Översikt

    • Tälle sivulle on kerätty to 20.1. luennon aikana Presemossa esitetyt kysymykset sekä vastaukset niihin. Jos jokin jää epäselväksi tai vastauksesta nousee lisää kysymyksiä, ole rohkeasti yhteydessä Tuulaan (tuula.noponen@aalto.fi) tai Piiaan (piia.ylitalo@aalto.fi)!

      Vastauksissa on jonkin verran lyhenteitä:

      Aallon korkeakoulut
      • ARTS > Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
      • BIZ > Kauppakorkeakoulu
      • CHEM > Kemian tekniikan korkeakoulu
      • ELEC > Sähkötekniikan korkeakoulu
      • ENG > Insinööritieteiden korkeakoulu
      • SCI > Perustieteiden korkeakoulu

      ELECin hakukohteet ja pääaineet
      • AIT > automaatio- ja informaatioteknologia
      • AUT > automaatio- ja systeemitekniikka
      • BioIT > bioinformaatioteknologia
      • EST > elektroniikka ja sähkötekniikka
      • IT > informaatioteknologia

    • Tutkinnon laajuus, sisältö ja aikataulutus

      Tutkinnosta, tutkinnon sisällöstä sekä pakollisista kuin myös valinnaisista kursseista löydät lisätietoja Inton Opetussuunnitelma 2020-2022 -sivulta. Jokaiselle pääaineelle on rakennettu opintojen suositeltu suoritusjärjestys kolmen vuoden ajalle lukuvuosittain ja -kausittain. Pakollisten opintojen lisäksi suoritusjärjestykseen on merkitty milloin ja kuinka paljon ns. vaihdannaisia opintoja (eli pakolliset kieliopinnot, sivuaine- ja vapaasti valittavat opinnot) olisi suoritettava, jos tutkinnon haluaa tehdä kolmessa vuodessa. Viikoittaisen lukujärjestyksen pohjana voit käyttää mallilukujärjestyksiä.

      Voiko opintoja suorittaa enemmän kuin 180 op? &
      Voiko suoritettuja kursseja olla sisällyttämättä tutkintoon/HOPSiin?

      Opintoja voisi suorittaa enemmän, jos sinulla on resursseja ja mielenkiintoisia kursseja on tarjolla, mutta kanditutkintoon ylimääräisiä opintoja ei välttämättä hyväksytä.

      Vapaasti valittavat opinnot voivat mennä yli korkeintaan yhden kurssin verran. Toisin sanoen, jos laskennallisesti on tilanne, että ilman viimeistä kurssia kokonaisuuden laajuus on 24 op (BioIT: n tapauksessa 14 op), viimeisen kurssin ei tarvitse olla 1 op laajuinen, vaan se voi olla esim. 5 op laajuinen. Kokonaisuuden laajuus voi ylittyä myös ruotsin kielen kurssin (Tekniikan alan ruotsia tai Tekniikan alan ruotsia perusteellisesti – eli huomaa, että kurssi sisältyy toisen kotimaisen kielen kokonaisuuden sijasta vapaasti valittavien opintojen kokonaisuuteen!) verran, koska kurssin suorittamista suositellaan niin vahvasti yliopiston ja korkeakoulun puolelta. BioIT-pääaineessa voidaan vaihto-opintojen tapauksessa hyväksyä hieman laajempi noin 10 op:n ylitys (vapaasti valittavista tulee 25 op).

      Jos opintoja on enemmän kuin kanditutkinnon laajuuden 180 op verran, myös maisteritutkinnossa on vapaasti valittavien opintojen kokonaisuus. Kanditutkinnon ylimenevät opinnot voi siis sisällyttää maisteritutkintoon.

      Huomaa, että kandi- ja maisteritutkintojen laajuuksia ei paisuteta perusteettomasti eli mahdolliset ”ylimääräiset” kurssit jäävät tutkintojen ulkopuolelle. Tällöinkin suoritusmerkinnät löytyvät kyllä opintosuoritusotteelta eli suoritukset eivät häviä, vaikka ne eivät sisältyisi tutkintoihin.

