Osion kuvaus

    • Verkko-osoite icon
    • Tehtävä icon

      Tässä tehtävässä muokkaamme esitehtävän chattiserveriä tekemään jotakin muuta. Ryhmät saavat vapaasti asettaa itselleen tavoitteet sen suhteen, mitä haluavat palvelun tekevän ja kuinka kaukana esimerkin chat-serveristä toivottu lopputulos on. (Huomatkaa, kuinka lähellä chat-palvelu, jossa käyttäjä kertoo nimensä ja tekstin on aiemmin toteuttamaamme telegram harjoitusta)

      Omat tavoitteet ja mahdollisuus jakaa työtä ryhmäläisten kiinnostuksen mukaan

      Tehtävä on vapaamuotoinen, eikä rajoita millaista palvelua chat-palvelusta halutaan muokata. Tämä antaa ryhmälle ja sen jäsenille mahdollisuuden valita mistä projektiin liittyvistä asioista kukin ryhmäläinen on kiinnostunut. Tässä työssä ryhmä voi myös halutessaan jakaa työtä keskenään esim. siten että yksi ryhmäläisistä tutustuu tarkemmin HTML:ään muiden ryhmäläisten pohtiessa miten palvelun scala-osuus toteutetaan.

      Työtä yhdessä kurssi-assarien ja luennoijan kanssa

      Kuten luvattu, ei projektia ole tarkoitus tehdä yksin. Tarkoitus on, että ideoita voi jakaa muiden ryhmäläisten kanssa ja että assistentit ja luennoitsija voivat tarjota ratkaisuja, joihin kursseilla ei vielä ole annettu työkaluja. Projektin idea on suurelta osin pohtia millainen vaikkapa tutoriaalin chat-palvelun toimintamalli on, miettiä miten ryhmän oma idea eroaa siitä ja pohtia mihin asioihin ryhmä haluaa tutustua itse ja mitkä osat vaativat apua kurssihenkilökunnalta.

      Kysykää ajoissa

      Kurssin Teams-kanavalla on alue, jolla voi kysyä ratkaisuja projektin toteutusongelmiin, kysyä vinkkejä ja mikä olennaisinta, myös jakaa ideoita muiden kanssa. Me (kurssihenkilökunta) totuetamme mielellämme esimerkkejä, joiden pohjalta projekteihin saadaan toivottuja ominaisuuksia. Tarjotkaa ryhmänne assarille mahdollisuus osallistua projektin ideointiin ja auttamaan teitä toteutuksessa. Tässä kyseisessä tehtävässä kannustamme ryhmiä yhteisöllisyyteen.

      Edetkää askel kerrallaan

      Tutoriaalin loppuosassa projektiin listtiin javascript-toiminnallisuutta ja websocketteja. Näillä saadaan sivu päivittymään lataamatta sivua uudelleen, mutta ne eivät välttämättä ole olennainen osa vaikkapa ilmoittautumispalvelua. Valitsemalla työn pohjaksi yksinkartaisemman ratkaisun on työn toteuttaminen mahdollisesti helpompaa.

      Työtä kannattaa myös tehdä pieni osa kerrallaan. Vaikkapa ilmoittautumispalvelusta voi ensin pohtia ilmoittautuneiden listan esittämistä, ja täyttää ilmoittautuneita sisältävään listaan valmiiksi muutaman nimen. Tällöin listaa voi katsella jo ennen kuin itse ilmoittautumispuoli toimii.

      Hyvä yritys on olennaisempaa kuin täydellinen lopputulos

      Jos suunnittelemanne projekti ei tule kokonaan valmiiksi, se ei ole katastrofi. Työn ensisijainen tarkoitus on kokeilla scala-taitoja uudessa ympäristössä ja päästä tutkimaan miten webisivuja kuvaava HTML toimii. Jos työstä näkyy hyvä yritys, se riittää. Huomatkaa myös edellinen otsikko etenemisestä askel kerrallaan. Vaikkapa tietokilpailu voi aluksi toimia yhdellä kysymyksellä ja pelaajalla - Vaikka tavoite olisi saada monen pelaajan kisa johon voi lisäillä kysymyksiä, on kurssin kannalta riittävää että saavutatte osankin asettamistanne maaleista.

      Milloin valmista?

      Toivomme että ryhmät tähtäisivät siihen että 9.11 alkavalla viikolla olisi joka ryhmällä ainakin osittainen toteutus olemassa. Tämä ei ole viimeinen palautuspäivä, mutta haluamme nähdä että työt ovat edistyneet ja projektin, jonka toteutuksessa me, kurssihenkilökunta, voimme auttaa. Työ, jota ei ole aloitettu tuohon mennessä on neuvomisen kannalta hankala ja tulevan ajankäytön kannalta vielä hankalampi. Lopullisen version yritämme saada esittelykuntoon 16.11 alkavalle viikolle.

      Miten palautetaan?

      Jakakaa ryhmän projekti assarille. Tämän voi tehdä vaikka heti projektin alussa, jotta assarin on helppo nähdä koodinne ja auttaa työn toteutuksessa.