MATLAB vs Octave

Mistä on kyse?

Tällä kurssilla käytetään ja opetetaan pääasiassa MathWorksin tuottamaa MATLAB-ohjelmistoa, koska se on paljon yliopistolla ja teollisuudessa käytössä sekä antaa hyvät perusteet muidenkin matematiikkaohjelmistojen käyttöön.

MATLAB on kuitenkin kaupallinen ohjelmisto (jonka lisenssin yliopisto sinulle opiskelijalle tarjoaa opiskelukäyttöön) joka tulee yksityisasiakkaille ja etenkin yrityksille erittäin tyyriiksi. Tämän takia on olemassa monia avoimen lähdekoodin (engl. Open Source) kieliä ja lisäosia, jotka toteuttavat samoja asioita kuin MATLAB, mutta ilmaiseksi ja täysin avoimella toteutuksella. GNU Octave on yksi näistä, ja esitetään usein MATLABin korvikkeena.

Mitä eroja? Yhtäläisyyksiä?

MATLAB ja Octave molemmat käsittelevät ".m" - kooditiedostoja, ja toimivat lähes yhtäläisesti. Octavessa ei kuitenkaan ole toteutettu kaikkia samoja funktioita ja komentoja kuin MATLABissa, ja MATLAB-komennot toimivat eri tavalla kuin jotkin samannimiset Octave-komennot. Tehtävissä käytössä olevana esimerkkinä on "disp()" - komento, jonka toiminnallisuus on MATLABin ja Octaven välillä hieman erilainen.

Lisäksi - vaikka Octavea voi laajentaa yhteisön luomilla pakkauksilla - monet MATLABin "Toolboxit" ja yhteisön luomat lisäpakkaukset sekä MathWorksin omat lisäosat kuten Simulink ovat ominaisuuksia joita Octavella ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Suurpiirteisesti, ja yksinkertaisesssa matematiikkaohjelmoinnissa, Octave ja MATLAB toimivat kuitenkin samanlaisesti, ja koodin voi siirtää pienillä muokkauksilla kielestä toiseen. Suosittelemme hyödyntämään MATLAB-lisenssiä kun se tarjotaan ilmaiseksi, mutta kuitenkin tiedostamaan ja joskus kokeilemaan Octavea.

Last modified: Saturday, 2 April 2022, 2:37 PM