      Lisäksi, jos sinua kiinnostaa vaihtoon lähteminen tai toisessa kotimaisessa yliopistossa suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Aaltoon, tutkinnossa (tai tutkinnoissa eli kandi- ja maisteritutkinnoissa) on oltava tilaa kyseisille opinnoille. Vaihtoon lähteminen tai hyväksilukeminen ei siis välttämättä onnistu, jos olet suorittanut kursseja enemmän kuin tutkinnossa on tilaa.

      Voiko tutkinnon vapaasti valittaviin sisällyttää kursseja esim. Helsingin yliopistosta?

      Voit hakea JOO-opinto-oikeutta myös yksittäisiin kursseihin, kyseessä ei siis tarvitse aina olla jokin kokonainen opintokokonaisuus. JOO-opinnot pitää ennen hakemista muistaa hyväksyttää ensisijaiseen HOPSiin. Kannattaa myös tarkistaa kohdeyliopiston mahdolliset JOO-hakuajat etukäteen ja olla hyvissä ajoin liikkeellä hakemisen kanssa. Jos sinulla on kysyttävää JOO-opinnoista, hakemisesta yms. ole yhteydessä koordinaattori Ella Lankiseen (ella.lankinen@aalto.fi).

      Voiko kandi- ja maisteriopintoja tehdä osittain päällekkäin?

      Kyllä voi, ja itse asiaa maisteriopintojen aloittaminen viimeisten kandivaiheen kurssien kanssa on oikeastaan aika tavallista. Jos aloitat maisteriopinnot kevätlukukaudella, valitse pääaineen valinnaisia tai tutkinnon vapaasti valittavia opintoja. Jos aloitat maisteriopinnot syyslukukaudella, valitse pääaineen pakollisia opintoja – hyvin usein myös maisteriohjelmilla ja/tai pääaineilla on suositeltu suoritusjärjestys opinnoille. Jos olet epävarma kurssien valitsemisesta, ota yhteyttä maisteriohjelman tai -pääaineen suunnittelijaan.


      Sivuaine

      Sivuaineesta ja sivuainemahdollisuuksista löytyy lisää tietoa to 20.1. luentomateriaalista. Aallon tarjoamat sivuaineet ja aineiden omat oppaat löydät Intosta. Aallon sivuainehaku (tarkemmat ohjeet löydät Intosta) koskee ARTSin sivuaineita. Joihinkin tekniikan ja kauppatieteiden alojen sivuaineisiin voi olla hakuja, erillisiä ilmoittautumisia, rajoituksia tai kiintiöitä. Näistä mainitaan aina jokaisen aineen omassa sivuaineoppaassa eli luethan aineen oman oppaan huolella.

      Milloin sivuaine on valittava?

      Alustava valinta on tehtävä 14.4. mennessä. Toisin sanoen tämän kurssin suoritukseen kuuluu HOPSin tekeminen ja hyväksyttäminen eli valinta on tehtävä tämän kurssin yhteydessä. Valinta ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, vaan voit aivan hyvin muuttaa valinnan myöhemmin keväällä tai ensi syksyllä.

      Suosittelemme, että sivuaineopinnot aloitetaan viimeistään toisen vuoden kevätlukukaudella, koska joidenkin sivuaineiden suorittamiseen kuluu yhden lukuvuoden sijasta puolistoista lukuvuotta. Joten, jos suunnittelet suorittavasi tutkinnon kolmessa vuodessa, sivuaine on hyvä olla valittuna viimeistään toisen vuoden syyslukukauden aikana.

      Mitä jos sivuaineeseen kuuluva kurssi kuulu jo toiseen kokonaisuuteen HOPSissa esim. perusopintoihin?

