Kurssin osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija on perehtynyt mahdollisimman monipuolisesti yksittäisen kulttuurin tai historiallisen ajanjakson maiseman muodostumiseen ja siihen vaikuttaneisiin tekijöihin. Opiskelija osaa hankkia ja soveltaa luovasti luonnon, maiseman ja rakentamisen suhteita käsittelevää tietoutta eri aloilta. Kurssi antaa valmiuksia pohtia suunnittelijan toistuvasti kohtaamia kysymyksiä suunnitteluratkaisujen yleispätevyydestä, erityisyydestä ja ainutkertaisuudesta sekä kulttuurisidonnaisuudesta.

Sisältö

Perehdyttää arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin väliseen vuorovaikutukseen erilaisissa kulttuuriyhteyksissä. Keskeisiä kysymyksiä ovat rakennus- ja puutarhataiteen yhteydet sekä rakentamisen suhde maisemaan ja luontoon. Tarkastelukohteet ja -tavat vaihtelevat vuosittain: Aihepiirejä aiempina vuosina ovat olleet mm. japanilainen arkkitehtuuri ja maisema, maisema-arkkitehtuuri Yhdysvalloissa, Berliinin kaupunki ja maisema, Sveitsi.

Keväällä 2021 perehdytään naapurimaa Ruotsin maisemakontekstiin. Kurssilla kysytään, mikä yhdistää ja mikä erottaa Ruotsia ja Suomea, kahta Pohjois-Euroopan maata, joilla on pitkälti samat luonnonolot ja osittain yhteinen historia.

Kurssi koostuu luennoista, seminaareista ja kirjallisesta tutkielmasta (4-6 op tammi-huhtikuussa, tod. näk. etäopetuksessa) ja mahdollisesti viikon kestävästä opintomatkasta (2 op, joko kesäkuussa tai vasta syksyllä). Ekskursiolle osallistumisen edellytyksenä on seminaariosuuden (min. 4 op) suorittaminen.

Kurssi alkaa maanantaina 18.1. Kurssilla on ennakkotehtävä, joka julkistetaan 18.12. mennessä.

Kurssin suorittaminen

Kurssin voi suorittaa 4-6 opintopisteen laajuudessa. Sitä voi lisäksi täydentää 2 op:n erikoistyösuorituksella.

Luento- ja seminaarijakso, 4 op

Studio alkaa tammi-maaliskuussa ennakkotehtävällä, lyhyillä johdantoluennoilla sekä viikko- ja tuntitehtävillä, jotka perehdyttävät Ruotsin maisemakontekstiin. Läsnäolo, kaikkien tehtävien hyväksytty suoritus sekä aktiivinen osallistuminen kaikkiin seminaaritilaisuuksiin on edellytys opintosuoritukselle. Ohjattua opetusta 25 %, itsenäistä työskentelyä 75 %.

Kirjallinen tutkielma, 2 op

Maalis-huhtikuussa osallistujat laativat lyhyen kirjallisen tutkielman itse valitsemastaan aihepiiristä sekä esittelevät sen muille osallistujille seminaaritilaisuudessa. Kirjoitus voi tarkastella oman mielenkiinnon mukaan ajankohtaisia maisema-arkkitehtuurin ilmiöitä, historiallista puutarhataidetta, maiseman suojelun kysymyksiä, maisemarakentamisen tekniikkaa, arkkitehtuurin ja maiseman yhteyksiä tai muuta aihepiiriä, joka liittyy kohdealueen maisemaan ja maisema-arkkitehtuuriin. Työssä on tarkoitus syventää luento- ja seminaarijakson kysymyksenasetteluja ja siihen sisältyy myös toisen työn kommentointi. Ohjattua opetusta 15 %, itsenäistä työskentelyä 85 %.

Opintomatka, 2 op

Kurssin lopuksi järjestetään vajaan viikon kestävä opintomatka joko kesäkuussa tai alkusyksyllä 2020. Opintosuoritukseen sisältyy osallistuminen matkaan, matkaoppaan laatimiseen, matkajärjestelyihin sekä matkahuomioiden kirjaaminen tutkimuskohteesta omaan blogiin. Matkaohjelman valmistelu käynnistyy maaliskuussa, jolloin sovitaan matkan tarkempi ajankohta ja kesto. Ohjattua opetusta 15 %, itsenäistä työskentelyä 85 %.

Osallistujat vastaavat suurelta osin omista matkakustannuksistaan ja matkajärjestelyistään, koulun/koulutusohjelman tuki kattaa joitakin osia matkakustannuksista. Huom! Matkalle osallistumisen edellytys on hyväksytty luento- ja seminaariosuuden suorittaminen.

Oppimispäiväkirja

Kaikki kurssille osallistuvat pitävät blogimuotoista oppimispäiväkirjaa. Siihen merkitään muistiinpanoja omasta työskentelystä, opetustilanteista (luennot, seminaarit, kirjallinen tutkielma, opintomatka) sekä merkittävistä oppimiskokemuksista. Sinne on hyvä kirjata omakohtaisia pohdintoja, jotka liittyvät kurssin osaamistavoitteisiin sekä osoittavat kirjoittajan perehtyneen kurssin kysymyksen asetteluihin. Oppimispäiväkirjan laatimista ohjeistetaan kurssin aikana ja se viimeistellään kurssin lopussa. Myös muiden blogien seuraaminen ja niiden kommentoiminen on toivottavaa; se on hyvin merkityksellistä erityisesti etäopintojen sujumisen kannalta.

Opintosuorituksen arviointi

Kurssi arvostellaan numeroin 1-5. Loppuarvosana muodostuu seuraavasti:

  • Luento- ja seminaarijakso: Viikko- ja tuntitehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty. Arvosana määräytyy kokonaisuudessaan blogikirjoituksen perusteella.
  • Kirjallinen tutkielma: Arvosana määräytyy 70 % tutkielman ja 30 % blogikirjoituksen perusteella.
  • Opintomatka: arvosana määräytyy kokonaisuudessaan blogin perusteella.

Harjoitustyön tai oppimispäiväkirjan palauttaminen myöhässä vaikuttaa arvosanaan. Kurssin alussa sovitaan kaksi jälkipalautuspäivää:

  • myöhässä mutta 2.8.2020 mennessä palautettujen töiden loppuarvosanaa laskee yhdellä numerolla
  • 31.8.2020 mennessäpalautettavan työ arvosanaa laskee kahdella numerolla.
Opettaja voi myös harkintansa mukaan hyväksyä kesken jääneen opintosuorituksen, mutta työn
keskeneräisyys alentaa arvosanaa ja voi vähentää myös opintosuorituksen opintopisteitä.




Last modified: Tuesday, 1 December 2020, 3:27 PM