Tervetuloa kvanttimekaniikan kurssille! Tällä kurssilla opit kvanttimekaniikan perusteet ja sitä kautta perusteet likipitäen kaikelle fysiikalle. 

Ohjeistus koronatilanteen osalta: Luennot ja laskuharjoitukset  järjestetään etänä Zoomin välityksellä. Luentojen ja laskuharjoitusten Zoom osoite on https://aalto.zoom.us/j/67260274697 (Meeting ID: 672 6027 4697) . Koska lähikontaktia on vähemmän, pidän myös erillisen keskustelu- ja tukisession perjantaisin kello 15:15-16:00 samassa Zoom huoneessa. Myäs luentojen jälkeen voi jäädä langoille kysymään apua ja tavatakin voi, kunhan aika sovitaan. 


Kurssin rakenne on seuraavanlainen:

  • 4h luentoja viikossa
  • luentojen jälkeen viikon teemaan liittyvät 2h laskarit, mutta varmasti näitä jatketaan kotona. Laskaribonuksella on hyvin vahva korrelaatio tenttipisteiden kanssa eli laskareita kannattaa tehdä.
  • ennen luentoja on lyhyt ja helppo MyCourses-ennakkotehtävä, jonka tavoitteena on lähinnä tutustua tulevan viikon asioihin.
  • kurssin lopussa on tentti (max 30 p). Pisteitä kurssilla saa tentistä, laskareista (max 6p, korvaa huonoiten menneen tenttitehtävän) ja ennakkotehtävistä (max 2p).
  • Tentti keskiviikkona 16.12 kello 9-12. Tentti on luultavasti etänä ja siinä palautetaan käsin kirjoitetut vastaukset sähköisesti. Kuvien ottoa ja muuntamista pdf-formaattiin voi harjoitella kurssin aikana laskareiden palautuksessa.

  • Fyysisistä kirjoista pitäville kurssilla on myös seurattu Liboffin "Introductory Quantum mechanics" kirjaa, jossa on niin paljon sivuja, että siitä riittää materiaaliksi myös kvanttimekaniikan jatkokursseille. Moni (minä mukaan lukien) pitää myös Griffiths:n "Introduction to Quantum mechanics" kirjasta. Jos ette hanki kurssikirjaa, kannustan aktiivisuuteen vastaavan sisällön löytämiseksi. 

  • Hiukan "kevyempi" teos "Quantum Physics for Dummies:Steven Holzner" löytyy myös kirjaston valikoimista. Laitoin sanan kevyempi lainausmerkkeihin, koska hauskaa nimeä ja joitain sarjakuvia lukuunottamatta, kirja on yhtä täyttä asiaa kuin aikaisemmin mainitut kirjatkin. Nimi voi tuudittaa teidät valheelliseen turvallisuuden tunteeseen :-)

Opettajana olen minä Jani-Petri.Martikainen@aalto.fi ja minun kanssani voi jutella luentojen ja luentotaukojen lisäksi Nanotalossa huoneessa 201b (toisen kerroksen päärakennuksen suuntaisella käytävällä). Minulla ei ole varsinaista tapaamisaikaa. Kannattaa tulla rohkeasti käymään, mutta sopia aika (etäilyn vuoksi) sähköpostilla etukäteen.  Assistentteina toimivat Mika Andersson ja Ville Pyykkönen.

Big picture

Senast redigerad: måndag, 26 oktober 2020, 11:39