OSAAMISTAVOITTEET
Opiskelija hallitsee jatkuva-aikaisen säätö- ja systeemiteorian alkeet. Hän ymmärtää dynaamisen järjestelmän perusperiaatteet ja analysointimenetelmät. Hän osaa analysoida yksinkertaisten järjestelmien dynaamista käyttäytymistä sekä osaa suunnitella erityyppisillä menetelmillä stabiloivan säätöratkaisun. Hän osaa simuloimalla tarkistaa suljetun systeemin käyttäytymisen.
Laajuus: 5
Aikataulu: 11.01.2022 - 14.04.2022
Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):
Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Kai Zenger, Arto Visala
Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):
Luennoitsija:
Kai Zenger (etunimi.sukunimi@aalto.fi)
Assistentit:
Amin
Modabberian, Eetu
Suominen, Aleksi
Lankinen, Fernanda Jokinen
Kurssin tiedotuskanavat: MyCourses-sivut ja Slack. Päätiedotus- ja keskustelukanava: Slack.
Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):
Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):
Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish
SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS
Sisältö
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Säätö- ja systeemiteorian perusteet. Dynaamiset järjestelmät ja niiden käyttäytyminen. Siirtofunktiot ja taajuustason mallit. Tilamallit. PID-säädin. Säätäjien suunnittelu ja analyysi. Dynaamisen takaisinkytketyn järjestelmän simulointi. Digitaalisäädön alkeet. Harjoitustehtävissä käytetään Matlab/Control System Toolboxia sekä Simulinkiä.
koskee tätä kurssikertaa
Kurssin oleellinen sisältö:
•Dynaamiset ja staattiset mallit•Laplace-muunnos•Siirtofunktio, tilaesitys, mallien väliset yhteydet•Lohkokaavioalgebra, suljettu säätöpiiri•Tila- ja tulo-lähtöstabiilisuus, Routhin kaavio•PID-säädin•Tilamenetelmät: saavutettavuus, tarkkailtavuus, tilatakaisinkytketty säätö, tilatarkkailija•Taajuustason esitys, Boden ja Nyquistin diagrammit•Vahvistus- ja vaihevarat, Nyquistin stabiilisuuslause•Suorituskyvyn mitat, taajuuskompensaattorit•Johdatus digitaalisäätöön eli diskreettiaikaiseen säätöön•Z-muunnos, (pulssin)siirtofunktio•Diskreetin järjestelmän stabiilisuus•Näytteenotto, jatkuvien säädinten diskreetit approksimaatiot
Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Kaksi välikoetta tai tentti. Arvosteltavia kotitehtäviä sekä luentotehtävät.
koskee tätä kurssikertaa
Kahdella välikokeella (VK) tai tentillä (T), tuntitehtävillä (Quiz) ja kotitehtävillä (KT).1. välikoe torstaina 24.2.2022 klo 13:30-16:30, luokka- tai etäkoe, 2. välikoe ja kurssitentti torstaina 14.4.2022 klo 13:30-16:30, luokka- tai etäkoe. (Riippuu pandemiatilanteesta)2. välikokeen yhteydessä voi tehtävät nähtyään valita tekeekö tentin vai välikokeen. Välikokeita ei voi uusia.Rästitenttejä järjestetään myöhemmin ilmoitettavina aikoina. Rästitentteihin on ilmoittauduttava. Välikokeisiin (tai 2. välikokeen yhteydessä pidettävään tenttiin) ei tarvitse ilmoittautua. Ensimmäinen rästitentti ma 9.5.2022 klo 16:30-19:30.Tuntitehtävistä (Quiz) voi saada max 1p. / luento. Max. 12 p.Kotitehtävistä (KT) voi saada max 6 p./kotitehtävä. Max. 36 p.Kummassakin välikokeessa (VK) on neljä tehtävää a 6 p. max. Yhteensä Max. 24+24 p.=48 p.Tentissä (T) on viisi tehtävää a 6 p. max. Yhteensä Max. 30 p.Arvosanan määräytymisen painot: Tentti/välikokeet = 50 %, kotitehtävät = 40 %, tuntitehtävät (Quiz) = 10%.Välikoe-, tunti- ja kotitehtäväpisteet ovat voimassa vuoden ajan, kunnes kurssin luennot alkavat seuraavan kerran.
Työmäärä toteutustavoittain
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Luennot, itseopiskelu, laskuharjoitukset, kotitehtävät.
Kontaktiopetus: 60h
Itsenäinen opiskelu: 73h
PERUSTIETOJA
Oppimateriaali
koskee tätä kurssikertaa
Verkkokurssien materiaali on vanhentunut eikä ole enää saatavilla.
Kurssi on mahdollista opiskella MyCourses-portaaliin tulevalla materiaalilla (Luennot, laskuharjoitukset ratkaisuineen, kotitehtävät ratkaisuineen, kokeet ratkaisuineen). Suositellaan kuitenkin vahvasti kurssikirjaan tutustumista soveltuvin osin.
Korvaavuudet
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Esitiedot
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
LISÄTIETOJA
Lisätietoja
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Opetuskieli : suomi
Opetusperiodi : 2022-2023 Kevät III - IV
2023-2024 Kevät III - IVIlmoittautuminen :
Opetukseen ilmoittaudutaan Sisussa (sisu.aalto.fi).
koskee tätä kurssikertaa
Kurssin suuren opiskelijamäärän takia opetus alkaa pandemiatilanteen takia suurelta osin etänä. Tilannetta seurataan ja muutoksia tehdään tarpeen mukaan. Kurssin laskuharjoituksissa ja laskutuvassa sovelletaan erikseen kehitettyä ratkaisua. Laskutupa on tilanteen salliessa luokassa.
Kurssin aikataulu
koskee tätä kurssikertaa
3. ja 4. periodi. Arviointiviikoilla kurssista on ainoastaan kokeita, jotka pandemiatilanteen mukaan toteutetaan joko luokka- tai etäkokeina.