Mitä epäsymmetria tarkoittaa?

Tieteessä tekstin symmetrisyyden vaatimus tarkoittaa sopusuhtaisuutta luku-, jakso-, lause- ja sanatasolla. Esimerkiksi tutkimuksen disposition, joka käytännössä näkyy sisällyksestä, tulee olla laadultaan ja määrältään hierarkkinen ja tasapainoinen. Tässä kielenhuollon osuudessa keskitytään kuitenkin vain yhden virkkeen sisällä ilmenevään epäsymmetriaan eli lause- ja sanatason symmetrian puutteeseen.

Heikko tai huolimaton kirjoittaja voi yhdistellä miltei mitä vain muka-virkkeeksi, mutta on joitakin tavallisia epäsymmetrian aiheuttajia, kuten sivu- ja päälauseen rinnastaminen, eri sanaluokkien rinnastaminen ja erilaisten verbityyppien rinnastaminen. Myös rektio sekä ja-sanan poisjättäminen luettelon viimeisten rinnasteisten osasten välistä ovat tavallisia epäsymmetrian aiheuttajia.

Pää- ja sivulauseen rinnastaminen

Epäsymmetria syntyy, jos päälause ja sivulause on rinnastettu keskenään. Toisin sanoen lauseiden välissä on rinnastuskonjunktio (ja, sekä, sekä että, -kä, eli, tai tai vai) tai niihin rinnastuva adversatiivikonjunktio mutta tai vaan, mutta ympärillä ei olekaan kaksi samanarvoista lausetta, kuten pitäisi olla. Oikeaoppisessa rinnastuksessa on siis joko kaksi päälausetta tai kaksi sivulausetta rinnastuskonjuktion molemmin puolin, mutta epäsymmetrisessä rinnastuksessa toinen lause on päälause ja toinen sivulause.

ESIMERKKI: Katsauksesta tulisi hänen mukaansa ilmetä johdon aito sitoutuminen ympäristönsuojeluun ja että halutaan kehittää ympäristömuotoja.

KORJAUS ESIM: Katsauksesta tulisi hänen mukaansa ilmetä johdon aito sitoutuminen ympäristönsuojeluun ja halu kehittää ympäristömuotoja. TAI Katsauksesta tulisi hänen mukaansa ilmetä, että johto aidosti sitoutuu ympäristönsuojeluun ja haluaa kehittää ympäristömuotoja.

Eri sanaluokkien rinnastaminen

Rinnastettaessa paitsi lauseiden myös lauseen osien ja yksittäisten rinnastettujen sanojen pitää olla keskenään oikeasti rinnasteiset, esim. adjektiivin voi rinnastaa adjektiivi(e)n kanssa mutta ei esimerkiksi substantiivin tai verbin kanssa. Toisin sanoen jos lauseiden välissä on rinnastuskonjunktio (ja, sekä, sekä että, -kä, eli, tai tai vai) tai niihin rinnastuva adversatiivikonjunktio mutta tai vaan ja sen toisella puolen on esim. substantiivi ja toisella puolen verbi, syntyy epäsymmetria.

ESIMERKKI: Itsekkäitä tavoitteitani harjoittelussa ovat opetuskokemuksen saanti, pedagogisten taitojen käytännön kehittäminen, kerrata ja kehittää ohjelmointi- ja suunnittelutaitojani.

VIRHE: Virhe syntyy, koska ensin on kaksi substantiivia mutta viimeisenä listassa seuraakin verbipari kerrata ja kehittää.

KORJAUS ESIM: Itsekkäitä tavoitteitani harjoittelussa ovat opetuskokemuksen saanti, pedagogisten taitojen käytännön kehittäminen ja ohjelmointi- ja suunnittelutaitojeni kehittäminen.

Eri verbityyppien rinnastaminen

Rinnastettujen verbien pitää olla keskenään samantyyppisiä, joten epäsymmetria syntyy, jos toinen verbi on esim. persoonassa taipuva predikaattiverbi, mutta toinen verbimuoto on verbin nominaalimuoto. Ei siis riitä, että sanaluokka on sama, vaan verbien pitää olla muutoinkin rinnasteiset. Ei myöskään käy, että toinen verbi on aktiivissa ja toinen passiivissa tai että toisella puolen on kyse vaillinaisesta verbin liittomuodosta tai että rinnastetuilla verbeillä on eri aikamuodot.

ESIMERKKI: Päätöksiä tekevien henkilöiden tulee määrittää, millä tasolla riskien hallinta halutaan pitää ja ottamaan kantaa vaikeimpiin päätöksiin.

VIRHE: Verbit pitää ja ottamaan eivät ole rinnasteisia.

