. Jos ilmenee, että opiskeliijan kokemissa hankaluuksissa on todella kyse lukivaikeudesta, hän on oikeutettu saamaan opintoihinsa henkilökohtaisia opetusjärjestelyitä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pidennetty tenttiaika, lisäaika tehtävien palautukseen tai vaihtoehtoiset tenttimistavat.

Opintopsykologi ja opiskelija sopivat jatkavansa vielä käyntejä opiskelijan opiskelutekniikan parissa työskentelemiseksi, jotta opiskelija löytäisi itselleen sopivampia tapoja opiskella.