OSAAMISTAVOITTEET
Energialukutaito ja suuruusluokka-ajattelu: energiantuotantoon liittyvät peruskäsitteet; fossiilisiin polttoaineisiin, uusiutuviin energialähteisiin ja ydinvoimaan perustuvien teknologioiden kvalitatiivinen ymmärtäminen; sähköverkon merkitys; energiantuotantoon liittyvät riskit ja niiden vertailu sekä ilmaston että terveyden kannalta; tulevaisuuden lupaukset energia-alalla. Kurssi antaa pohjan teknisemmille energia-alaan liittyville kursseille (esim. ENY-C2002).
Laajuus: 3
Aikataulu: 05.09.2024 - 28.11.2024
Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):
Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Jarmo Ala-Heikkilä, Taina Kurki-Suonio
Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):
Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):
Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):
Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish
SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS
Sisältö
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Runkohahmotelma: 1. Peruskäsitteet energiantuotannosta energiankäyttöön ja kaikki siltä väliltä; 2. Sähköinen Suomi: sähkön tuotanto, siirto ja kulutus; 3. Energia ja talous: sähkövirroista rahavirroiksi; 4. Ihan hiilenä energiasta: fossiiliset polttoaineet; 5. Hiilipäästöt kohti nollaa? Uusiutuvat energialähteet; 6. Uraani halkeaa: perusasiat ydinvoimasta; 7. Riskiä vailla? Säteily, ydinjäte, Tshernobyl ja Fukushima; 8. Lämpöä ihmisille vai harakoille?; 9. Hyötyjä ja haittoja: energiariskit ja niiden hallinta; 10. Sähköä säilömään: energian säästö ja varastointi; 11. Tulevaisuuden energialähteet - onko mitään uutta näköpiirissä?; 12. Seurantatehtävän johtopäätösten esittely ja pohdinta.
Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Kansantajuiset, interaktiiviset luennot, joilla opetetaan perusasiat ja käsitellään vastaantulevia kysymyksiä/ongelmakohtia. Opetetun materiaalin kriittistä omaksumista tukemaan osallistujat saavat tehdä selvitykset valitsemistaan energiantuotantoon liittyvistä kysymyksistä, joista he kurssin lopussa pitävät 10 min suullisen esityksen ja palauttavat noin 10-sivuisen kirjallisen raportin. Energialukutaidon hankkimiseksi opiskelijat pitävät viikoittain kirjaa eri energiantuotantomuotojen käyttäytymisestä seuraten annettuja webbilinkkejä. Internet-kirjanpitonsa perusteella opiskelijat kirjoittavat lyhyet johtopäätökset Suomen tämänhetkisestä sähköntuotantotilanteesta ja mielellään esittävät pohdintoja myös tulevaisuuden suhteen.
Työmäärä toteutustavoittain
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Luennot 12 x 2 h = 24 h; materiaaliin tutustuminen ja viikkoseuranta: 20 h; energialukutaidon viikoittainen harjoittelu netissä 3 kk:n ajan: 8 h; seminaarityön valmistaminen 8 h; viikkoseurannan raportointi ja johtopäätökset 12 h; Yhteensä 72 h.
PERUSTIETOJA
Oppimateriaali
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Kurssin sivulla annettu verkkomateriaali.
Korvaavuudet
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Esitiedot
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
SDG: Kestävän kehityksen tavoitteet
7 Edullista ja puhdasta energiaa
9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
11 Kestävät kaupungit ja yhteisöt
12 Vastuullista kuluttamista
13 Ilmastotekoja
LISÄTIETOJA
Lisätietoja
voimassa koko opetussuunnitelmakauden:
Opetuskieli: suomi
Opetusperiodi: 2024-2025 Syksy I - II
2025-2026 Syksy I - II