Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää ulkotilojen merkityksen kaupungissa ja rakennusten lähiympäristössä sekä tunnistaa suunnitteluun vaikuttavat arkkitehtoniset, sosiaaliset, toiminnalliset, rakennustekniset ja ylläpitoon liittyvät tekijät. Opiskelija osaa luonnostella rakennetun ympäristön ulkotilojen yleissuunnitelmia sekä pystyy esittämään suunnitelmansa graafisesti, kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelija kokee arkiympäristön suunnittelun haastavana ja mielenkiintoisena suunnittelutehtävänä ja hahmottaa maisema-arkkitehdin työn tärkeyden rakennetun ympäristön muotoutumisessa.

Laajuus: 7

Aikataulu: 18.01.2023 - 07.06.2023

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Emilia Weckman

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin vastuuopettaja:

Emilia Weckman, lehtori (emilia.weckman at aalto.fi)

Kurssin koordinointi:

Sarianna Salminen, tuntiopettaja (sarianna.salminen at aalto.fi)

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Rakennetun ympäristön maisemasuunnittelu. Keskeisiä aiheita ovat rakennusten lähiympäristöjen toiminnallinen ja tilallinen maisemasuunnittelu erityisesti kaupunkimaisissa olosuhteissa.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Luennot ja demot

    Luennot avaavat maisema-arkkitehtuurin suunnitteluprosessin eri vaiheita sekä tarjoavat näkökulmia rakennetun ympäristön maisemasuunnitteluun, kuten rakennuksen ja ulkotilan suhde asuinympäristössä, ulkotilan laatu sekä valaistussuunnittelu osana maisema-arkkitehtuuria. 

    Demot avaavat teemoja, jotka tukevat harjoitustyön suunnitteluprosessia.

     

    Harjoitustyö

    Harjoitustyönä laaditaan pihan yleissuunnitelma. Tarkoituksena on, että kukin opiskelija työstää maisema-arkkitehtonisesti, teknisesti ja toiminnallisesti pätevän suunnitelman, johon sisältyy vahva omintakeinen perusajatus. Harjoitustyö tehdään yksilötyönä. 

     

    Harjoitustyö jakautuu kolmeen osatehtävään: 1. Analyysi ja lähtötiedot2. Konsepti & Idea sekä 3. Yleis- ja osa-aluesuunnitelma. Lisäksi tehdään lyhyitä osatehtäviin kytkeytyviä viikkotehtäviä. Kurssin aikana kiinnitetään huomiota myös jokaisen opiskelijan omaan työprosessiin mm. itsearviointien avulla. 




Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Luennot, harjoitustyö. Arvosteluperusteet opintojakson MyCourses -sivuilla.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssisuorituksen edellytyksenä on aktiivinen läsnäolo (min. 80% kurssin opetuksesta), harjoitustyön laatiminen ja siihen liittyvien osatehtävien suorittaminen, välikritiikkeihin, pakollisiin välinäyttöihin ja loppukritiikkiin osallistuminen sekä itsearviointi kurssin aikana sekä lopulla.

    Harjoitustyönä laaditun suunnitelman laatua tullaan arvioimaan kokonaisuutena sekä eri näkökulmista (toiminnallisuus, tilallisuus, maisema-arkkitehtuurin laatu jne). Lisäksi arvioidaan harjoitustyön suunnitteluprosessia. Tarkemmat arviointiperusteet kurssin alussa MyCourses- sivuilla. 

    Itsearviointi

    Itsearviointi laaditaan kunkin periodin päätteeksi ja kurssin lopussa. Itsearvioinnissa opiskelija reflektoi omaa oppimistaan ja seuraa omaa työskentelyä, työprosessin etenemistä ja kurssiin käytettyä aikaa. Tätä varten on hyvä pitää tuntikirjanpitoa kurssiin alusta alkaen. 

    Palautus

    Palautuksen myöhästyminen vaikuttaa arvosanaan. Harjoitustyö on mahdollista palauttaa kurssin päätyttyä opetussuunnitelman mukaisina kurssin kahtena jälkipalautuspäivänä (13.6. ja 15.8.). Osaopintosuoritukset ovat voimassa siihen asti, kunnes kurssi seuraavan kerran järjestetään (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tutkintosääntö 28§, voimassa 1.8.2014 alkaen).


Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Ohjattua opetusta 57 tuntia= 30% (luennot, harjoitukset ja palautetilaisuudet), itsenäistä opiskelua 132 tuntia =70%, yhteensä 189 tuntia.

PERUSTIETOJA

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

SDG: Kestävän kehityksen tavoitteet

    6 Puhdas vesi ja sanitaatio

    11 Kestävät kaupungit ja yhteisöt

    15 Maanpäällinen elämä

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetuskieli : suomi

    Opetusperiodi : 2022-2023 Kevät III - V
    2023-2024 Kevät III - V

    Ilmoittautuminen :

    Min. 5 opiskelijaa, max. 40 opiskelijaa

    Ilmoittautuminen: Sisu. Kursseille ottamisen priorisointijärjestys Aalto ARTSissa vahvistettujen priorisointikriteereiden mukaisesti: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/kursseille-ilmoittautuminen-ja-priorisointijarjestys-taiteiden-ja-suunnittelun  

     

     

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kts. My Courses

Kurssin aikataulu
  • koskee tätä kurssikertaa

    Kts. My Courses