Topic outline

  • Tervetuloa Palvelumuotoilun perusteet -kurssille!

    Kurssin lähiopetus järjestetään Zoomin kautta. Zoom-linkki on aina sama: https://aalto.zoom.us/j/68080674070

    Kurssin vastuuopettaja on Tuuli Mattelmäki (tuuli.mattelmaki (at) aalto.fi) ja opetusassistenttina toimii Eve Nieminen (eve.k.nieminen (at) aalto.fi)

    KURSSIN AIKATAULU

    Kurssin lähiopetuspäivät ovat tiistaisin klo 9.15-12 ja opetus tapahtuu online eli Zoomissa. Tiistaisin on vierailevia luentoja ja harjoituksia. Näiden päivien ulkopuolella on kirjallisia tehtäviä ja kevyt ryhmätehtävä, jonka tavoitteena harjoitella palvelumuotoilua käytännössä.

    25.10. 9.15-12 Mitä palvelumuotoilun perusteet ovat? Kurssin esittely, tehtävänannot, ryhmien jako. 

    1.11. 9.15-12 Palvelumuotoilun osaamisalueista: Vierailuluento: Laura Franck, toimitusjohtaja, Hellon 

    8.11. 9.15-12 Palvelumuotoilun käsitteistä ja menetelmistä. Tutorointi

    15.11. 9.15-12 Palvelumuotoilun työskentelytavoista: Vierailijaluento Virva Haltsonen, Lead strategists, Pentagondesign

    22.11. 9.15-12 Näkökulmia palveluiden kehittämiseen. Risto Sarvas, Aalto SCI Informaatioverkostot

    29.11. 9.15-12 Ryhmätyön tuloksien purku ja reflektointi


    KURSSIN TEHTÄVÄT

    Kurssin aikana tehdään kaksi tehtävää: 

    1. Palvelumuotoilun ryhmätyö (max 10h/opiskelija)
    2. Itsenäisesti koottava 'Palvelumuotoilun perusteet oppimisportfolio' (max 20 h/opiskelija)

    RYHMÄTYÖ

    Työt esitellään 29.11.2022.  Esitys sisältää a) kohteen rajaus b) käytetyt menetelmät c) löydökset ja jäsennykset d) parannetun palvelun konsepti ja prosessi. Ryhmätyön esityksessä on tärkeää oppimisprosessin kannalta prosessin dokumentointi valokuvaamalla, videoimalla, piirtämällä tai kirjoittamalla. Visualisoinnissa saa olla luova, kekseliäs ja humoristinenkin. Lopullisessa esityksessä keskitytään erityisesti kehitetyn palveluprosessin, asiakaspolun esittelemiseen. Hyväksytyssä työssä on käytetty palvelumuotoilun työtapoja.

    Ryhmätyön palautus

    Ryhmä laatii palvelumuotoiluprosessia kuvaavan tuotoksen yhdessä, mutta jokainen ryhmän jäsen palauttaa tuotoksen henkilökohtaisesti MyCourseenLopputulos on powerpoint tai vastaava pdf. Tehtävässä arvioidaan palvelumuotoilun prosessia, oivaltaava jäsentämistä ja lopputuloksen esitystä. 





    KURSSIN SUORITTAMINEN

    Kurssin suorittaminen edellyttää osallistumista luennoille (min 80%) ja suorittamalla sekä ryhmä- että yksilötehtävän hyväksytysti.

    TAI

    HUOM: Vuonna 2022 tämän Palvelumuotoilun perusteet -kurssin voi suorittaa vaihtoehtoisesti suorittamalla 2 opintopisteen kokoisen Lapin Yliopiston Johdatus palvelumuotoiluun -verkkokurssin https://blogi.eoppimispalvelut.fi/johdatuspalvelumuotoiluun/

    Jos haluat suorittaa vaihtoehtoisen verkkokurssin, ilmoita siitä suoraan Eve Niemiselle ennen kurssin alkua tai viimeistään 1.11.2022 mennessä.

    HUOM Saadakseen suorituksen opiskelijan pitää olla sekä rekisteröitynyt Palvelumuotoilun perusteet –kurssin opiskelijaksi että kirjata todistus verkkokurssin hyväksytystä suorituksesat viimeistään 16.12.2022. Kurssin MyCourses kotisivulla on nyt assignment otsikolla Verkkokurssin suoritus. Lataa kurssin suoritettuasi sertifikaatti tänne Mycoursen sivulla, ei Tuulin sähköpostiin. 


    ARVIOINTI
    Kurssi arvioidaan hyväksytty/hylätty. Suorittaakseen kurssin hyväksytysti, on opiskelijan oltava läsnä luennoilla sekä palautettava molemmat kurssin tehtävät. Tarkemmat tiedot kurssista käydään läpi ensimmäisellä luennolla.