      Jos sama kurssi kuuluu tutkintoon pakollisena kurssina, on sivuaineeseen valittava jokin muu kurssi sivuaineoppaan ohjeiden mukaisesti. Useimmissa sivuaineissa on useita valinnaisia kursseja, joten jonkin muun kurssin valitsemisen ei pitäisi olla ongelma. Jos vaihtoehtoisia kursseja ei ole, ole yhteydessä Tuulaan tai Piiaan.

      Huom. Lisäksi on kursseja, joiden koodi ja nimi eroavat toisistaan, mutta kurssien sisällöt ovat samat eli rinnakkaiset. Tällöin vain toisen kursseista voi sisällyttää tutkintoon, ja lähtökohtaisesti tutkintoon sisällytetään pakollinen perus- tai pääainekurssi. Tällöin sivuaineeseen (tai vapaasti valittaviin opintoihin) on valittava jotain muuta. Useimmissa tapauksissa rinnakkaisuuksista on mainittu kurssiesitteessä, mutta Intoon on myös kerätty lista rinnakkaisista kursseista sivuaineittain. Jos sivuaineesi on jokin Intossa mainittu, tutustu listaan sivuaineen sisältöä valitessasi!

      Voiko sivuaineen suorittaa 28 op laajuisena, on suorittaa yhden sivuainekursseista 8 op laajuisena 5 op laajuisen sijasta?

      Kyllä voi, jos se sivuaineoppaan mukaan on mahdollista. Tällöin laajempi sivuainekokonaisuus kompensoi tutkinnon vapaasti valittavien opintojen tarvetta eli tässä esimerkkitapauksessa vapaasti valittavia opintoja tarvitsi enää 22 op verran.

      Voiko tutkintoon sisällyttää kaksi sivuainetta?

      Kyllä voi. Ensimmäisen sivuaineen on oltava 25 op laajuinen, vaikka sivuaine olisikin mahdollista suorittaa suppeampana sivuaineoppaan mukaan. Suppeampi sivuaine voidaan hyväksyä osaksi tutkintoa vain silloin, jos sivuainetta ei ole mahdollista suorittaa laajempana sivuaineoppaan mukaan (kuten näin on esim. ARTSin ja BIZin sivuaineiden kohdalla).

      Toinen sivuaine voi olla suppeampi kuin 25 op, jos se sivuaineoppaan mukaan on mahdollista.  Jos sivuaine on suppeampi kuin 25 op, tutkintoon on sisällytettävä vielä vapaasti valittavia opintoja siten, että tutkinnon laajuus 180 op täyttyy.

      Voiko myös BioIT-opiskelija sisällyttää kaksi sivuainetta tutkintoon?

      Kyllä voi, vaikka vapaasti valittaville opinnoille onkin tilaa 15 op verran. Jos BioIT-opiskelija sisällyttää tutkintoon kaksi sivuainetta, yksittäisille vapaasti valittaville opinnoille ei kuitenkaan jää enää tilaa kuin vain korkeintaan ruotsin kielen kurssin verran. 

      Mitä tarkoittaa, että sivuaine pitää erikseen vahvistaa?

      Sivuaineen voi vahvistaa opiskeluoikeuteen Sisussa sen jälkeen, kun olet valinnut sivuaineen HOPSiin. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos sivuaineen kursseille valitaan opiskelijat opiskeluoikeuden mukaisesti (esim. kurssille pääsee ensisijaisesti aineen pää- ja sivuaineopiskelijat). Tekniset ohjeet löydät Sisu HELPista.

      Jos sivuaineeseen on erillinen haku, et voi vahvistaa sivuainetta opiskeluoikeuteen itse, vaan sen on tehtävä hallintohenkilö sen jälkeen, jos/kun sinut hyväksytään sivuaineopiskelijaksi.

      Muuttuuko automaatio- ja systeemitekniikan sivuaine, vai pysyykö se samana?

