Yliopistofysiikan perusteiden kurssilla pidetään oppimispäiväkirjaa. Päiväkirjan kirjoittaminen tähtää oman henkilökohtaisen näkemyksen muodostamiseen kurssin asioista. Tämä vuoksi päiväkirja kirjoitetaan omin sanoin käyttäen kokonaisia virkkeitä. Tärkeintä on pohtia omaa oppimistaan ja perustella näkemyksensä.

Oppimispäiväkirja palautetaan kurssilla kaksi kertaa, kolmannella ja viimeisellä opetusviikolla. Kummassakin palautuksessa käsitellään 2-3 viikon aikana opittuja asioita. Päiväkirjaa kannattaa kirjoittaa koko kurssin ajan. Omat ajatukset on helpointa pukea sanoiksi, kun ne ovat riittävän tuoreita. Kirjoittamisen helpottamiseksi kannattaa vastata seuraaviin kysymyksiin:

1. Mitä opin?

Tähän kysymykseen vastaat parhaiten kertomalla omin sanoin keskeiset oppimasi asiat. Älä referoi kurssin materiaalia vaan kerro, mitä itse koet oppineesi.

2. Mikä jäi minulle epäselväksi?

Tähän kysymykseen on usein vaikeampi vastata kuin ensimmäiseen kysymykseen. Kysymyksen tarkoituksena on kehittää kykyä arvioida omaa oppimistaan. Pohdi, millaisia ovat oppimasi tiedon rajat ja mistä haluaisit tietää lisää.

3. Mitä oppimani tieto merkitsee itselleni?

Tämä kysymys on kaikkein vaativin. Sen tarkoituksena on suhteuttaa oppimasi asiat sinulle aikaisemmin tuttuihin asioihin. Suhteuta oppimasi asiat vanhoihin käsityksiisi asioista. Pohdi, ovatko ne sopusoinnussa vai ristiriidassa keskenään. Tarkoituksena on, että pystyt yhdistämään vanhan ja uuden tiedon kokonaisuudeksi, ja tämä onnistuu vain suhteuttamalla nämä kaksi toisiinsa.

Oppimispäiväkirjaa ei arvostella sen faktojen perusteella vaan tärkeintä on pohtia oman tiedon kehittymistä ja kehittymisen merkitystä.

Oppimispäiväkirjat palautetaan MyCourses-sivujen kautta palautusviikon perjantaihin klo 10:00 mennessä. Kumpikin palautuskerta antaa maksimissaan viisi pistettä. Pisteytyksessä arvioidaan oppimispäiväkirjan

  • kerronnallisuus
  • asiaankuuluvuus
  • laajuus
  • omakohtaisuus
  • kokonaisuus
Kukin kohta antaa 0-1 pistettä.
Last modified: Wednesday, 28 October 2020, 10:03 AM