Översikt

 • KURSSIA EI PIDETÄ SYKSYLLÄ 2020. TERVETULOA SYKSYLLÄ 2021! (Tarkemmat tiedot uutispalstan 9.9. päivätystä viestistä.)

  Lähes päivittäin uutisoidaan ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista: äärimmäisistä myrskyistä, pitkittyneestä kuivuudesta, ylenpalttisista rankkasateista, jäätiköiden sulamisesta. Ihmiskunta onkin ennennäkemättömän haasteen edessä: miten hillitä kiihtyvällä nopeudella etenevää ilmastonmuutosta ja elää sen tuomien muutosten kanssa?

  Ilmastonmuutos liittyy ihmisten käyttämään energiaan ja siksi kaikilla pitäisi olla jonkinasteinen energialukutaito, käsitys siitä, miten me yksittäisinä ihmisinä ja kansakuntana voimme toimia vastuullisesti energia-asioissa.

  Mitä energia sitten on? Se on kaloreita suklaapötkössä, kilowattitunteja sähkömittarissa, öljyekvivalenttitonneja pörssissä - ja iso reikä lompakossa bensapumpun luona. Koska erityisesti sähkö on talouden perusta ja teollisuusmaissa ihmisten ”perustarve”, energia-alalla liikkuvat suuret kassavirrat. Ihmiskunta on tajunnut tuhoavansa oman elinympäristönsä kasvihuonepäästöillään, joten vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille etsitään kuumeisesti samalla, kun maailman energiantarve koko ajan kasvaa.

  Globaalit päästöt kasvavat kuitenkin kiihtyvällä vauhdilla – myös Saksan, jonka Energiewenden piti pelastaa maailma. Maailman energiajärjestelmien tulisi vuoteen 2050 mennessä olla lähes päästöttömiä, jotta ilmastokatastrofilta voitaisiin välttyä. Miksi kuitenkin maailmassa juuri nyt panostetaan ennennäkemättömästi hiilivoimaan? Vai ovatko märehtivät lehmät pääsyy ilmastonmuutokseen? Tekevätkö sähköautot liikenteestä päästöttömiä, vai onko kyse autoilun viherpesusta?

  Vastalääkkeeksi ristiriitaiselle mielikuvamarkkinoinnille tarjoamme syksyllä 2020 energialukutaidon kurssia. Kurssi on Aalto-yliopiston poikkitieteellinen kurssi, joka ei vaadi matemaattis-luonnontieteellistä taustaa. Asioiden käsittelytapa on avoin ja keskusteleva, ja kosketus reaalimaailmaan saadaan ilmiöpohjalta, seuraamalla viikottain energiavirtoja Suomen sisällä ja rajoilla. Kurssi antaa kattavien energia-alan perustietojen lisäksi käsityksen relevanteista suuruusluokista eli yhteistuloksena energialukutaidon. Mahdollisuuksien mukaan käsiteltävät asiat linkitetään ajankohtaisiin uutisiin, jolloin myös opiskelijoiden medialukutaito kehittyy.

  Kurssi antaa samalla pohjatietoja energia-alan erityiskursseille, esim. PHYS-C6370 (Fundamentals of New Energy Sources), PHYS-C6360 (Johdatus ydinenergiatekniikkaan) ja ENY-C2002 (Energia ja ympäristö).

  Kurssin luennot pidetään torstaisin Otakaari 1:ssä (sali U3 klo 14-16). Tervetuloa mukaan!


  Hurrikaani Irma, 11.9.2017

  Taifuuni Japanissa, 2018