Topic outline

  • Vielä 1980-luvun alussa puhelimet olivat kiinni seinässä, muutamat harvat tietokoneet humisivat isoissa konesaleissa, puoli yhdeksältä televisiosta tuli samat uutiset molemmilta kanavilta ja tietoa ja hupia etsittiin lehdistä ja kirjoista. Nyt kaikki on toisin – informaatioteknologia on mullistanut ihmisten elämän, niin vapaa-ajan kuin työnkin.  

    Mutta mitä on tämä maaginen informaatioteknologia? Se on sekä fyysisiä laitteita että äärimmäisen monimutkaisia ohjelmistoja, jotka toimivat yhdessä, joskus paremmin, joskus huonommin, muodostaen globaalin verkoston, jossa informaatiota käsitellään nanosekuntien aikaskaalassa ja sitä siirretään paikasta toiseen lähes valon nopeudella.

    Tämän kurssin tavoitteena on luoda perusnäkemys siitä mitä informaatioteknologia pitää sisällään ja miten se liittyy muihin elämän osa-alueisiin. Kurssi toimii siten sekä yleisenä johdantona että syventävien kurssien perustana.

    Kurssi koostuu yhdeksästä osiosta joiden otsikot ovat 1. Johdanto, 2. Liiketoiminta, 3. Tiedonsiirto, 4. Kiinteät verkot, 5. Mobiiliverkot, 6. Tietojenkäsittely, 7. Internet, 8. Kommunikaatioakustiikka ja 9. Puheteknologia. Jokainen osio sisältää 2 + 2 luentotuntia (maanantai ja tiistai), 2 tuntia laskuharjoituksia (keskiviikko) sekä noin 30 sivun verran tekstimateriaalia.

    Osiot 1-7 luennoi Kalevi Kilkki ja niiden tekstimateriaali on saatavina kokonaisuudessaan ennen kurssin alkua. Kahta viimeistä osioita ovat aikaisempina vuosina luennoineet Ville Pulkki ja Tom Bäckström. Osiot 8 ja 9 on luennoitu yleensä muiden osioiden välissä, kuitenkin siten että tenttiviikolla ei järjestetä opetusta. Tarkempi aikataulu julkaistaan viimeistään joulukuussa.

    Kurssin aikana voi kerätä pisteitä esitehtävistä, luentotehtävistä ja laskuharjoituksista. Lisäksi järjestetään tentti. Arvosanaa varten lasketaan kahdet pisteet: a) kaikki pisteet yhdessä siten että tentin osuus on noin 50% ja b) pelkät tenttipisteet. Molempien pisteiden perusteella lasketaan arvosana ja arvosanoista valitaan parempi.  

    Vuonna 2018 oli käytössä myös mahdollisuus tehdä lisätehtäviä, joista kustakin saattoi saada yhden pisteen. Lisätehtävien pisteet lasketaan erikseen yhteen ja näin saadulla summalla voi korvata heikoimman tenttitehtävän pisteet (kun tenttitehtävän arvostelu on asteikolla 0 - 6). Tarkoituksena on jatkaa tätä käytäntöä myös vuoden 2019 kurssilla.


    Huom! 

    Tentin 13.5. tulokset ja arvosanat ovat nyt nähtävissä alla olevassa tiedossa.

    Palautetilaisuus järjestetään perjantaina 17.5. klo 10-11, huone B251, Tietotekniikan talo.

    Kalevi Kilkki


    • File icon
      Tenttitulokset 13.5.2019 File
      Not available unless: Your User account contains (use: aalto.fi) is aalto.fi
    • File icon
      Tenttitulokset 10.4.2019 File
      Not available unless: Your User account contains (use: aalto.fi) contains aalto.fi
    • Kurssin viikkojen 1 - 7 tekstimateriaali kokonaisuudessaan.
      Tarkoitettu ainoastaan ja vain tämän kurssin opiskelumateriaaliksi.

      Sama kurssimateriaali löytyy myös lukuihin jaettuna jokaisen viikon sivulta (vasemmalla).