Topic outline

  • Kursens obligatoriska laboratoriedel består av tre laboratoriearbeten + ett övningspaket inför labben. I laborationerna bekantar man sig i praktiken med teorin som gåtts igenom på föreläsningarna. Samtidigt övar man sig  på mätteknik, analys av mätresultat och felanalys. Rapporteringen är blankettbaserad.

    Labbturer arrangerad följande datum:

    LAB1 Tisdagar 20.11-4.12 kl. 16-19 (Andreas Holm, andreas.holm@aalto.fi)

    LAB2 Ondagar 21.11.-5.12. kl. 16-19 (Emma Verkama, emma.verkama@aalto.fi)

    LAB3 Måndagar 19.11.-3.12. kl. 16-19 (Emma Verkama, emma.verkama@aalto.fi)

    LAB4 Onsdagar 21.11-5.12 kl. 14-17 (Andreas Holm, andreas.holm@aalto.fi)

    I mappen nedan hittas labbarbetenas instruktioner samt svarsblanketter.

    Bakgrundsinformation för övningspaketet, samt bedömningsgrunderna för labben, hittas i mappen "Allmänt" nedan.

    Bedömning

    Information om hur laborationerna bedöms hittas i mappen Allmänt nedan. Observera dock att labbarbetena är obligatoriska men att någon undre poänggräns inte finns, d.v.s. arbetena måste endast vara godkända. Notera att de slutgiltiga poängen till vitsordet fås genom att dividera labpoängen med 2.

    Mätningar

    Laborationerna utförs i undervisningslaboratoriet som hittas på Otsvängen1 (i U-delen av kandihusets källare) i rum U003. Laboratoriearbetena utförs i par/grupp men ses som en individuell prestation.

    Bekanta dig med arbetets material före mätningarna. Besvara förhanduppgifterna före laboratorieturen. Detta gör du helst med det par/grupp du kommer att labba med. Förhansuppgifterna får dock utföras på egen hand, då bedöms dessa även individuellt. Då du kommer till undervisningslaboratoriet, börja med att anmäla dig för assistenten. För varje laboratoriearbete ifylls en svarsblankett, som assistenten kontrollerar och bedömmer.

    Om du inte kan delta i laboratorieturen för din egen grupp, kontakta assistenten i tid och kom överens om en ersättande laborationstid. Kontakta även assisten ifall du har frågor gällande labben eller inledningföreläsningen!

    Databehandling

    Under "Allmänt" menyn hittas information och exempel på hur mätdata bör behandlas.