      Varmuudella tähän ei pysty vielä vastaamaan, koska opetussuunnitelmatyö kaudelle 2022–2024 on vielä kesken. Joka tapauksessa voit opiskella sen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin olet aloittanut opintosi. Jos siis sivuainekokonaisuuteen tulee jokin kurssimuutos (jokin kurssi korvataan kokonaan toisella kurssilla), voit silti suorittaa sivuaineen opetussuunnitelman 2020–2022 mukaisesti. Jos jokin kurssi lakkautetaan, sille määritellään korvaava kurssi, jonka voit sitten suorittaa. Halutessasi voit siirtyä seuraamaan myös uudemman opetussuunnitelman mukaista sisältöä.

      Voiko useita sivuaineita hakea samaan aikaan ja valita sitten niistä?

      Jos tarkoitat, voiko ARTSin samassa sivuainehaussa hakea useampaan sivuainekokonaisuuteen, niin kyllä voi hakea. Tällöin hakemukseen riittää yksi HOPS, jossa ensisijainen sivuainetoive on hyväksytty osaksi tutkintoa. Lisätietoja ARTSin sivuainehausta löydät Intosta.

      Jos tarkoitat, voiko HOPSiin sisällyttää useita sivuaineita ikään kuin pohdinnan tueksi tai ”varalta”, niin teknisesti tämä on mahdollista, mutta tällaista HOPSia ei voida virallisesti hyväksyä. Toisin sanoen, voit aluksi tehdä näin, jos se suunnitteluasi auttaa, mutta siinä vaiheessa, kun olet hakemassa HOPSille hyväksyntää, poista ylimääräiset sivuaineet.

      Onko sivuainehaussa keskiarvolla väliä?

      Kannattaa aina tarkistaa sivuaineoppaasta kyseisen aineen tiedot ja ohjeet (esim. mahdollinen haku, tarvittavat hakuliitteet ja mahdolliset esitieto- ja muut vaatimukset).

      Haluan suorittaa sivuaineen toisessa kotimaisessa yliopistossa. Miten kursseille ilmoittaudutaan ja milloin ne suoritetaan?

      Voit hakea JOO- eli joustavaa opinto-oikeutta toisen kotimaisen yliopiston sivuainekokonaisuuteen. Kannattaa tarkistaa etukäteen, onko kohdeyliopistossa tietyt hakuajat, ja miten paljon etukäteen hakemus täytyy tehdä. Yleensä seuraavan lukukauden kursseille haetaan edeltävänä lukukautena. JOO-hakemuksen liitteeksi tarvitaan hyväksytty opintosuunnitelma ja opintosuoritusote. Lisää tietoa löydät Intosta. ELECissä lisätietoja JOO-opinnoista antaa koordinaattori Ella Lankinen (ella.lankinen@aalto.fi).


      HOPS

      Kuinka pitkälle HOPS on nyt suunniteltava?

      HOPS on suunniteltava kokonaan 14.4. mennessä. Eli sinun on haettava hyväksyntää HOPSille 14.4. mennessä siten, että olet tehnyt kaikki valinnat ja kokonaisuuden ”Sähkötekniikan kandidaattiohjelma” tila on ”valinnat tehty”. HOPS ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, vaan suunnitelmaa voi jatkossa aina tarpeen mukaan muuttaa.


      Vaihto-opinnot

      Vaihto-opinnoista löydät lisätietoa to 20.1. luentomateriaalista sekä Inton vaihto-opinnot-osiosta. Jos sinulla on kysyttävää vaihto-opinnoista ja -hausta, ole yhteydessä koordinaattori Sara Valtoseen (outgoing-elec@aalto.fi).

      Haluaisin lähteä maisterissa vaihtoon, mutta olin ajatellut tehdä pakolliset kieliopinnot kandissa venäjän kielestä. Kannattaako suunnitelmaa vielä muuttaa ja tehdä kieliopinnot englannin kielestä?

      Voit hyvin tehdä pakolliset vieraan kielen opinnot venäjän kielestä ja sisällyttää vaihtoon vaadittavan kielikurssin tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin. Ei ole siis väliä, mihin kohtaan tutkintoa vaihtoon vaadittavan kielikurssin on sisällyttänyt. Tarkista vaihtokohteen vaatimukset kielikurssin (ja kielitaidon todentamisen) suhteen ennen kurssin valitsemista, jotta saat suoritettua sopivan kielikurssin.