KORJAUS ESIM: Päätöksiä tekevien henkilöiden tulee määrittää, millä tasolla riskien hallinta halutaan pitää ja ottaa kantaa vaikeimpiin päätöksiin.

ESIMERKKI: Säästöjen vuoksi sairaalan on pakko vähentää henkilökuntaa ja jopa suljettava kokonaisia osastoja.

VIRHE: Verbit on pakko ja suljettava eivät ole rinnasteisia.

KORJAUS ESIM: Säästöjen vuoksi sairaalan on pakko vähentää henkilökuntaa ja jopa sulkea kokonaisia osastoja. TAI Säästöjen vuoksi sairaalan on vähennettävä henkilökuntaa ja jopa suljettava kokonaisia osastoja.

Eri sijamuodoissa olevien sanojen rinnastaminen

Rinnastettaessa paitsi lauseiden myös lauseen osien ja yksittäisten rinnastettujen sanojen pitää olla keskenään oikeasti rinnasteiset, eikä sijamuoto voi kesken rinnastettujen osasten vaihtua. Jos niin käy, syntyy epäsymmetria.

ESIMERKKI: Lomakkeen sisältämiä tietoja ovat maantieteellinen sijainti, puustotunnukset, maastorakenne, metsän tila, kulku- ja hyödyntämiskelpoisuus ja muutamia ei-puuaineellisia määreitä.

VIRHE: Virhe syntyy, koska viimeinen lueteltu tieto on partitiivissa eli eri sijassa muiden kanssa.

KORJAUS ESIM: Lomakkeen sisältämiä tietoja ovat maantieteellinen sijainti, puustotunnukset, maastorakenne, metsän tila sekä kulku- ja hyödyntämiskelpoisuus. Lisäksi mainitaan muutamia ei-puuaineellisia määreitä.

Epäsymmetrinen luettelo

Luetteloissa viimeisten rinnasteisten osasten väliin tulee konjunktio ja (tai joissain tapauksissa tai tai vai). Jos samassa virkkeessä on lauseiden välinen konjunktio ja, tai tai vai, se ei ulotu luetteloon, vaan luettelo vaatii siitä huolimatta oman konjunktionsa. Esimerkkejä virhekäytöstä:

ESIMERKKI: Vamma voi olla synnynnäinen, tapaturman tai sairauden aiheuttama.

KORJAUS ESIM: Vamma voi olla joko synnynnäinen tai tapaturman tai sairauden aiheuttama.

ESIMERKKI: Puu on ekologista, kaunista, kestävää ja sopii monenlaisiin käyttökohteisiin.

KORJAUS ESIM: Puu on ekologista, kaunista ja kestävää, ja se sopii monenlaisiin käyttökohteisiin.

Luetelmat

Luetelmilla tarkoitetaan tekstin osana olevaa luetteloa, jossa osat on eroteltu niin sanotuilla ranskalaisilla viivoilla, muilla luetelmamerkeillä tai numeroilla. Luetelmilla voi esimerkiksi raporteissa ja tutkielmissa helpottaa moniosaisten luetteloiden hahmottamista.

Luetelman alussa on yleensä johdanto-osa (lause tai sen alku), joka aloittaa virkkeen. Luetelman osat voivat olla lauseen osia (yksittäisiä sanoja tai lausekkeita), lauseita tai itsenäisiä virkkeitä. Epäsymmetria syntyy, jos samaan luetelmaan yhdistetään erityyppisiä osia, osat eivät rinnastu toisiinsa, ole muodoltaan samankaltaisia tai eivät mukaudu johdantoon. Esimerkki virhekäytöstä:

ESIMERKKI:

Ennen jakelua sähköiselle henkilökortille

  • kirjoitetaan sarjanumero
  • tallennetaan salaiset avaimet
  • alustaa HST-sovellus.

VIRHE: Virhe syntyy, koska verbi alustaa ei ole samanmuotoinen luettelon osien muiden verbin kanssa eikä mukaudu johdantoon.

KORJAUS:

Ennen jakelua sähköiselle henkilökortille

  • kirjoitetaan sarjanumero
  • tallennetaan salaiset avaimet
  • alustetaan HST-sovellus.

****************************

Lähteet:

Kauppinen, A., Nummi, J. & Savola, T. 2010. Tekniikan viestintä. Kirjoittamisen ja puhumisen käsikirja. 10., uudistettu painos.Helsinki, Edita. 373 s.

Suoniemi-Taipale, I. 2004.  Epäsymmetria. [WWW]. [viitattu 29.5.2013]. Saatavissa: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/lauseopillisia_ilmioita/epasymmetria/mita_epasymmetria_tarkoittaa/.

 

Last modified: Thursday, 6 June 2013, 12:52 PM