Topic outline

  • Harjoituskierroksen 5 tehtävässä 4 pyydetään kirjoittamaan Python-ohjelma, joka luo tietokannan ja tekee siihen kyselyn sqlite3-kirjaston avulla. Alla on muutamia ohjeita niille, jotka eivät ole kirjoittaneet aikaisemmin Python-ohjelmia.

    Lisätietoa Pythonista

    Teemu Sirkiä on kirjoittanut Ohjelmoinnin peruskurssi Y1:lle kalvopaketin, jossa on selitetty lyhyesti Pythonin keskeiset käskyt. Kalvoilla on asiaa huomattavasti ennemmän kuin mitä tarvitaan tehtävän tekemiseen, mutta voit käyttää tarvittaessa näitä kalvoja apuna. Pythonin omaan dokumentaatioon voit tarvittaessa tutustua sivulla www.python.org. Tällä kurssilla käytetään Pythonin versiota 3. Mikä tahansa kolmosella alkava versio käy. Sen sijaan Python kakkosversiot (esim. Python 2.7) poikkeavat liikaa kolmosversiosta.


    Yksinkertainen tapa kirjoittaa ja ajaa Python-ohjelmia

    1. Jos käytät tietokonetta, johon on asennettu Python (esimerkiksi kaikissa Aalto IT:n Linux-koneissa Python on asennettu valmiiksi), voit kirjoittaa ohjelman millä tahansa editorilla, joka tallentaa tiedoston puhtaana tekstitiedostona (esim. Emacs tai Notepad). Tallenna ohjelman sisältävä tiedosto ja anna sen nimeksi jotain, joka päättyy .py, esimerkiksi tietokantaohjelma.py.
    2. Avaa Terminaali-ohjelma, joka avaa tekstikonsolin. Aalto IT:n Linux-koneissa voit hakea sen vasemman yläkulman painikkeesta nimellä Terminal tai painamalla Ctrl+Alt+T. Jossain toisessa koneessa vastaavan ohjelman nimi voi myös olla Console tai jotain sinne päin.
    3. Siirry terminaali-ikkunassa käskyllä cd siihen kansioon, johon olet tallentanut kirjoittamasi ohjelman. Jos olet esimerkiksi tallentanut ohjelmasi kotihakemistossasi olevaan kansioon tietokantajutut, kirjoita
      cd tietokantajutut
    4. Nyt voit ajaa ohjelmasi terminaali-ikkunassa python3-käskyllä (omassa koneessasi käskyn nimi voi olla eri). Anna käskyn jälkeen samalla rivillä ohjelmatiedoston nimi, esim.
      python3 tietokantaohjelma.py

    Jos haluat käyttää jotain muuta ympäristöä

    Jos olet suorittanut kurssin Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 ja asentanut silloin tietokoneeseesi Eclipsen ja Pydevin, voit käyttää Eclipseä samaan tapaan ohjelman kirjoittamiseen ja ajamiseen kuin Y1:llä.

    Jos olet suorittanut kurssin Ohjelmointi 1 ja asentanut silloin tietokoneeseesi Eclipsen, sinun pitää asentaa koneeseesi vielä Python (jos sitä ei ole asennettu valmiiksi) ja PyDev-lisäosa. Voit katsoa tarkempia ohjelita sivulta http://cse.hut.fi/fi/opinnot/CS-A1111/S2018/eclipse/ Aalto IT:n Linux-koneissa riittää se, että otat PyDev-lisäosan käyttöön sivuilla annettujen ohjeiden mukaan. Omalla koneellasi hyppää niiden vaiheiden yli, joissa asennetaan Java ja Eclipse.

    Voit käyttää ohjelmien kirjoittamiseen myös Idleä (tämä asentuu yleensä Pythonin asentamisen yhteydessä automaattisesti sinne, minne muutkin ohjelmat koneen käyttöjärjestelmässä) tai esimerkiksi Anakondaa.