      Pääaineen vaihtaminen

      Siirtoa toiseen kandidaattiohjelmaan tai hakukohteeseen voi hakea ensimmäisen opiskeluvuoden aikana siirtohaussa ja koulutusohjelman haussa.

      • Hae siirtohaussa, jos haluat hakea siirtoa toiselle alalle (esim. Kauppikseen).
      • Hae koulutusohjelman vaihtoa, jos haluat hakea siirtoa Aallon tekniikan alan toiseen korkeakouluun tai haluat vaihtaa pääainetta ELECin sisällä.


      Jos sinulla on kysyttävää siirtohausta tai koulutusohjelman vaihdosta, ole yhteydessä Piiaan.

      Haen koulutusohjelman vaihtoa. Täytyykö minun tehdä HOPS?

      Kyllä täytyy, ja tämä on opiskelijan itsensäkin kannalta hyvä ”varatoimi”, koska koulutusohjelman vaihtohaun tulokset julkaistaan vasta kesällä. Jos käykin niin, ettet pääse vaihtamaan koulutusohjelmaa tai pääainetta, sinulla on kuitenkin suunniteltuna nykyisen opinto-oikeuden mukainen opintosuunnitelma, jonka mukaisesti voit jatkaa sujuvasti opintoja ensi syksynä.

      Rajoitetaanko sitä jos haluaa käydä ensimmäisenä vuonna vain niitä opintoja jotka hyödyttävät toisessa koulutusohjelmassa jatkamista eikä seuraisi ELECin hopsia juurikaan?

      Opiskelijoiden kurssivalintoja ei rajoiteta siinä mielessä, että seuraisimme sitä, mitä kursseja opiskelijat valitsevat. Siten, jos opiskelijan valinnat eivät seuraa mallilukujärjestystä tai suositeltua suoritusjärjestystä, emme niin sanotusti puutu peliin vaatien selitystä valinnoille.

      Jos päämääränä on hakea siirtohaussa tai koulutusohjelman vaihdossa, voi olla järkevää ja perusteltua vaihtaa osa ELECin opinnoista sen pääaineen opintoihin, johon aikoo hakea vaihtoa. Kuitenkin tämän lukuvuoden ELECin opintoja suunniteltaessa kannattaa ainakin priorisoida ne kurssit, jotka ovat esitietovaatimuksena ensi lukuvuoden kursseille. Tämän ihan siltä varalta, ettei pääainetta pääse vaihtamaan, vaan opintoja jatkaakin ensi syksynä ELECissa.


      Muu

      Näyttää, että V periodiin on tarjolla vain vähän kursseja?

      V periodi voi tosiaan olla väljempi muihin periodeihin nähden. Jos pakollisten perus- ja pääainekurssien lisäksi haluaisi opiskella vielä jotain muuta V periodissa, kannattaa katsoa, menisikö jotain vaihdannaisia opintoja (eli pakollisia kieliopintoja, sivuaine- ja vapaasti valittavia opintoja).

      Onko AIT-hakukohteen päättymisellä vaikutusta opintoihin?

      AIT-hakukohde oli viimeisen kerran haussa kevään 2021 korkeakoulujen toisessa yhteishaussa. Hakukohteeseen valitut opiskelijat ovat valinneet pääaineensa (AUT tai IT) ensimmäisen vuoden keväällä. Keväällä 2022 hakukohde on erotettu kahdeksi erilliseksi hakukohteeksi: automaatio ja robotiikka sekä informaatioteknologia. Toisin sanoen kevään 2022 hakijat valitsevat pääaineensa hakuvaiheessa.

      Muutoksella ei ole vaikutusta jo opiskelijoiksi valittujen opintoihin. Jo valitut opiskelijat valitsevat pääaineensa automaatio- ja systeemitekniikan sekä informaatioteknologian väliltä ja seuraavat nykyistä opetussuunnitelmaa. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus siirtyä seuraamaan uutta opetussuunnitelmaa, mutta näiden kahden erilaiset sekoitukset eivät ole mahdollisia.

