Att återhämta sig från jobb eller studier innebär en process där resurserna återgår till den nivå som de var på före arbets- eller studiepasset. Återhämtning förutsätter att det finns tillräckligt med fritid. Därtill är det viktigt att vara medveten om vilka fritidsaktiviteter som ger återhämtning och vilka som eventuellt ökar belastningen ytterligare.

Psykologisk återhämtning består av fyra delområden:

  • att släppa tankarna på arbete/studier
  • avslappning
  • att utveckla färdigheter och lära sig nya saker på fritiden
  • möjlighet att själv bestämma vad, var och när du gör någonting

Vilka aktiviteter som upplevs som återhämtande är individuellt och beror på situationen. Att umgås med vänner kan vanligtvis ge återhämtning, men efter en dag av intensiva studier i grupp kan man behöva vara för sig själv. I vissa situationer kan det vara avkopplande att surfa på nätet en stund, medan det kan öka stressen om man gör det för att undvika studierna.

 

Reflektionsuppgift: vad gör dig avslappnad?

Skriv ner vad som i allmänhet får dig att koppla av. Vad får dig att försjunka i det du gör så djupt att du kopplar bort studierna helt och hållet? Om det är svårt att komma på avkopplande aktiviteter kan du fundera på om du upplever något av följande som trevligt och avkopplande: motion, vara ute i naturen, lyssna på musik, sjunga, se på film, läsa, träffa vänner, tillbringa tid med familjen, sköta husdjur, handarbete, matlagning, bastubad, meditation, rita/måla, spela eller något annat.

När du har kommit på vad som får dig att koppla av kan du fundera på i vilken utsträckning detta ingår i din vardag. Skulle du vilja ha mer tid för avkoppling? Hur skulle det kunna ordnas? Även små avkopplande pauser ger återhämtning.

 

Reflektionsuppgift: vad stärker dina resurser?

Utöver avkopplande aktiviteter stöds återhämtningen också att vi på fritiden ägnar oss åt aktiviteter där vi kan utveckla våra färdigheter och lära oss nya saker. Detta ökar ofta självförtroendet och ger positiva erfarenheter och glädje. På så sätt kan också fritidsaktiviteter som kräver ansträngning ge återhämtning i stället för att belasta.

Lista aktiviteter där du får använda dina färdigheter eller lära dig nya saker på fritiden. Det kan handla om till exempel hobbyer, vardagssysslor såsom matlagning, att hjälpa andra eller frivilligarbete, att besöka nya platser eller att resa.

Vill du att något av det som du listat ska få mer utrymme i din vardag? Finns det någon ny färdighet som du skulle vilja utveckla? Hur kan du göra verklighet av detta?

 
Reflektionsuppgift: använder du din fritid som du vill?

Möjligheten att använda sin fritid för hobbyer och återhämtning varierar i olika livssituationer. Det är dock viktigt att man åtminstone i någon mån kan bestämma vad man gör på sin fritid samt hur och när. Fundera på om det finns sådant som du gör på din fritid bara på grund av andras förväntningar eller kanske av gammal vana. Är det något som ökar din stress? Ibland kan en hobby eller frivilligarbete bli en belastning. Ibland kan man fritiden enbart går ut på att klara av alla måsten och allt vi förbundit oss till.

Om du kommer på faktorer som belastar dig på din fritid, kan du påverka dem? Hur kan du öka din makt att bestämma över vad du gör på din fritid?


Last modified: Wednesday, 25 March 2020, 3:16 PM