PHYS-C0310 - Teknillisen fysiikan laboratoriotyöt, Luento-opetus, 7.11.2021-22.5.2022
Kurssiasetusten perusteella kurssi on päättynyt 22.05.2022 Etsi kursseja: PHYS-C0310
Työ 2.2 - Aurinkokennojen karakterisointi
Työn sisältö
Työssä perehdytään piiaurinkokennojen toimintaan sekä niiden karakterisointiin. Kennojen ominaisuuksia mitataan aurinkosimulaattorin avulla. Tuloksista määritetään kennojen karakteriset parametrit, minkä lisäksi arvioidaan erilaisten häviötekijöiden vaikutuksen merkittävyyttä kennon toimintaan. Työssä tutustutaan pääasiassa täytekertoimeen sekä rekombinaatiohäviöihin. Tulosten analysoimisessa käytetään aurinkokennon sijaiskytkentää, jossa kennoa mallinnetaan sähköpiirillä. Lisäksi tutkitaan lämpötilan vaikutusta kennon toimintaan, ja tuloksia verrataan teorian antamiin ennusteisiin.
Aikataulu
Työajat varattavissa tästä linkistä: https://mycourses.aalto.fi/mod/scheduler/view.php?id=867086Paikka
Saapukaa mittausaikanne alussa Nanotalon aulaan (Puumiehenkuja 2), josta siirrymme mittauslaboratorioon.
Esitietokysymykset
Työohjeesta löytyvät esitietokysymykset kysytään suullisesti työn alussa. Kummankin työparin jäsenen on osattava vastata kysymyksiin.Selostusten palauttaminen
Työselostuksen ensimmäinen versio pitää palauttaa assistentille sähköisesti viimeistään kolme viikkoa mittausten suorittamisen jälkeen. Selostuksen voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Toisen korjatun version kirjoitusaika on puolestaan kaksi viikkoa (lasketaan assistentin kutsusta palautetilaisuuteen). Tarkastettuaan selostuksen assistentti käy sen läpi henkilökohtaisesti selostuksen tekijän kanssa.
Mahdollisista työselostuksen tekoon liittyvistä epäselvyyksistä voi ja kannattaa kysyä neuvoa assistentilta sähköpostitse jo ennen selostuksen palauttamista. Assistentti vastaa sähköpostitse ja tarvittaessa voidaan sopia tapaamisesta.
Materiaali
Työohjeen ja siihen liitetyn Matlab-ohjeen lisäksi aurinkokennojen toiminnasta on runsaasti tietoa saatavilla internetissä. Hyviä lähteitä ovat myös seuraavat aurinkokennoja käsittelevät kirjat:
- A. Luque and S. Hegedus, Handbook of Photovoltaic Science and Engineering, (Wiley, 2003).
- M. Green, Solar Cells, Operating Principles, Technology, and System Applications, (Prentice-Hall, New Jersey, 1982).
- P. Würfel, Physics of Solar Cells, (Wiley, 2005).
Videot
Yhteystiedot
Magnus Markkanen, etunimi.sukunimi(ät)aalto.fi