Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Opiskelija

  • osaa soveltaa jännityksen ja venymän käsitteitä rakenteiden analysoimiseksi
  • osaa määrittää tasossa olevan palkkirakenteen rasitustilan
  • tietää, että rakenteessa voi olla jännityshuippuja ja osaa määrittää niiden paikan ja laskea paikallisen jännityksen suuruuden
  • ymmärtää, että lämpötilan muutos aiheuttaa kappaleeseen rasitustilan ja osaa soveltaa annettuja yhtälöitä yksinkertaisiin lämpöjännitystehtäviin
  • tietää venymäliuskamittauksen pääperiaatteet ja pystyy analysoimaan mittaustuloksia

Laajuus: 5

Aikataulu: 24.02.2025 - 28.05.2025

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Lauri Uotinen

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssi antaa perustiedot rakenteiden jännitysten laskemisesta köysille, sauvoille, ristikoille sekä palkkirakenteille. Kurssilla käydään läpi jännitys ja venymä, siirtymät ja kiertymät, poikkileikkaussuureet, lämpöjännitykset, jännityskeskittymät ja pyöreän sauvan vääntö. Lisäksi kurssi antaa alkeet nurjahduksen laskemisesta sauvoille, venymäliuskoista sekä väsytyksestä.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssiarvosana muodostuu lineaarisesti. Kurssin läpipääsyraja on 8 välikoepistettä (=väh. 67 harjoituspistettä + väh. 4 pts VK1 + väh. 4 pts VK2 = 8 pts) tai 4 tenttipistettä (=väh. 67 harjoituspistettä + väh. 4 pts KT = 4 pts). 5 arvosanan raja on 90 % eli joko 45 välikoepistettä tai 22 tenttipistettä. Arvosanojen 2, 3, 4 pisterajat ovat lineaarisesti arvosanojen 1 ja 5 välillä. Jos yksittäinen kurssitoteutus osoittautuu tavanomaista vaikeammaksi, pisterajoja voidaan tarkistaa opiskelijoille edulliseen suuntaan. Pakollisten suoritusten painoarvot ovat laskuharjoitukset 53 % ja välikoe/tentti 47 %. Lisäpisteitä voi saada kurssin kehittämisestä tai kurssipalautteeseen vastaamisesta. Enimmäispistemäärästä laskettuna laskuharjoitusten painoarvo on 47 % ja välikokeiden/tentin painoarvo on 42 % ja kehittämisen/palautteen painoarvo on 11 %.

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Osallistuminen opetukseen: opiskelija voi halutessaan osallistua luennoille ja/tai opiskella itsenäisesti kurssikirjasta. Sen lisäksi opiskelijan on ansaittava vähintään 30 % viikottaisista laskuharjoituspisteistä ja läpäistävä joko välikokeet VK1 ja VK2 tai kurssitentti KT.

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Luennot perustuvat englanninkieliseen materiaaliin Engineering Mechanics 2, Gross et al., 2011 (saatavilla lainattavana E-kirjana Aalto-yliopiston kirjastosta). Suomenkielisenä kurssikirjana on Kari Santaojan kirjoittama oppikirja Rasitusopin käsikirja (lainattavissa Aalto-yliopiston kirjastosta). Apumateriaalina voi käyttää kirjoja: H. Outinen, J. Koski ja T. Salmi, Lujuusopin perusteet (Pressus Oy), R. Hibbeler, Mechanics of Materials, Parnes, Solid Mechanics in Engineering (Wiley) tai E. Pennala, Lujuusopin perusteet. (Otatieto 407, 1999). Myös aiempien kurssitoteutusten materiaalien käyttö on sallittua.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetuskieli: suomi

    Opetusperiodi: 2024-2025 Kevät IV - V
    2025-2026 Kevät IV - V

    Ilmoittautuminen:

    Rekisteröityminen kurssille Sisun kautta (sisu.aalto.fi).