MS-E2108 - Systeemianalyysin erikoistyöt (V), 2016-2017
Topic outline
-
Ohjeita PDF-tiedostojen tuottamiseen
Acrobatin PDF on dokumenttien levitykseen tarkoitettu formaatti, jossa mm. erikoistyöt laitetaan webbiin. Tarkemmat tiedot erikoistöiden palauttamisesta suoritusohjeessa.
Tapa 1: PDFWriter, PDFill, PDFCreator tai muu PDF:ää tuottava tulostinajuri
Jos käytät konetta, johon asennettu PDFWriter-tulostinohjain, voit muuttaa esim. Word -tiedostot PDF-formaattiin tulostamalla tiedoston valitsemalla tulostimeksi PDFWriterin.Ohje PDFWriterin käyttöön (Oulun yliopiston elektronisen julkaisemisen kurssi).Tapa 2: Tulostus PS-muotoon ja konvertointi PDF:ksi
Tulosta työsi sopivalla tulostinajurilla tiedostoon (jotkut ajurit tuottavat tiedostopäätteen .prn mutta sen voi itse muuttaa .ps tiedostoksi). Jos tulostin ei osaa tulostaa tiedostoon, niin tällöin voi asentaa adoben generic postscript ajurin.
PostScript tiedoston muuttaminen PDF-tiedostoksi onnistuu myös webissä tai Unixissa komennoilla ps2pdf, ps2pdf12 ja ps2pdf13. Esim tiedostosta testi.ps saa PDF-tiedoston testi.pdf komennolla ps2pdf testi.ps testi.pdf, Unix-komennolla man ps2pdf saat aiheesta lisätietoja.
Tapa 3: Acrobat Distiller
PostScript tiedostot voi muuttaa PDF-muotoon Adoben Acrobat Distiller ohjelmalla. Ohjelma löytyy mm. TKK:n mikroluokkien pc-koneista kts. ATK-keskuksen ohje. Toimi seuraavasti:- Muuta dokumentti PS-tiedostoksi tulostamalle se tiedostoon (print -> print to file) PostScript-yhteensopivalla tulostimella tai tulostinohjaimella. Tällöin saat tyypillisesti tiedoston, jonka lopussa on .prn. TKK:n mikroluokkien koneisiin asennetut printterit ovat yleensä PostScript -yhteensopivia. Jos tulostin ei ole PostScript-yhteensopiva, voit asentaa adoben generic postscript ajurin, joka pystyy tuottamaan ps-tiedoston.
- Avaa saamasi tiedosto Acrobat Distiller ohjelmalla. Vanhemmat Distillerit eivät välttämättä tunnista prn-tiedostoja. Jos tiedosto on kuitenkin luotu PostScript tulostimella, voit vaihtaa .prn-osan tilalle .ps ja avata tiedoston Distillerillä. Katso ATK-keskuksen ohjeet Distillerin käyttämiseen.
Huom! Kannattaa vielä varmuuden vuoksi kokeilla valmiin PDF-tiedoston avaamista ja tarkistaa että kaavat ja kuvat näkyvät kunnolla.
Linkkejä- Adoben sivut (mm. Acrobat Reader ja PostScript ajureita)
- ATK-keskuksen Distiller ohjeet
- Jukka Korpelan tarinoita PDF:stä (perustietoa ja hyödyllisiä linkkejä)
- Acrobat PDF-julkaisijan työvälineenä (Pertti Lukkarila, CredoNet OY)
- Helsingin yliopiston ohjeita