      BioIT-opiskelijoille on Inton mallilukkariin merkitty mm. Linear Algebra toisen vuoden keväälle. Mielestäni kurssi ei ole pakollinen. Onko näin?

      Opintojen suositeltuun suoritusjärjestykseen on merkitty kaikki perus- ja pääainekurssit, myös valinnaiset pääainekurssit. Tämän tarkoituksena on helpottaa myös valinnaisten kurssien aikatauluttamista. Tokikaan Linear Algebra -kurssille ei täydy ilmoittautua ja sen voi jättää huomioimatta omassa suunnitelmassa, jos kurssia ei valitse.

      Sisun Opintojen rakenne -välilehdellä kannattaa huomioida pääainekokonaisuuden tila: jos kokonaisuuden tila on ”valinnat kesken”, valintoja on vielä tehtävä ns. valinta-avustimessa. BioIT:n, EST:n ja IT:n pääaineopinnoissa on valinnaisuutta, joten Opintojen rakenne -välilehdellä ollessasi klikkaa pääainekokonaisuutta ja tee valinnat loppuun.

      Millaisia kursseja Työssäoppiminen ja Insinööri työelämässä ovat tarkemmin ottaen?

      Löydät lisää tietoa kursseista Inton Harjoittelu-osiosta sekä tietenkin kurssien MyCourses-työtiloista. Jos kursseista jää mitään kysyttävää, ole suoraan yhteydessä kurssien vastuuopettajiin.

      Pystyykö 5G:tä ja radioaaltoja opiskelemaan jo kandivaiheessa?

      Ainakin viime vuoden kesäopetustarjonnassa oli kurssi 5G Hack the Mall, joka voisi kiinnostaa sinua. Kesäopetustarjonta vahvistetaan myöhemmin keväällä, joten vielä ei ole varmuutta, järjestetäänkö kyseinen kurssi uudelleen. IT-pääaineen kursseista kannattaa katsoa, vastaavatko ELEC-C7230 Tietoliikenteen siirtomenetelmät ja ELEC-C7320 Ohjelmistoradio toiveitasi. Myös maisterivaiheen kurssi ELEC-E7120 Wireless Systems voisi olla kiinnostava kandiopintojen loppuvaiheessa (kun kurssin esitietovaatimukset täyttyvät).


      Sähkötekniikan kandiohjelman ja opiskelijoiden palvelutarjoajien yhteystiedot

      Mihin tai keneen olen yhteydessä, jos tulee kysymyksiä tai tarvitsee apua? &
      Mistä oman opintosuunnittelijan saa selville ja mistä hänet saa kiinni?

      Sähkötekniikan kandiohjelman yhteystiedot ja henkilökunta löytyvät Inton Yhteystiedot-osiosta. Voit aina olla yhteydessä meihin, jos mielessäsi on opintoihin ja opiskeluun tai elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Jos et ole varma, kehen henkilöön olla yhteydessä, ota yhteyttä yleiseen palveluosoitteeseemme studies-elec@aalto.fi. HOPSin luomiseen ja muokkaamiseen liittyvät kysymykset voit lähettää osoitteeseen hopsklinikka-elec@aalto.fi.

      Muut opiskelijoiden palveluntarjoajat, kuten opintopsykologit, opinto-ohjaajat ja Aalto-papit, löydät Starting Point of Wellbeing (SPW) -pisteen kautta. Mm. opintopsykologeilla on henkilökohtaisten tapaamisaikojen lisäksi ajanvarauksettomia päivystysaikoja Zoomissa. SPW tarjoaa myös mm. säännöllisiä mindfulness- ja co-studying-hetkiä, joihin voi osallistua ilman erillistä ilmoittautumista.

      Huomaa myös opintopsykologien järjestämät ryhmät, työpajat ja itseopiskeluun tarkoitetut verkkomateriaalit.