Esseetehtävän tarkoitus
Tämän viikkoisessa palautuksessa tarkoituksena on laatia tutkielmatyyppinen essee. Mainitun tekstilajin kirjoittaminen perehdyttää siihen tekstiin, jota käytetään myös raportoinnissa. Voidaan ajatella, että raportoinnissa on ns. makrorakenne (johdanto, käsittely ja yhteenveto) ja mikrorakenne (informatiiviset väliotsikot, punainen lanka, tekstin osien yhteen liittäminen, luettavuus).
Edellisen tiedonhaun ohje puolestaan perehdytti lähdeaineiston lukutekniikkaan, olennaisten asioiden etsimiseen ja niiden tiivistämiseen.
Sekä tutkielmatyyppisen esseen että lähdeaineistojen tiivistämisen taitoja tarvitaan kaikenlaisessa raportoinnissa.
Tutkielmatyyppisessä tekstissä kiinnitetään huomiota myös viitteiden ja lähteiden merkintään kaikkine ”nippelitietoineen”. Pyydän tässä yksilötehtävässä harjoittelemaan nimi-vuosijärjestelmän mukaista viitteiden merkintäkäytäntöä, jossa viitetiedot sijoitetaan tekstin sisään. On hyvä muistaa, että teoslähteistä viitteeseen merkitään myös sivunumero, esim.
Laajuus käsittää tuotteen vaatimusmäärittelyn, ominaisuudet, toiminnallisuudet ja suorituskyvyn (Artto ym. 2008, 110).
tai
Artton ym. (2008, 110) mukaan laajuus sisältää tuotteen vaatimusmäärittelyn, ominaisuudet, toiminnallisuudet ja suorituskyvyn.
tai
Artto ym. (2008, 110) tarkastelevat laatua tuotteen vaatimusmäärittelyn, ominaisuuksien, toiminallisuuksien ja suorituskyvyn näkökulmasta.
Suomeksi kirjoitettaessa ei tarvitse merkitä pilkkua nimen ja vuosiluvun väliin, myös lyhenteen s. voi jättää pois. Kuten huomaatte viitetiedon ilmaisutapaa voi vaihdella oman tekstistrategian mukaisesti. Pääasia on, että lähdetekstin käsityksiä ilmaistaessa omin sanoin käsitysten alkuperäinen merkitys säilyy.
Katsokaa vielä viite- ja lähdetietojen merkintätapojen ohjeita omasta tiedostostaan (sama tiedosto ollut jo viikolla 22).